Refs fra Guillou

Den svenske forfatteren Jan Guillou (62) mener Roy Jacobsen og de andre norske forfatterne skjemmer seg ut når de angriper Jens Stoltenberg i Muhammed-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg visste at Norge har gærne forfattere, men at de skulle gå så langt, hadde jeg ikke trodd, sier Guillou til Dagbladet.

Han er den mest solgte utenlandske forfatteren i Norge, og vil gjerne forsvare Stoltenberg mot kritikken fra ti av landets mest kjente forfattere i gårsdagens VG.

De slakter Norges regjering for å ha sviktet ytringsfriheten på det groveste.

Bakgrunnen er først og fremst at Stoltenberg i et intervju dagen før ga inntrykk av at Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk måtte dele skylden for brenningen av ambassaden i Damaskus.

Støtter Stoltenberg

-  Roy Jacobsen er en av Norges beste forfattere. Derfor er det synd at han skjemmer seg så kraftig ut. Han og de andre forfatterne har ikke skjønt hva ytringsfrihet er. De må innrømme statsministeren den samme retten som de selv har til å ytre seg. Og Stoltenberg har helt rett i å mene at trykkingen av Muhammed-tegningene var galt, sier Guillou.

Han mener vi i Skandinavia «ikke et sekund trenger å forsvare ytringsfriheten fordi den er så selvsagt.»

Feil av Danmark

 YTRINGER:  -  Den norske forfattergruppa må innrømme Jens Stoltenberg den samme retten som de selv har til å ytre seg, sier Jan Guillou. Foto: Ole C.H. Thomassen
YTRINGER: - Den norske forfattergruppa må innrømme Jens Stoltenberg den samme retten som de selv har til å ytre seg, sier Jan Guillou. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Han støtter Jens Stoltenbergs håndtering av bråket.

-  Det er et avgjørende skille mellom Norge og Danmark. Det som utløste striden var ikke tegningene i Jyllands-Posten, for Muhammed er blitt avbildet mange hundre ganger tidligere. Problemet var at den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen med forakt avviste 11 ambassadører fra muslimske land som ville snakke om saken.

-  Stoltenberg derimot ga uttrykk for det rette: For det første er vår ytringsfrihet absolutt. For det andre er tegningene smakløse, rasistiske og politisk reaksjonære.

-  Hadde du forsvart trykkingen hvis tegningene etter din mening hadde vært intelligent satire?

-  Det er mulig, men det er Fogh Rasmussen som har startet striden, ikke tegnerne i Jyllands-Posten. De ble publisert på et tidspunkt da den muslimske minoriteten føler seg mer utsatt enn noensinne. Derfor er det latterlig når noen prøver å slå seg på brystet med vakre ord om ytringsfrihet, sier Guillou.

Slår tilbake

Roy Jacobsen er grunnleggende uenig med Jan Guillou.
 

-  Jeg opplever ikke ytringsfriheten som selvsagt. I den siste tida har jeg selv erfart at mange ikke tør å si hva de mener. Jeg har kritisert Stoltenberg for at han har uttrykt seg slik at det kan oppfattes som om han beklager at ytringsfriheten blir brukt. Selv i en tilspisset situasjon er vi ikke tjent med å unnskylde oss for å ha den type ytringsfrihet vi har i Norge, sier Jacobsen til Dagbladet.

Guillou advarer mot å følge i Jyllands-Posten fotspor.  

- Ingen bør gjenta avisas publisering. Da støttes den mest fremmedfiendtlige dagsavisa i EUs mest fremmedfiendtlige land.