Reformert politi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet krever at justisminister Odd Einar Dørum forklarer seg i Stortinget om politireformen. Ifølge en undersøkelse som NRK har utført, mener tre av fire lensmenn at politiets beredskap ikke er blitt bedre etter den omfattende omorganiseringen som skjedde i politiet for noen år siden. Hver fjerde lensmann mener at beredskapen er blitt dårligere, mens halvparten mener situasjonen er uforandret. Flere representanter for politiet bekrefter at småforbrytelser som skjer utenom kontortid, ikke blir etterforsket i det hele tatt.

Det er naturlig at politireformen blir evaluert selv om det er mulig at det er litt vel tidlig ennå. Men hvis lensmennenes svar til NRK er representative, er det mye som tyder på at reformen ikke er noen entydig suksess til tross for økningen i antall stillinger. Løftene som ble gitt under forberedelsen av reformen, er ikke innfridd hvis det er så at ressursene er slik prioritert at det ikke er kapasitet til å drive elementært politiarbeid når innbrudd eller ulykker skjer utenom vanlig arbeidstid.

Vi ser at politidirektør Ingelin Killengreen er bekymret for at det skal utvikle seg større avstand mellom publikum og politiet. Det vil være det opplagte resultat av en utvikling der kriminelle kan herje fritt store deler av døgnet fordi politiet prioriterer annet enn hverdagskriminalitet. Det reduserer den trygghetsfølelsen folk flest med rette krever at ordensvernet skal gi dem. I stedet sitter nok mange igjen med inntrykk av at politiets egne organisasjoner er mer opptatt av å kjempe til seg midler til politihelikoptre og automatvåpen til jakt på de store internasjonale forbryterne, enn å gjøre en innsats for folk i sitt nærmiljø slik lensmennene gjorde i sine velmaktsdager.

En sikker følge av en slik utvikling er at folk søker til private løsninger for å etablere hverdagstrygghet. Det er flust opp av tilbud innenfor privat vakttjeneste, samtidig som forsikringsselskapene også får økt pågang etter nye forsikringstilbud. En slik utvikling kan verken myndighetene, politiet eller folk flest være tjent med.