Donald Trump:

- Reell frykt for kupp

USAs øverste militære leder fryktet statskupp da Trump tapte valget, hevder ei ny bok. Det skremmer USA-forsker Hilmar Mjelde.

KNOCKOUT: USA-forsker mener Trumps regjering var mer kaos enn både Carters, Fords og Reagans regjeringer.Foto: Andy Jacobsohn / AFP / NTB

KNOCKOUT: USA-forsker mener Trumps regjering var mer kaos enn både Carters, Fords og Reagans regjeringer.
Foto: Andy Jacobsohn / AFP / NTB

Vis mer
Publisert

Da hundrevis av Black Lives Matter-demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus i forrige sommer, ble stemningen amper. Flere skal ha frest i retning daværende president Donald Trump og kastet murstein og flasker over gjerdene.

Det førte til at Trump måtte søke tilflukt i en underjordisk bunker, meldte en rekke amerikanske medier, blant dem New York Times.

Nå hevder ei ny bok at Trump i kjølvannet av dette skal ha blitt så opprørt over at opplysningene kom ut, at han uttalte at de som hadde lekket disse burde henrettes.

- Der Führers evangelium

En annen bok skriver at USAs øverste militære leder, general Mark A. Milley som leder Joint Chiefs of Staff, fryktet et militærkupp under opptøyene ved Kongressen 6. januar, og at han skal ha sammenliknet retorikken til Trump med Hitler, skriver Washington Post.

Han skal blant annet ha fryktet at Trump ville bruke løgnene om at han vant valget, på samme måte som Hitler brukte angrepet på den tyske riksdagen i 1933. Hitler brukte dette angrepet som unnskyldning for å innføre et nazistisk diktatur.

- Dette er et riksdag-øyeblikk, hevder boka at Milley sa til rådgiverne sine. Ifølge boka har militærlederen også omtalt talene og løgnene til Trump som «Der Führers evangelium».

Påstanden er bare siste i lang rekke av utsagn som har kommet fram i bøker etter at Trump gikk av som president i januar.

- Usedvanlig kaotisk

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce sier til Dagbladet at bøkene gir en litt dypere forståelse av hva som rørte seg rundt Trump.

- Bøkene illustrer godt at vi må skille mellom perioden før og perioden etter valget når det gjelder Trump-åra. Trumps presidentskap tok et dramatisk skritt i en farlig retning etter valget, sier Mjelde.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Etter valget begynte Trump i større og større grad å påstå at det var feil at han tapte valget. Han beskyldte blant annet valgvinner Biden for å ha jukset, og gikk til en lang rekke søksmål for å få endret valgresultatet etter at nederlaget var et faktum.

- Narrativet om Trumps hvite hus før valget var «bare» at det var usedvanlig kaotisk, historisk sett, sier Mjelde.

- Blir ikke verre enn det

Mjelde forklarer at i presidentforskning ser man på to ting, både hvor organisert beslutningstakingen i Det hvite hus var, og hvor mye intern konflikt det var.

- De første bøkene om Trump fikk fram at Trump-administrasjonen var mer kaotisk og konfliktfylt enn Carter-, Ford, og Reagan-administrasjonene, sier Mjelde.

Mjelde omtaler Trumps handlinger i vinter som et kuppforsøk.

- Vi får litt mer historisk detalj for hver bok. Men galskapen utspant seg jo for åpent kamera i perioden 3. november 2020 til 6. januar 2021. Det var Trumps forsøk på statskupp – eller selvkupp, for å være teknisk presis, sier Mjelde.

- Det blir ikke verre enn det.

KLAR: USAs nåværende president, Joe Biden, tar et oppgjør med påstandene fra USAs forrige president, Donald Trump, om at valget ble stjålet fra ham. Vis mer

- Reell frykt for kupp

Mjelde syns særlig at den nye boka til Washington Post-journalistene Carol Leonnig and Philip Rucker er skremmende lesning. Det er i denne boka det påstås at general Milley oppriktig var redd for militærkupp.

- Det var likevel skremmende å lese i Washington Post at USAs øverste militære offiser, general Milley, dro paralleller til nazistenes maktovertakelse på 1930-tallet i Tyskland. Han fryktet noe liknende var i gjære før jul i fjor. Det var reell frykt for kupp i USAs statsledelse utenom Trump, sier Mjelde.

PEKER: Forsvarer Michael Van der Veen brukte denne videoen for å forsvare retorikken til Donald Trump i den pågående riksrettssaken. Video: AP Vis mer

De neste åra blir viktige, sier Mjelde. Trump har allerede varslet at han ønsker comeback som president i 2024.

- 2020-valget beviser at vi kan ikke ta demokratiet for gitt, heller ikke i USA og Vesten. Forvitrer demokratiske verdier, så kan også demokratiske institusjoner bygges ned fra innsida. USA står overfor noen uhyre viktige år fram mot 2024-valget, og alle USAs demokratiske aktører må være på vakt, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer