Redningsmennene

ETNE (Dagbladet): «Barnet er mitt». Det var setningen som møtte de to redningsmennene som fant det kidnappede spedbarnet. Da hadde den tre dager gamle babyen vært sporløst forsvunnet i over åtte timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmann Oddvard Åsheim og kommunelege Bengt Kallevik fant babyen hjemme hos en barnløs kvinne som lenge har prøvd å få sitt eget barn, men som ikke har klart det. Nå var hun besatt av tanken på å få barn.

Etter det Dagbladet erfarer fraktet kvinnen barnet, etter å ha kidnappet den lille jenta på sykehuset, i bil fra Haugesund til Etne.

- Pågripelsen gikk stille og rolig for seg, forteller lensmann i Etne, Oddvard Åsheim og kommunelege Bengt Kallevik.

Dagbladet traff de to redningsmennene i Etne seint i går kveld.

Lykke og ulykke

De forteller én historie om en families uendelig lykke over få tilbake sitt bortførte barn, en annen historie om en families dype ulykke over ikke å få sitt største ønske oppfylt, nemlig få sitt eget barn.

Litt før klokka 17.30 i går reiste de to sammen med en lensmannsbetjent fra Etne ut til en småbruk i ytterkanten av Etne kommune, som ligger på grensa mellom Hordaland og Rogaland. Kort tid i forveien hadde lensmannen fått tips om at den kidnappede babyen kunne befinne seg hos en navngitt kvinne i kommunen.

Politiet antok at kvinnen, som er rundt 30 år, kunne være sinnsforvirret og tilkalte derfor kommunelege Kallevik.

- Vi anså det ikke for å være en trusselsituasjon, mer en helsesituasjon. Derfor tenkte vi ikke en gang på å rykke ut med våpen. Jeg vil ikke kalle utrykningen for en aksjon, heller et hjemmebesøk, forteller lensmann Åsheim.

Fremme ved huset banket lensmannen på. Kvinnen åpnet døra og like innenfor kunne han se babyen.

- Barnet var helt rolig og det så ut til at det hadde fått utmerket stell. Vi oppfattet ikke situasjonen som truende for barnet der og da, forteller Åsheim.

Ektemannen til stede

Kvinnen var helt rolig og ba følget inn i huset. Kommunelege Kallevik forklarte da kvinnen at noe var galt og at de sammen burde dra til sykehus sammen med barnet. Etter ti minutter kom en ambulanse og hentet barnet.

- Kvinnen ble med i ambulansen. Hun behandlet barnet som om hun var barnets mor, forteller Kallevik.

Til stede i huset var også kvinnens ektemann. Verken Kallevik eller Åsheim vil kommentere kvinnen eller mannens psykiske helse.

De bekrefter imidlertid at mannen var til stede i alle timene barnet var i huset og at det ikke var han som meldte ifra til politiet. Den 40 år gamle ektemannen ble tatt hånd om av politiet etter at kvinnen og barnet var fraktet vekk.

Ekteparet skal i lengre tid skal ha forsøkt å få barn. Paret skal også ha forklart at de har følt et voldsomt press fra familien, som forventet at de fikk barn. Men ettersom tida gikk og paret ikke klarte å få det forventede barnet, skal følelsen av forventningspress ha blitt uutholdelig.

Besatt

Og det er nettopp det besettelsen over å få et eget barn som skal ha drevet den nå sinnsforvirrede kvinnen til å bortføre babyen fra Haugesund fylkessykehus i går morges.

Da ambulansen var fremme i Haugesund, ble babyen fraktet til den fortvilte familien på sykehuset i Haugesund, mens den kidnappingssiktede kvinnen ble tatt hånd om av politiet.

- Hvorvidt kvinnen er strafferettslig tilregnelig, får tida vise, sier lensmann Åsheim.

Han er helt enig med kommunelege Kalleviks beskrivelse av hendelsen:

- Dette er uten tvil en personlig tragedie, men samtidig var det en fantastisk å kunne gi barnet tilbake til en mor som hadde fått sitt barn bortført.

DRO HJEM TIL KVINNEN: - Vi anså det ikke for å være en trusselsituasjon, mer en helsesituasjon. Derfor tenkte vi ikke en gang på å rykke ut med våpen, sier lensmann Oddvard Åsheim (til høyre). Til venstre kommunelege Bengt Kallevik.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 320998990


Varnish cache server