Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reformer kan forbedre FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høynivåkomiteen som FNs generalsekretær Kofi Annan oppnevnte, har levert sine forslag til reform av verdensorganisasjonen. Forslagene er de mest omfattende siden FN ble etablert i 1945. Komiteen har unngått å strande i luftig retorikk og minimale endringer. Forslagene har både muligheter til å bli vedtatt og til å endre FN til det bedre.
  • Kravene til representativitet har gått foran kompetanse i store deler av byråkratiet i FN, og har hemmet organisasjonen. Dette har vært et følsomt tema som tidligere reformatorer har gått utenom. Det er lovende at Annan-komiteen også stirrer disse problemene i hvitøyet i sine forslag.
  • Den store debatten kommer til å stå om forslaget til reform av FNs sikkerhetsråd. Det er dette som er FNs «regjering». Komiteen foreslår å utvide rådet med seks faste medlemmer og tre roterende, slik at det totale antallet medlemsland i rådet blir 24 i stedet for dagens 15. De seks faste skal komme fra Afrika, Latin-Amerika, Asia og den muslimske verden. Denne lista illustrerer i seg selv manglene ved dagens sammensetning, som domineres av vinnerne av den andre verdenskrigen.
  • De fem vetomaktene beholder sitt veto. Det er ikke logisk, men det øker sjansene for å vinne tilslutning til de andre forslagene. Komiteens mandat var ikke begrenset til rent organisatoriske spørsmål. Den drøftet også hvilke saker organisasjonen bør konsentrere seg om. Viktigst er forslagene om at FN under bestemte forutsetninger kan bruke militær makt for å forhindre angrep eller terrorhandlinger, og om forsterket bekjempelse av spredning av atomvåpen. Forslagene inneholder en forkjøpsdoktrine i ekstreme tilfeller, men innenfor Sikkerhetsrådets enerett på bruk av makt som er nedfelt i FN-traktaten.
  • FN blir aldri bedre enn medlemslandene tillater. De siste åra er det USA som har bremset FN. Vi håper at disse bremsene slås av, men det virker som det konservative USA i stedet har innledet en ny kampanje mot FN og Kofi Annan. Alle anklager om korrupsjon blir gransket, men vi frykter at kravene om at Annan må gå nå, delvis er drevet av at Annan ikke tok ordrer fra Washington under USAs forsøk på å få FN til å stille seg bak invasjonen i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media