Reduserte norske CO2-utslipp

Oslo (NTB): De norske utslippene av klimagassen CO2 vil i år trolig gå ned med 2 til 3 prosent i forhold til i fjor. Det viser en utregning NRK Dagsnytt har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang siden 1991 at utslippene går ned. Årsaken til nedgangen er i første rekke lavere strømpriser og dermed mindre oljefyring. Men dette gjør det ikke lettere for Norge i de internasjonale klimaforhandlingene som starter i Kyoto i Japan mandag.

Vi kjører mer bil enn i fjor, vi flyr mer, men vi bruker langt mindre olje til oppvarming, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Lave strømpriser gjør oljefyring mindre populært enn det var i fjor, og CO2-utslippene fra denne kilden er allerede redusert med nærmere 15 prosent. I aluminiumsindustrien og olje- og gassindustrien går CO2-utslippene noe opp, mens de går betydelig ned i ferroindustrien, på grunn av lavere produksjon.

Det er usikkert om trenden hittil i år vil fortsette, men utslippstallet for året sett under ett blir neppe langt fra 40 millioner tonn CO2. I fjor var tallet langt høyere.

Direktør Knut Alfsen ved senter for klimaforskning, Cicero, tror ikke man skal legge for stor vekt på resultatet fra ett eneste år.

- Den underliggende veksten i norsk økonomi og ikke minst den forventede veksten i oljevirksomheten gjør nok at de offisielle anslagene på en samlet vekst fra 1990 til 2010 på om lag 30 prosent fremdeles står ved lag, sier han.