Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Refsdal bagatelliserer faren disse menneskene utsettes for

Ungdomsarbeider Tor Bach mener Pål Refsdals debattinnlegg er fullt av feil.

UNGE RADIKALE: Tor Bach kritiserer Pål Refsdals debattinnlegg og mener unge radikale som reiser til Syria for å krige opplever press og store farer. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi/NTB Scanpix.
UNGE RADIKALE: Tor Bach kritiserer Pål Refsdals debattinnlegg og mener unge radikale som reiser til Syria for å krige opplever press og store farer. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I gårsdagens utgave av Dagbladet kunne vi lese at Pål Refsdal i et debattinnlegg mente at norske medier har overdrevet trusselen unge radikale utgjør for Norge, og at norske medier har gjort disse til «den nye flåtten», eller nye fryktjournalistikken.

I dagens avis svarer generalsekretær i Wild X, Tor Bach, på dette innlegget og kommer med kraftig kritikk til Pål Refsdals argumenter.

- Pål Refsdals kronikk i Dagbladet 14. november hvor han forsøker å ufarliggjøre det trusselbildet jihadister måtte utgjøre i vårt samfunn er full av feilslutninger. (...) Refsdal later heller ikke til å forstå hva slags miljøer i Norge som rekrutterer unge nordmenn som kanonføde i Syria, skriver Tor Bach i sitt debattinnlegg i dag.

Bagatelliserer faren Bach skriver i en epost til Dagbladet at han reagerer såpass sterkt på Refsdals innlegg fordi han mener Refsdal bagatelliserer farene de unge radikale utsettes for når de reiser ut til krigssoner.

- Jeg har selv opplevd at tre av de ungdommene vi har hatt kontakt med har reist til Syria. Vanlige, norske ungdommer som ikke har noe i en krig å gjøre. Refsdal bagatelliserer den faren disse menneskene utsettes for, både fysisk og psykisk og han underslår at det sitter mørke, antidemokratiske krefter her i Norge som står klare til å ta imot disse ungdommene hvis de noensinne kommer hjem igjen, sier Bach.

Han mener også at ungdommene som reiser ut for å krige blir introdusert for et miljø som ikke gjenspeiler det norske, og at dette kan gi konsekvenser når de kommer tilbake.

- Jeg frykter at unge og sårbare mennesker som er traumatisert i krig fortsatt kan ende som kanonføde for ekstremistene her hjemme i Norge, sier Bach.

Underslår fakta Ifølge Bach ser Refsdal bort ifra at disse unge radikale ofte drar ut etter å ha blitt rekruttert av ekstremister.

- Refsdal underslår det faktum at ungdommer rekrutteres av en ekstrem bevegelse her i Norge. Det er ikke snakk om mennesker som drar på eget initiativ, men som utsettes for et press og dermed kan komme tilbake som tikkende bomber, sier Bach til Dagbladet.

Han sier også at det er kjent at norske jihadister har kjørt unge radikale til flyplassen.

- Det er voksne mennesker som utnytter ungdom som sliter med livet, og vi vet at kjente, norske jihadister har kjørt ungdommer til flyplassen. Når de lander blir de tatt hånd om av andre og sluset inn i jihadistmilitsenes rekker, sier Bach.

Åpenbar nyhetsverdi Truls Hallberg Tønnessen er forsker og doktorstipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt, og forsker på Midtøsten og jihadisme i Irak og Syria. Han sier fra et forskningsperspektiv at dette er en utvikling man bør følge med på.

- Ettersom det er ganske nytt at så mange drar fra Norge for å oppsøke lokale konflikter forstår jeg godt at dette har en åpenbar nyhetsverdi. Samtidig er jeg enig med Refsdal om at det er viktig å være ekstra påpasselig når man dekker dette temaet i media, sier Tønnessen.

For det er ifølge Tønnessen uvanlig at så mange unge radikale har reist fra Norge for å krige.

- Det er grunn til bekymring når flere unge norske muslimer oppsøker konflikter i utlandet, noe som vi har sett lite av tidligere.

Et sammensatt bilde Tønnessen forteller at det er et veldig kaotisk og sammensatt bilde på bakken i Syria hvor det også er mye feilinformasjon og propaganda. Derfor er han enig med Refsdal om at det er viktig å være ekstra påpasselig når mediene dekker dette temaet.

- Min erfaring er at det er veldig vanskelig å få god informasjon om hva som faktisk foregår på bakken og det florerer av feilinformasjon som lett kan bli stående som fakta hvis det blir referert ofte nok i mediene, sier Tønnessen til Dagbladet.

Det er også sjelden at unge radikale som reiser ut for å delta i konflikter senere blir involvert i terrorplaner i Vesten.

- Generelt drar de fleste fremmedkrigerne til en konflikt for å slåss lokalt, og det er mange flere som ser det som legitimt å slåss i en lokal konflikt enn å gjennomføre terrorangrep i Vesten. Min kollega Thomas Hegghammer har estimert at omtrent en av ni fremmedkrigere fra Vesten blir senere involvert i terrorplaner der, sier Tønnessen.