Reduserer utslipp etter Bellona-aksjon

Kvinesdal (NTB): Øye Smelteverk i Kvinesdal har besluttet å nær halvere de planlagte kvikksølvutslippene på 55 kilo i året. Ledelsen sier Bellonas aksjoner er en medvirkende årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bellonas aksjoner har medvirket til at vi besluttet å trekke søknaden om et kvikksølvutslipp på 55 kilo årlig, og heller sende inn en ny søknad om et utslipp på 30 kilo, sier administrerende direktør Leif Arnold Andreassen ved Øye Smelteverk til Fædrelandsvennen.

Full stans

Bellona har krevd full stans i bruk av kvikksølvholdig malm ved bedriften, og gjennomførte forrige uke en aksjon der de lenket seg fast ved innlastingsrampen for råstoffer.

I et brev til Bellona skriver Andreassen at det planlagte renseanlegget ved smelteverket skal stå klart langt tidligere enn planlagt. Ny frist er 1. april neste år.

Etter forslag fra Bellona tar Øye Smelteverk også kontakt med sine kunder for å reduserer bruken av den kvikksølvholdige malmen.

Bra, men...

- Vi ønsker fortsatt å ha en god dialog med Bellona. De har kommet med mange konstruktive innspill i debatten, og må nok ta litt av æren for at vi reduserer utslippene, sier Andreassen.

Han understreker likevel at smelteverket ikke kan redusere utslippene så mye som de ønsker allerede nå.

- Dette er selvsagt oppløftende meldinger, men vi er ikke fornøyd før kvikksølvutslippene opphører fullstendig, sier Bellonas daglige leder Frederic Hauge til Fædrelandsvennen. Han utelukker ikke flere aksjoner.