Julegaver

- Reduser «gavehysteriet»

Lag en handleliste for julegavene og sett en beløpsgrense, råder forbrukerøkonom. Hun reagerer sterkt på at 500 kroner per barn skal være for lite.

KAN BLI MINDRE: Undersøkelser tyder på at det kan bli færre av disse under treet i år. - Sett en beløpsgrense, råder forbrukerøkonom. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KAN BLI MINDRE: Undersøkelser tyder på at det kan bli færre av disse under treet i år. - Sett en beløpsgrense, råder forbrukerøkonom. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Er 500 kroner i gavebudsjett per barn for lite? Debatten om stramme gavebudsjett har de siste dagene gått på Facebook.

- Jeg reagerer sterkt på at 500 kroner skal være for lite å bruke på julegaver per barn, sier forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Folk har ulike økonomier. Noen har råd til å bruke 2000 kroner per barn, mens andre så vidt har en hundrelapp. Som samfunn må vi være forsiktig med å kritisere folk for hvilke beløp de bruker på julegaver.

Mange bekymret

- Herregud, stakkars unge!

Dette var én av kommentarene på TikTok da Jamie-Lee og hennes ektemann Austin Sutton-Jennings annonserte at de ha gavebudsjett på 40 britiske pund – 480 kroner per barn, for sine to små på seks og fire år.

- Nå er vi i ei tid da veldig mange er bekymret for økonomien sin, og noen har ikke penger til over til å kjøpe julegaver til ungene. Jeg tenker at her skal vi heller støtte enn kritisere, sier Incedursun.

REAGERER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun reagerer sterkt på at 500 kroner skal være for lite i julegave. For mange kan en hundrelapp nesten være for mye, understreker hun. Foto: Nordea
REAGERER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun reagerer sterkt på at 500 kroner skal være for lite i julegave. For mange kan en hundrelapp nesten være for mye, understreker hun. Foto: Nordea Vis mer

Hele 44 prosent av befolkningen oppgir at de vil bruke litt eller mye mindre penger på julegaver i år, ifølge en fersk YouGov-undersøkelse gjennomført på vegne av Lunar. Økte utgifter til strøm, boliglån og mat trekkes fram som årsaker til de strammere budsjettene, skriver NTB.

Vil bruke mindre

Barnefamilier utgjør den største andelen av dem som sier de vil bruke mindre på julegaver i år.

Bare sju prosent av de spurte sier de vil bruke mer.

- Jeg synes det er fint å høre at flere nå skal redusere forbruket og «gavehysteriet», sier Incedursun.

Hege Mari Lassemo Støfring har to barn, på fire og sju år. Hun er opprørt over at folk får hatefulle kommentarer fordi de ikke tar seg råd til å bruke 2000 kroner i julegave.

«Er det der vi er nå? At gaver på 500 kr per barn er et «stramt budsjett?», spør hun på Facebook.

OPPRØRT: «Er det der vi er nå?», spør Hege Mari Lassemo Støfring etter kommentarer om at 500 kroner i julegave er for lite. Foto: Privat
OPPRØRT: «Er det der vi er nå?», spør Hege Mari Lassemo Støfring etter kommentarer om at 500 kroner i julegave er for lite. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes 500 kroner er en veldig standard gave. Vi havner som regel under det – rundt 300 kroner i bursdags- og julegave. At det skal være sånn at bruker du 500 kroner på julegave, så bryr du deg ikke nok om ungene dine – da tenker jeg vi har noen prioriteringer som ikke er riktige, sier hun til Dagbladet.

Får det de ønsker seg

Hun har ingen problemer med at noen kjøper fem julegaver til ungene sine og synes det er viktig.

- Det kan de synes, men de skal ikke se ned på meg fordi jeg synes det er godt at de kan få én presang som de har ordentlig lyst på, sier Støfring.

I år får barna hennes det de ønsker seg – eldstemann får en gave til cirka 250 kroner, mens yngstemann får et Sabeltann-kostyme til cirka 600 kroner.

- Gavene er basert på verdien gavene har for barna, mer enn pengene det koster, sier Støfring.

Virkes prognoser viser at vi kommer til å handle for rundt 123 milliarder i november og desember i år. Dette tilsvarer 12 170 kroner per innbygger, som er 460 kroner mindre enn i fjor. Hvor mye av dette som går til julegaver, er ikke kartlagt.

Skriv budsjett

Forbrukerøkonom Incedursun råder til å sette et budsjett for julehandelen.

- Sett en beløpsgrense og hold deg til den grensen. Sett også opp hvem du skal kjøpe gave til og skriv opp beløpet du tenker å bruke under navnet. Da vet du hva du skal forholde deg til når du er ute og kjøper gaver, sier Incedursun.

Det kan lønne seg å være åpen om beløpsgrensa du har satt.

- Hvis man i år tenker at man skal bruke mindre på gaver, kan det være lurt å snakke om det for å dempe forventningene. Man kan fint si at i år holder vi oss til 200 kroner per person, så det ikke blir sure miner på julekvelden, sier Incedursun.

Hun mener det også er en god idé å gi brukte gaver – det kan være barna dine har ei jakke liggende som passer fint til en kusine, tipser økonomen.

- Gavene må ikke være noe nytt, det kan også være noe brukt som andre trenger, sier Incedursun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer