Refs fra en «drittsekk»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fra i dag er de aller største miljøvernkanonene på plass i Kyoto. Regjeringsmedlemmene, for det meste miljøvernministrer, skal kaste glans over den store miljøkonferansen, og kanskje til og med komme fram til et avtaleverk som er et nytt lite skritt på veien mot reduserte utslipp av såkalte klimagasser.
  • Så vidt vi hører fra den gamle japanske kongebyen, er det ingen av deltakerne som ikke er for reduksjon i de samlede utslippene. Det har alle regjeringer vært i alle fall siden Rio-konferansen i 1992. Men det diplomatiske spillet om hvem som skal bidra mest og slippe billigst, fortsetter også. Og det er som det må være der store økonomiske interesser står på spill. Det er jo selve grunnlaget for det moderne samfunn som nå utfordres. Fordelingen av byrdene mellom de industrialiserte land og u-landene representerer hovedproblemet for diplomatene.
  • Det var derfor befriende å høre den tidligere britiske miljøvernminister John Gummer ta fatt Norges posisjon. Gummer er velkjent her i landet fra tidligere statsråd Thorbjørn Berntsens utsagn: «Han er en av de største drittsekker jeg har møtt.» Til VG sier han: «Dere er veldig flinke til å fortelle andre land hva de skal gjøre miljømessig. Dere gjør en del, men burde kunne gjøre mer med det høye energiforbruket dere har.»
  • Det er jo vår posisjon på klimamøtet i presis, men velsignet kort form. Norge er et av de land i verden som øker sine utslipp av de gassene som mange mener er ødeleggende for klimaet, og som, i likhet med de industrialiserte landene for øvrig, bygger hele sin velstand på et høyt energiforbruk. Det er et ledd i vår generelle politikk, og selvsagt ikke noe som skjer av seg selv. Et land som er i en slik posisjon og som krever av andre at de skal redusere sine utslipp, venter andre med rette noe spesielt av. Men også vi har våre legitime interesser å ivareta. I dette spillet finnes det ingen uskyldige, selv ikke for en tidligere «drittsekk».