69 mennesker døde etter vulkanutbrudd:

Redningsmannskapene kjemper mot kokende aske: - Det er ingen overlevende

Dødstallene stiger etter vulkanutbruddet i Guatemala. Søket etter de mange savnede er satt på vent gjennom natten, og det jobbes under svært vanskelige forhold.

VULKANUTBRUDD: Her kjører biler og motorsykler på aske etter at vulkanen Fuego har hatt utbrudd. Video: Scanpix/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Totalt 69 mennesker, mange av dem barn, er så langt bekreftet omkommet etter utbruddet ved vulkanen Fuego i Guatemala søndag morgen. I tillegg er 46 personer meldt skadd, de fleste av dem alvorlig, ifølge David de Leos, talsperson for katastrofemyndighetene i landet (Conred).

Redningsarbeidere søkte hele dagen mandag etter savnede. Vulkanen er en av de mest aktive i Mellom-Amerika.

- Som et krematorium

De omkomne er funnet i landsbyene Los Lotes og El Rodeo, men kun 17 av dem er identifisert, melder NTB. Klokka 21.30 lokal tid opplyser myndighetene at søket er satt på vent fram til soloppgang tirsdag.

Svært utfordrende leteforhold gjør arbeidet vanskelig for redningsmannskapene. The Guardian har vært i kontakt med en av gruppene som søker i området. De forteller om ti meter høye hauger av kokende aske.

- Husene blir som ovner, og byene som et krematorium. Det er ingen overlevende. Det er så mye aske at det ser ut som ei enorm strand. Det er helt grusomt der oppe, sier Francisco Flores, som er en av de frivillige, til avisa.

- Hver gang vi løfter opp et hustak, velter det damp ut av bygningen. Asken er rett og slett for varm til at vi klarer å jobbe, legger redningsarbeider Juan Diego Alvarez til.

KOKENDE: Den kokende asken gjør redningsarbeidet vanskelig. Foto: AP / NTB Scanpix
KOKENDE: Den kokende asken gjør redningsarbeidet vanskelig. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Ei elv av lava

Ifølge Sergio Cabañas, leder for Conred, er opp mot to millioner mennesker berørt av utbruddet. Flere byer og områder med dyrket mark er dekket av et tykt lag aske.

Omkring 3000 personer er evakuert fra flere bygder rundt vulkanen, samt fra byen Antigua Guatemala. Mye av redningsinnsatsen har så langt vært konsentrert rundt El Rodeo, som ifølge Cabañas ble rammet av en «elv av lava».

Hvor mange som er savnet etter utbruddet, har ikke myndighetene tall på.

Savnede barn

President Jimmy Morales har erklært tre dagers landesorg og innført unntakstilstand i tre områder nær vulkanen.

Et stort antall politifolk, soldater og mannskap fra Røde Kors ble mandag sendt ut for å delta i redningsarbeidet. En AFP-journalist forteller om desperat leting i en voldsom varme. Enkelte steder er den størknede lavaen fortsatt så varm at skoene til redningsmannskapene smelter.

Lavastrømmen har en temperatur på om lag 700 grader celsius, opplyser Guatemalas seismologiske institutt. Bilder fra de rammede områdene viser forbrente menneskekropper og dyr liggende på bakken. Planter, trær, gater, biler og bygninger er dekket av grå aske.

OMKOMNE: Antallet døde etter vulkanutbruddet har kommet opp i 69, men forventes å øke. Foto: AP / NTB Scanpix
OMKOMNE: Antallet døde etter vulkanutbruddet har kommet opp i 69, men forventes å øke. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke reise. Jeg vil dra tilbake, men det er ikke noe jeg kan gjøre for å redde familien min, forteller 48 år gamle Eufemia Garcia gråtende. Kvinnen har ikke hørt noe fra moren sin, de tre barna, nevøene eller søsknene.

Frykter flere utbrudd

Vulkanen ligger 44 kilometer sørvest for hovedstaden Guatemala by. Fra sine 3763 meter over havet sendte den ut store mengder aske og lava over de nærliggende områdene da utbruddet startet søndag morgen.

Fjernsynsbilder viste lavastrømmer som ødela ei bru og som etterlot seg avsvidde landskap og satte bygninger i brann. Lokale landbruksarbeidere, dekket av aske, løp for livet for å komme seg unna.

Utbruddet varte i rundt 16 timer, men myndighetene advarer mot nye utbrudd. Derfor opprettholdes alle nødvendige tiltak.

- Denne gangen ble vi reddet, men ikke ved neste utbrudd, sier 52 år gamle Efrain Gonzales, som sitter på gulvet i et evakueringssenter i byen Escuintla, der han ble sendt sammen med sin kone og deres ett år gamle datter. Gonzales forteller oppgitt at han har ytterligere to barn, en fireåring og tiåring, som begge er savnet. De var fanget i hjemmet, som ble overstrømmet av varm gjørme som rant ned fra vulkanen.

Andre utbrudd i år

Utbruddet er det andre store fra denne vulkanen så langt i år. Ved forrige utbrudd i begynnelsen av februar sendte vulkanen aske 1,7 kilometer opp i lufta.

I september 2012 måtte 10.000 mennesker evakueres da den samme vulkanen hadde utbrudd, og også i februar 2015 måtte flyplassen i Guatemala by stenges som følge av utbrudd fra Fuego-vulkanen.

Guatemala har flere vulkaner, hvorav to andre er aktive. Den ene av dem, Pacaya, ligger kun 20 kilometer fra hovedstaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer