Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reduserte studiekrav

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge er et raust land som har et universitets- og høgskolesystem som gir studieplasser til 93 prosent av dem som er kvalifisert for høyere studier. Ifølge samordnet opptak er det i år lettere å komme inn på en rekke studier, og mye tyder på at det blir ledige plasser på en lang rekke høgskoler i distriktene. Når det i tillegg er slik at norske studenter i store skarer søker utdanning utenfor landets grenser, kan vi trygt slå fast at kunnskapssamfunnet er nå.
  • Det er likevel grunn til å sette noen haker i margen ved det som skjer. Det står ikke til å nekte at det strømmer til studenter som til tross for sin formelle studiekompetanse, ikke er egnet til studier på det nivå vi nå snakker om. Men fordi økonomien i systemet i økende grad er markedsstyrt ved at bevilgningene til den enkelte skole er avhengig av studenttallet, blir det brukt store ressurser i kampen om studentene, og kravene til inntak svekkes.
  • Det mest bekymringsfulle i så måte er at de institusjonene som skal ivareta den akademiske kvalitet, nemlig universitetene og de vitenskapelige høgskolene, blir fristet til å senke kravene fordi gjennomstrømningen av studenter er avgjørende for økonomien. Det vil i det lange løp påvirke undervisnings- og forskningskvaliteten ved institusjonene. Og siden det tar lang tid å bygge opp et godt fagmiljø på universitetsnivå, er det en viss fare for at universitetene sager på en grein de allerede har plassert seg på.
  • De som er vinnerne i denne kampen om studentenes gunst, er høgskolene, som jo i utgangspunktet også er rettet mot arbeidslivets behov for arbeidskraft. Studiene i seg selv er undervisningsrettet og det pågår jevnlig evalueringer av faglig framgang hos studentene. Men med økonomien knyttet til sviktende studenttall, vil nok mange av dem måtte se i øynene at fagtilbud ganske enkelt må kuttes ut. Det er likevel til å komme over om studenttallene igjen skulle øke. Det er lettere å bygge opp høgskolenes yrkesrettede fag enn universitetenes forskningsbaserte fagmiljøer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media