Redselsscener avløste bryllupsglede

18 år gamle Chinara satt og hørte på sanger på en båndspiller og var glad for at søsteren nettopp hadde giftet seg med sønnen til en lokal stammeleder. Da brøt helvete løs. Les de dramatiske øyenvitne-skildringene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutselig hørte hun og venninnene during av fly og en kraftig eksplosjon.

- Jeg vet ikke hva som hendte etter det. Jeg våknet på sykehuset, sier hun.

Andre husker altfor godt redselsscenene søndag, da flere titall bryllupsgjester ble drept. Både brud og brudgom ble drept da amerikanske krigsfly rettet skytset mot landsbyen Deh Rawud i Afghanistan søndag kveld og natt til mandag.

Amerikanske militære talsmenn sier at flyene ble beskutt fra bakken, også med antiluftskyts. Men den afghanske regjeringen sier det var bryllupsgjester i nærheten av landsbyen som på tradisjonelt pashtunsk vis feiret de nygifte ved å skyte i lufta. Amerikanske offiserer avviser det.

Noen av gjestene hadde allerede lagt seg da flyene kom, andre skjøt med kalasjnikover i lufta, en gammel bryllupstradisjon. Flere titall mennesker ble drept og mange flere såret, mange var kvinner og barn. Åtte år gamle Kako våknet og løp ut da hun hørte et høyt brak.

- Jeg så dammen på gårdsplassen full av blod, det var kropper som lå rundt omkring. Jeg så en dame uten hode, sier åtteåringen.

De som overlevde ligger på sykehuset i Kandahar. De sier at amerikanske fly slo til mot landsbyen klokka 23 (20.30 norsk tid) søndag og at beskytningen fortsatte med mellomrom til fire om natta.

- Et stykke jern kuttet av hodet til en kvinne rett foran meg, sier Naseema, en 15 år gammel jente. -På en brøkdel av et sekund var ikke hodet på kroppen hennes lenger.

14-åringen Siddaqa Bibi var i ferd med å telle gjestene for å være sikker på at alle hadde et sted å sove, da angrepet begynte.

- Det var blod overalt. Så raste veggene og taket sammen og vi ble begravet.

Innbyggerne sier de har begravet 30 døde, men mener mange fortsatt ligger under sammenraste hus.

- Det var et slaktehus, sier en kvinne som ikke vil si navnet sitt.

- Det var blod overalt. Det var røyk og skitt overalt, og mennesker løp i alle retninger. Det var en dommedagsscene.

Om lag 500 mennesker var samlet i Deh Rawud for å feire bryllup. Begge fedrene var betydningsfulle menn i det pashtunske samfunnet, angivelig i familie med president Hamid Karzai.

Amerikanske militære talsmenn sier at en av deres patruljer i området ba om flystøtte fordi de følte seg truet av ild fra automatvåpen. Et AC-130 kampfly, utstyrt med kanoner og maskingeværer, kom til og ble møtt av vedvarende fiendtlig ild fra flere steder i området, også fra antiluftskyts.

Ofrene fortsatte onsdag å komme til sykehuset i Kandahar by. Blant de 40 som var lagt inn var det 14 barn. Noen av dem sa at amerikanske og afghanske styrker hadde prøvd å sperre veiene for å hindre dem i å nå sykehuset.

Ma'amoor Abdul Qayyum sier at den 11 år gamle sønnen døde foran øynene på ham «da noe kom flyende og traff ham». -Amerikanerne har ødelagt oss. Vi har verken sett al-Qaida eller Taliban her, men de bombet oss. Hva har vi gjort?

En granskingskommisjon med afghanere og amerikanere var på vei til landsbyen onsdag. Angrepet er den hittil største feilbombingen amerikanerne har gjort seg skyldig i siden krigen i Afghanistan begynte. President Hamid Karzai har advart og sagt at flere feilbombinger av sivile ikke må forekomme. President George W. Bush har kondolert, men amerikanerne har ikke innrømmet noe ansvar så langt.

Tonen hos militære talsmenn er tvert imot lite ydmyk:

- Den beste måten å unngå sivile tap på, er å unngå å skyte mot koalisjonsstyrker når man er i nærheten av uskyldige sivile, sa oberst Roger King til journalister på flybasen Bagram nord for Kabul tirsdag.

(NTB)