Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redningsskip med over 600 flyktninger nektes å legge til kai

Må fortsette seilingen.

Reddes: Afrikanske migranter blir reddet av den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms nord for Libya i juli i fjor. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix
Reddes: Afrikanske migranter blir reddet av den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms nord for Libya i juli i fjor. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et privat redningsskip fra hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranee med 629 flyktninger og migranter om bord, nektes å legge til kai i Italia og Malta.

Etter å ha prøvd å få tillatelse til å legge til kai i over et døgn, fikk skipet Aquarius nei, og må fortsette seilingen.

Innenriksminister Matteo Salvini, som leder det innvandringskritiske partiet Ligaen, og transportminister Danilo Toninelli sier i en felles uttalelse at Italia ikke kan være de eneste som tar imot migranter, og at Malta må bidra til å løse problemet i Middelhavet.

- Det er Maltas ansvar å åpne dørene for alle de som er blitt reddet av skipet Aquarius, heter det i uttalelsen.

Malta på sin side hevder at Aquarius plukket opp migrantene på libysk farvann, hvor Italia koordinerer redningsaksjonene, og har derfor ikke ansvaret for å ta imot skipet.

- 400 migranter

Maltas regjering opplyser at landets statsminister Joseph Muscat har snakket med Italias statsminister Giuseppe Conte og understreket at «Malta handler i overensstemmelse med sine internasjonale forpliktelser».

Om bord i skipet skal det være 400 migranter som først ble plukket opp av andre organisasjoner og deretter overført til Aquarius. Mannskapet opplyser at de selv har plukket 229 migranter opp av sjøen.

Blant dem var 123 enslige mindreårige, elleve små barn og sju gravide kvinner, ifølge den franske organisasjonen.

Redningsskip holdt tilbake i Italia

REDINGSAKSJON: - Det var en kamp mot klokka, men det gikk heldigvis bra denne gangen, på grunn at et veldig dyktig mannskap som klarer å holde hodet kaldt. Alle jobbet veldig bra sammen, sier styrkesjef Kjell Jan Kverme. Video: Kripos Vis mer

Tidligere denne helgen ble et annet redningsskip holdt tilbake i tolv timer etter at det brakte over 230 migranter til en italiensk havn.

Den tyske organisasjonen Sea-Watch opplyser at skipet deres først fikk reise videre ved midnatt lørdag etter at det ankom Reggio Calabria sørvest i Italia med 232 mennesker om bord. Kapteinen skal ha blitt avhørt i fire timer, og journalister om bord ble bedt om å levere fra seg videoopptak fra redningsaksjonen, som fant sted 5. juni.

Redningsskipet brukte fire dager på å komme seg i havn på grunn av høy sjø, ifølge Sea-Watch. Sea-Watch sier videre de ba kystvakten på Malta om å bistå i redningsaksjonen, men sier de fikk nei.

Strengere innvandrings- og flyktningpolitikk

Italia fikk nylig en ny regjering som har lovet en langt strengere innvandrings- og flyktningpolitikk.

- Hvis noen tror at jeg ikke kommer til å løfte en finger mens vi får en ny sommer med ankomster, ankomster og nye ankomster, vel, det er ikke hva jeg vil gjøre, sa innenriksminister Matteo Salvini lørdag.

Også spansk redningstjeneste melder om en rekke redningsoperasjoner. I alt 334 migranter er plukket opp fra i ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 migranter som hadde overlevd turen.

Kystvakten i Libya har samtidig meldt at de har stanset to båter med over 150 migranter fra afrikanske og arabiske land, blant dem også kvinner og barn. Migrantene er brakt til en marinebase i Tripoli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media