KIDNAPPET AV TALIBAN:  Journalist og dokumentarfilmskaper Pål Refsdal ble holdt fanget av Taliban i seks dager. Her sammen med arbeidsgiver Kjetil Johnsen i Novemberfilm. Foto: Lars Eivind Bones
KIDNAPPET AV TALIBAN: Journalist og dokumentarfilmskaper Pål Refsdal ble holdt fanget av Taliban i seks dager. Her sammen med arbeidsgiver Kjetil Johnsen i Novemberfilm. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Refsdals sjef visste ikke om det var utbetalt løsepenger

- Fortrolige opplysninger i NRK-dokumentar kan skade nordmenn seinere, sier UD-direktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I fjor høst ble den norske journalisten Pål Refsdal kidnappet av Taliban i Afghanistan.

I seks dager ble han holdt fanget i fjellene i Kunar-provinsen på grensen til Pakistan, mens kidnapperne diskuterte løsepenger eller om de rett og slett skulle hugge hodet av ham.

Tirsdag kveld viste NRK brennpunkt dokumentaren om det intense spillet i kullisene.

I Norge jobbet norske myndigheter på spreng for å få ham løslatt. Samtidig gikk samtlige norske og utenlandske medier med på å legge lokk på saken,  av hensyn til Refsdals sikkerhet.

Utenriksdepartementet reagerer skarpt på at fortrolige opplysninger fra arbeidet med å få løslatt Refsdal blir blottlagt i dokumentaren.

Ville vise menneskene Refsdal var i Kunar for å lage dokumentarfilm om Taliban. Men det var en annen type film han hadde sett for seg å lage. Han ville vise menneskene i Taliban.

- For 20 år siden ville jeg oppsøkt kamphandingene for å filme disse. Nå er det viktig å vise hva slags mennesker det er Norge kriger mot, forklare Pål Refsdal i dokumentaren.

De første opptakene går fint. Refsdal får bo sammen med kommandanten Davran og hans krigere i Kunar-fjellene.

Her møter han villstyringen Omar. Han er Davrans underordnede som har noen få krigere under seg. Refsdal leter etter tre krigere med ulike perspektiver på kampene de fører, og blinker seg ut Omar som en av disse.

Etter et angrep fra amerikanske styrker må Refsdal forlate Davran, og returnere til Kabul for en periode.

To uker senere drar han tilbake, men denne gangen for å møte Omar. Det er da det går galt. Omar er ikke til å stol på. Refsdal anklages for å være en spion og plutselig er han Omars fange.

Krever løsepenger For at han skal få gå krever kidnapperne løsepenger. Omar vil først ha 500 000 dollar, drøye 2,8 millioner kroner. Refsdal klarer selv å få forhandlet ned summen til 20 000 dollar, rundt 115 000 kroner.

Han konverterer også til Islam.

Etter seks dagers drama blir han løslatt.  

Både Novemberfilm, som er Refsdals arbeidsgiver, Utenriksdepartementet og Brennpunkt hevder at dette skjedde uten at det ble utbetalt løsepenger.

I Brennpunkt-dokumentaren kommer det imidlertid tydelig fram at norske myndigheter var svært delaktig i å legge til rette for løsepengeutbetaling - om dette ble nødvendig.

Norske myndigheter oppfordret Kjetil Johnsen, daglig leder i Novemberfilm, til å reise til Kabul for å delta i forhandlingene med Taliban.

Johnsen oppfattet at norsk politi ønsket å bruke ham som en slags pengekurer, for å overbringe løsepenger stilt til disposisjon av Novemberfilm. I dokumentaren har Johnsen filmet politiet som kjører ham rundt i Kabul for å ta ut penger.
Til slutt er det politiet som tar pengene ut fra Novemberfilms konto.

- Det tok fire uker før jeg hadde pengene tilbake på konto. Rett etter løslatelsen visste jeg ikke selv om det var blitt betalt noen løsepenger, sier Johnsen til Dagbladet.

Ikke begeistret

Utenriksdepartementet er ikke veldig begeistret for dokumentaren.

- Vi har vært tilbakeholdende med å gi detaljert informasjon om det arbeidet som ble gjort for å få Refdal løslatt. Det har vi vært både av hensyn til alle de om har tatt en stor risiko for å få ham løslatt, men også med tanke på fremtidige saker. Det er dessverre slik at nordmenn kan bli kidnappet igjen. Da vil vi kunne benytte oss av de få redskapene vi har. Dette programmet er ikke helt i tråd med det vi anbefaler, sier underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, til Dagbladet.

- Kan få konsekvenser for andreTil NRK Dagsnytt sier Imerslund at UD reagerer sterkt på at fortrolig informasjon er presentert i dokumentaren.

- Det kan få konsekvenser for nordmenn som kommer i gisselsituasjoner seinere, sier hun.

Programdirektør Per Arne Kalbakk står på at NRK har gjort forsvarlige undersøkelser og vurderinger i forkant.

Er det greit at norske myndigheter legger til rette for løsepengeutbetalinger, Imerslund?

- Norske myndigheter vil ikke utbetale løsepenger. Det ville vært å belønne grov kriminalitet, i tillegg ville det kunne bidratt til å sett norske liv i fare i framtiden. Men en av utenrikstjenestens oppgaver er å bistå nordmenn i utlandet. I en kidnappingssak så vil det være galt å utelukke løsninger som er påkrevd for å redde liv, sier hun.

Forsvarer avgjørelsen
Pål Refsdal mener dokumentaren heller vil bidra positivt enn negativt i forhold til nordmenns sikkerhet i framtiden.

- Hvis denne dokumentaren blir kjent i Afghanistan så vil den heller være preventiv i forhold til framtidige kidnappinger fordi det kommer fram at det ikke ble utbetalt noen penger, mener han.

 REAGERER:  - Fortrolige opplysninger i dokumentaren kan komme til å skade andre nordmenn i tilsvarende situasjon, mener underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.  ARKIVFOTO.
REAGERER: - Fortrolige opplysninger i dokumentaren kan komme til å skade andre nordmenn i tilsvarende situasjon, mener underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet. ARKIVFOTO. Vis mer