Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refsdal jobbet i et av Afghanistans farligste områder

Kalles «Enemy Central» av amerikanske styrker og UD advarer på det sterkeste mot å reise dit.

FARLIG OMRÅDE: Disse mistenkte Taliban-medlemmene ble pågrepet i Kunar-området i august i år. REUTERS/Carlos Barria/Scanpix
FARLIG OMRÅDE: Disse mistenkte Taliban-medlemmene ble pågrepet i Kunar-området i august i år. REUTERS/Carlos Barria/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||«Enemy Central» kaller amerikanske styrker den afghanske Kunar-provinsen som ligger mot den nordøstlige grensen til Pakistan. Kunar er et beryktet arnested for ulike opprørsgrupper, og UD advarer på det sterkeste mot å reise dit.


Det var i denne provinsen den norske journalisten Pål Refsdal (46) ble bortført forrige uke.

- Denne provinsen har siden 2001 vært det uroligste området i Afghanistan, utenom de verste områdene i sør. Men her er det ikke Taliban som er hovedgrupperingen, selv om de også har sitt nærvær her. Det er andre grupperinger som rår grunnen, forteller direktør ved Institutt for fredsforskning Kristian Berg Harpviken.


Krigsherrer

Han peker på at den kjente afghanske krigsherren Gulbuddin Hekmatyar og Hezb-e-Islami-bevegelsen (HIG) står sterkt i provinsen.

Hekmatyar etablerte og har en viktig posisjon i Hezb-e Islami. Dette var en islamistisk fundert universitetsbevegelse og var et stort politisk parti fra slutten av 1970-tallet. Bevegelsen utviklet seg også til en viktig militant gruppering, kjent som HIG.

- HIG har utført angrep både mot regjeringen og mot de internasjonale militære styrkene. Men sikkerhetssituasjonen i denne regionen er uoversiktlig og splittet. Det har for eksempel vært mange Hezb-e islami-folk i Hamid Karzais regjering. Spørsmålet er om de har forbindelse til gruppene som slåss eller ikke, sier Harpviken.


Al-Qaida

En annen viktig gruppering i Kunar er wahabist-salafistene. Wahabisme er en svært streng fundamentalistisk retning innen sunniislam, og retningen danner mye av det ideologiske grunnlaget for al-Qaida.

VAKKERT: Det er pent i Kunar, og enkelte steder forhold til å spille cricket, men UD advarer på det sterkeste mot å dra dit. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix
VAKKERT: Det er pent i Kunar, og enkelte steder forhold til å spille cricket, men UD advarer på det sterkeste mot å dra dit. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix Vis mer

- Kunar er trolig den provisen i Afghanistan som har størst nærvær av folk fra al-Qaida, sier PRIO-direktøren.

Pakistanske myndigheter antar at Osama bin Laden har skjult seg her, trolig så sent som våren og sommeren 2009.

Harpviken forteller at den internasjonale stabiliseringsstyrken, ISAF, bare hatt et marginalt nærvær i Kunar-provinsen.

- Ansvaret er overlatt til de amerikanske styrkene, og krigføringen her har derfor vært av en langt tøffere karakter. De amerikanske styrkene har lidd store tap her, sier Harpviken.


Kriminelle bander

I tillegg til Hekmatyar, al-Qaida og Taliban, herjes Kunarprovisen av en rekke kriminelle bander som driver med omfattende smugling, blant annet av tømmer og andre naturressurser. Denne kriminaliteten er ofte organisert av ulike stammer.

Mens utenriksdepartementet mener at man ikke bør reise rundt noe sted i Afghanistan på egen hånd, nyanserer britisk UD sine reiseråd. I enkelte deler av landet frarådes reise dersom det ikke er svært viktig. Men for blant annet Kunar lyder rådet: Ikke reis dit.

(NTB)

AFGHANSKE SOLDATER: Av amerikanerne kalles Kunar «Enemy Central». Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix
AFGHANSKE SOLDATER: Av amerikanerne kalles Kunar «Enemy Central». Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media