Reformpolitiker vant valget i Serbia

Den reformvennlige Boris Tadic vant søndagens presidentvalg i Serbia, foran den høyreekstreme nasjonalisten Tomislav Nikolic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tadic, som representerer Det demokratiske partiet, fikk nærmere 54 prosent av stemmene, mens Nikolic fra Det radikale partiet fikk rundt 45 prosent, viser prognosene fra det uavhengige Senteret for frie valg og demokrati (CESID).

- Vi kan definitivt si at Boris Tadic har vunnet og blir Serbias nye president, sa en talsmann for CESID natt til mandag.

Valgdeltakelsen var på om lag 48,5 prosent, men etter tre mislykkede forsøk på å velge ny president ble den tidligere minstegrensen på 50 prosent fjernet.

Reformer

Med valget av Tadic satser serberne på reformer, demokrati og et tettere samarbeid med Europa og resten av verden, framfor nasjonalisme og isolasjon.

Tadics valgseier får derfor USA og EU til å trekke et lettelsens sukk, og europeiske diplomater i Beograd la ikke skjul på sin glede natt til mandag.

- Det er en klar seier. Nå må vi feire. Nå er det utsikter til framgang, sa en europeisk diplomat.

Ser vestover

I sin første kommentar til valgseieren understreket Tadic nettopp viktigheten av å se vestover.

- Serbia har valgt den europeiske vei og europeiske verdier, sa Tadic i en tale i partihovedkvarteret natt til mandag.

Han understreket videre viktigheten av økt europeisk integrasjon, blant annet gjennom deltakelsen i NATOs såkalte Partnerskap for fred-program.

- Det fins ikke noe alternativ til Serbias vei mot Europa. Integrasjon er ikke bare dette lands skjebne, men også innbyggernes ønske, sa Tadic som overtok ledelsen av Det demokratiske partiet etter at tidligere statsminister Zoran Djindjic ble drept i fjor.

Krigsfrykt

Selv om det endelige resultatet fra valget først var ventet senere, gratulerte Tomislav Nikolic i morgentimene mandag Tadic med seieren.

Nikolic er fungerende leder av Det radikale partiet, mens partiformannen Vojislav Seselj sitter varetektsfengslet i Haag, anklaget for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia under krigene tidlig på 1990-tallet.

Det ultranasjonalistiske partiet har støtte fra tidligere president Slobodan Milosevics sosialistparti, og Nikolic bidro med sine krasse uttalelser i valgkampen til frykt for at en ny krig kunne komme til å blusse opp på Balkan.

Tadic gjentok på sin side sin fulle støtte til Haag-domstolen.

- Jeg har sagt det tusen ganger og gjentar det på nytt: Vi må samarbeide med domstolen, sa Tadic.

NTB-Reuters-AFP

VINNEREN: Boris Tadic, Serbias nyvalgte president, mottar hyllesten fra sine velgere i sentrum av Beograd i natt.
TAPEREN: Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic er tydelig misfornøyd etter valgnederlaget han led på tross av sitt favorittstempel.