Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Reflekterer den norske folkesjela

Her er de mest populære hunderasene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hunder er kjent som menneskets beste venn og noen raser er tydeligvis mer kjære enn andre, ifølge fersk statistikk fra Norsk Kennel Klubb (NKK).

Hvert år setter organisasjonen opp en liste over de mest populære hunderasene, basert på antall valper registrert i denne perioden.

Schäferhund topper statistikken for 2007, med 1348 valper. Den familie- og jaktglade golden retriever kommer på andre plass (1015), etterfulgt av norsk elghund grå (957).

Vil ha bruksraser

Rasene i toppsjiktet har dominert listen i lenger tid, ifølge organisasjonssjef i NKK, Øystein Eikseth.

- Hvis du ser dette i perspektiv på noen år, er det lite forandringer. Blant topp ti er det bare tibetansk spaniel som er ny av året, og den rykker opp fra ellevte plass, sier Eikseth til Dagbladet.no.

Flesteparten av rasene på topplista er bruks- og familiehunder. Dette reflekterer den norske folkesjela, ifølge Eikseth.

- Vi som har naturen såpass vesentlig i våre liv, vil også ha hunder som kan delta i friluftslivet. Norske elghund brukes for eksempel i jaktsammenheng.

REGJERER PÅ TOPPEN: Schäferhunden har i flere år på rad toppet Norsk Kennel Klubbs liste over de mest populære hunderasene. Foto: KRISTEN SVORTE
REGJERER PÅ TOPPEN: Schäferhunden har i flere år på rad toppet Norsk Kennel Klubbs liste over de mest populære hunderasene. Foto: KRISTEN SVORTE Vis mer

Flere miniatyrhunder

Det blir stadig flere småhunder i Norge. NKK melder om mer enn dobling av mops, chihuahuaer og dvergpinschere siden 2001.

- Det er en stor prosentvis økning i antallet småhunder. Det er fortsatt ikke snakk om de store tallene, men det kan tyde på en generell trend i samfunnet, der slike hunder blir mer populære, kommenterer Eikseth.

Skal du kjøpe en miniatyrhund, anbefaler organisasjonen at du sjekker valpens bakgrunn og sørger for at du får med de nødvendige papirene.

- Det har tidligere vært tilfeller av hunder som smugles fra Øst-Europa, fordi etterspørselen her i Norge er større enn det faktiske antallet valper som blir født. De har verken papirer eller avtaler i orden, og det er dumt. Du mister blant annet muligheten til senere å registrere hunden din i Norge.

Små tøffinger

Jack russel terrier, kjent fra blant annet TV-serien Frasier, har blitt svært populær de siste årene.

I 2001 ble det registrert 17 valper av denne rasen. I fjor hadde antallet økt til 293 valper.

Rasen hopper fra 139. til 22. plass på NKKs listen i løpet av noen få år.

Staffordshire bull terrier er en annen liten tøffing som nyter uventet popularitet. Det ble registrert 49 valper av denne rasen i 2001, mot 242 valper i 2007.

Det er ifølge NKK omkring 414 000 hunder i Norge i dag. Rundt halvparten av disse er registrert hos organisasjonen.

Den amerikanske kennelklubben har offentliggjort en liknende statistikk. Her topper labrador retriever listen, etterfulgt av:

Yorkshire terrier, schäferhund, golden retriever, beagle, boxer, dachs, puddel, shih tzu og bulldog.

SMUGLES FRA ØST-EUROPA: Småhundenes popularitet i Norge fører til flere smuglerforsøk fra Øst-Europa. Her fra chihuahua-landstreff på Nes Camping.
INGEN OVER: Ralf Campbell kan ikke se for seg et liv uten norsk elghund. Hundene hans heter Hedda og Kaisa.
BADEGLAD: En golden retriever rister av seg vannet etter å ha tatt en svømmetur i elven Rhinen i den tyske byen Duesseldorf i sommer.
FLY BALL: Den 6-år gamle staffordshire bull terrien Loki deltar i fly ball-konkurranse i Sydney, Australia. Hunden skal forsere en rekke hindringer og hente en ball, som den bringer tilbake til eieren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media