Reform i motvind

En kommisjon i Illinois sier at det er umulig å sikre seg hundre prosent mot at uskyldige blir dømt til døden. Den risikoen er amerikanerne villige til å ta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er gått to år siden guvernør George Ryan i delstaten Illinois innførte midlertidig stans i alle henrettelser i delstaten etter at nye DNA-tester frifant 13 dødsdømte som ventet på bøddelen. For to år siden var primærvalgkampen i gang, og republikanernes ledende presidentkandidat, Texas-guvernøren George W. Bush, var guvernør Ryans rake motsetning. Guvernør George Bush hadde ikke sett den dødsdommen han ikke ville underskrive. De mange og godt dokumenterte historiene om groteske forhold i noen av dødsstraffsakene, der tiltaltes advokat sov i rettssalen, ikke hadde lest dokumentene og ikke stilte spørsmål til avgjørende vitner, gjorde ikke inntrykk på Bush. I Texas fikk de dødsdømte det retten hadde bestemt de skulle få, giftsprøyta. Slik ville guvernøren og hans velgere ha det.

Vil du bli president i USA, må du være tilhenger av dødsstraff. Daværende guvernør i Arkansas, Bill Clinton, avbrøt sin valgkamp i 1992 for å dra hjemom for å underskrive en kontroversiell dødsdom. Clinton hadde sett hvordan George Bush (den eldre) ødela valgkampen i 1988 for Michael Dukakis ved å klistre ham til en drapsmann som drepte på nytt etter at han ble prøveløslatt i delstaten Massachusetts mens Dukakis var guvernør der.

GUVERNØR RYAN satte ned en kommisjon med 14 medlemmer under ledelse av den tidligere senatoren Paul Simon. Forleden la kommisjonen fram sin rapport der den skriver at det ikke er mulig å lage et system som helt ut hindrer at uskyldige kan bli dømt og henrettet. Kommisjonen foreslår likevel ikke å avskaffe dødsstraffen, selv om et flertall mener det. Kommisjonen stiller seg i stedet bak 85 forslag til omfattende straffeprosessuelle reformer som skal øke de tiltaltes og dødsdømtes rettssikkerhet.

Kommisjonen foreslår at alle avhør i en sak der påtalemyndigheten krever dødsstraff, skal videofotograferes for å hindre at tilståelser kommer som følge av press. Kommisjonen vil redusere antallet forbrytelser som kan medføre dødsstraff. Disse forslagene har møtt sterk motstand. Flere statsadvokater har rykket ut og sagt at forslagene betyr at «grusomme forbrytere vil forbli ustraffet» (som om fengsel på livstid ikke kan regnes som straff).

Kommisjonen foreslår også at alle dødsstraffsaker skal granskes av en delstatskommisjon, at det bygges opp en DNA-database for hele delstaten og etableres et uavhengig laboratorium til å håndtere tekniske bevis.

I europeiske øyne understreker kommisjonens forslag først og fremst hvor stor risikoen innenfor dagens rettssystem i USA er for at uskyldige kan bli dømt til døden.

MENS KOMMISJONEN har arbeidet, har guvernør Ryan havnet i hardt politisk vær, og blir gransket for korrupsjon og maktmisbruk. Han er samtidig blitt en helt for motstanderne av dødsstraff og hos Amnesty International, som nå stiller krav om at alle kommisjonens forslag må gjennomføres før noen ny henrettelse finner sted. Men Ryan har gitt opp å stille til gjenvalg til høsten og er nå en «lame duck» i embetet, ute av stand til å drive gjennom kontroversielle saker.

Og siden guvernør Ryan gjorde Illinois til et fyrtårn i debatten om dødsstraff, er guvernør Bush blitt til president Bush, Osama bin Laden har begått massemord, og president Bush er mer populær enn noen president i historien siden meningsmålinger ble innført.

Forslag som øker kostnadene ved saker der påtalemyndigheten krever dødsstraff, reduserer antallet dødsdommer og forsinker fullbyrdelsen av dem, har ikke store sjanser i et valgår som dette. Etter det som er skjedd, er risikoen for at uskyldige blir dømt til døden og henrettet blitt mer akseptabel, mer som ei pølse i slaktetida.

Det sitter 160 fanger på dødsceller i fengslene i Illinois. Guvernøren sier at han nå skal lese den 207 sider lange rapporten, og tenke seg nøye om fordi dette gjelder «liv og død, og ikke om å vinne elle tape et valg». Siden han ikke stiller til gjenvalg, kan han følge sin samvittighet uten å skjele til lynsjmobben.

Motstanderne av dødsstraff har fått et solid dokument til støtte for kritikken av det amerikanske rettssystemet. Det er bare ikke motstanderne av dødsstraff som har vinden i ryggen, verken i det forblåste Chicago eller andre steder i USA akkurat nå.