Redusert straff i kokainsaken i Bolivia

Har i all hemmelighet vært gjennom nye runder i rettsapparatet.

FÅR REDUSERT STRAFF: Madeleine Rodriguez (t.v) og Stina Brendemo Hagen (t.h). Her under rettsaken der de fikk straff på 13 år og fire måneder. Foto: Henning Lillegård
FÅR REDUSERT STRAFF: Madeleine Rodriguez (t.v) og Stina Brendemo Hagen (t.h). Her under rettsaken der de fikk straff på 13 år og fire måneder. Foto: Henning LillegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to norske kvinnene i kokainsaken i Bolivia har i en hemmelig ankesak fått redusert sine straffer betydelig. Samtidig nærmer det seg rettssak i Norge for 20-åringen som klarte å rømme.

Rettsforhandlingene ble avsluttet for et par dager siden. Fengselsstraffene for Madelaine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (20) er nå redusert fra 13 år og fire måneder til ti år og åtte måneder for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain til Norge, skriver VG.

Ankedomstolen fant i motsetning til påtalemyndigheten ikke grunnlag for at nordmennene var med i et organisert kriminelt nettverk. Straffen til norsk-bolivianeren Augusto Toro-Blacutt (24), som var antatt bakmann, ble i den hemmelige ankesaken redusert fra 20 til 13 års fengsel.

- Nå er det ikke så lenge til jeg kan komme ut herfra. Siden jeg jobber, kan jeg komme ut etter å ha sonet under halve straffen. Det er slik reglene er her, sier Madelaine Rodriguez til avisa.

Familien lettet Rodriguez' og Brendemo Hagens norske advokater, Marius Dietrichson og Frode Sulland, har ikke vært involvert i ankesaken. De har imidlertid vært orientert underveis, og Sulland snakket lørdag med 20-åringens mor.

- Familien er glade for reduksjonen og sier det nå er lettere å se for seg å få Stina hjem i overskuelig framtid, sier han til NTB.

Han sier han ikke vet hvorfor ankesaken har pågått i hemmelighet i Bolivia. Advokaten vet heller ikke om kvinnenes bolivianske forsvarere vil anke også den reduserte straffen, som de nå har sonet to og et halvt år av.

- Det er en vurdering jeg ikke har noe med, men når det foreligger en endelig dom kan vi begynne prosessen med å få de hjem til Norge. Så får vi se om de kan bli satt fri i såpass nær framtid at det ikke trengs noen soningsoverføring, sier Frode Sulland.

De to kvinnene ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia i mai 2008 med 22,4 kilo kokain i bagasjen. En tredje kvinne rømte til Norge i februar, før den første runden i retten.

Vil tiltale flere Samtidig har Kripos etterforsket ferdig saken mot den 20-Ã¥rige Lillesand-kvinnen som ble tatt sammen med Rodriguez og Brendemo Hagen. Kripos ber om at det tas ut tiltale mot henne og flere andre personer i Norge med tilknytning til kokainsmuglingen, skriver Fædrelandsvennen.

- Hun er en av flere personer som riksadvokaten vil vurdere å tiltale, opplyser Petter Mandt hos Det nasjonale statsadvokatembetet.

Lillesandskvinnen har hele tiden hevdet hun er uskyldig og at hun ble lurt inn i saken. 20-åringen hevder hun trodde hun skulle på reise til Spania for å male hus.

Kvinnen slapp ut fra varetekt mot meldeplikt, men ble i februar smuglet over til Chile med bil. Med nødpass og nytt etternavn kom hun om bord på et fly til Paris. Deretter gikk turen til Oslo.

(NTB)