Redningsplanke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Samme dag som sentrumspartiene og Høyre kom sammen til det første forhandlingsmøtet om statsbudsjettet, kastet Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen en brannfakkel inn i den politiske debatten. I et intervju med Dagsavisen sa han at Arbeiderpartiet nå må godta kontantstøtten slik at det skal bli mulig å få til et kompromiss om budsjettet mellom regjeringen og Arbeiderpartiet. Bjørndalen har ikke endret syn på kontantstøtten, men mener saken ikke kan stå i veien for viktige spørsmål som sysselsetting og næringspolitikk. Dessuten er reformen vedtatt av Stortinget.
  • Bjørndalens utspill er blitt avvist av partiledelsen. Men det er vanskelig å tro at dette er solospill. Antakelig er det klarert med Yngve Hågensen. Utspillet må derfor tolkes som et forsøk på å legge ut en redningsplanke for Thorbjørn Jagland, slik at partilederen kan komme seg ut av det hjørnet han er i ferd med å bevege seg inn i. Nå kan Jagland ha ryggdekning for å vise større vilje til kompromiss når hans tur ved forhandlingsbordet kommer. Men hvis Jaglands opplegg går ut på å bruke kontantstøtten til å drive sentrum inn i høyrepartienes fang, slik mange har mistanke om, kommer Bjørndalens utspill meget ubeleilig.
  • De kommende ukene kan forme det politiske landskapet her til lands i tre år framover. Uten kontantstøtten legger statsbudsjettet opp til et samarbeid med Arbeiderpartiet. Når småbarnstillegget tas bort, er det en redusert reform regjeringen legger fram. Likevel er det selvsagt mange gode grunner for å gå mot den. Men hvis kontantstøtten skal bestemme samarbeidsmønsteret i norsk politikk fram til neste stortingsvalg, blir saken gitt dimensjoner den ikke fortjener. Det vil i lengden heller ikke bli forstått av velgerne hvis Arbeiderpartiet skal gå i politisk isolat for å protestere mot et vedtak Stortinget allerede har fattet.
  • Kjell Bjørndalen har tatt et initiativ for å få norsk politikk ut av en situasjon som er i ferd med å bli helt fastlåst. Det bør ledelsen både i hans og andre partier være glad for.