Refser Agatha Christie-utsagn

Sjeflegen sammenliknet «arsenikksaken» med en kriminalhistorie av Agatha Christie. Helsetilsynet mener likevel at sykehuset har handtert saken forsvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Her har ikke Helsetilsynet gjort jobben sin. Det er helt tydelig at det burde vært satt ned et uavhengig granskingsorgan, sier advokat Christian Wiig.

Han representerer Ellen Inger Aspaas (48), som var feilaktig siktet for å ha arsenikkforgiftet sin 8-årige datter.

Bevisst beskyldning

Wiig er fortørnet over at Helsetilsynet ikke har tatt tak i det han mener er den største feilen, og det som Aspaas opplevde som den aller største belastningen.

- Det var en bevisst beskyldning mot Aspaas når den ansvarlige legen ved sykehuset gikk ut på tv og sammenliknet saken med en Agatha Christie-historie. Da stemplet han i realiteten Ellen Inger Aspaas som en arsenikk-forbryter, sier Wiig.

Fungerende fylkeslege Jørgen Holmboe sier en vurdering av mediehandteringen er en oppgave for sykehusets interne gjennomgang.

Tilleggsbelastning

- Denne saken har hatt stort fokus i media i flere uker, og Helsetilsynet forstår at dette har vært en tilleggsbelastning for familien. Men det er ikke framsatt klage til Helsetilsynet angående støtende uttalelser i media, sier Holmboe til Dagbladet.

Ni ganger ble den åtte år gamle jenta innlagt på Helgelandssykehuset Sandnessjøen, uten at legene greide å stille riktig diagnose.

Bred utredning

Helsetilsynet mener diagnosen burde vært stilt tidligere, men kommer likevel til at behandlingen var faglig forsvarlig. Det rettes heller ingen kritikk mot at sykehuset sendte arsenikkprøven, som startet saken, til et institutt som ikke kunne analysere den.

- Sykehuset sendte prøven til et sted de mente var kompetent til å gjøre analysen, og de sendte også prøver til flere steder. Akkurat i mai 2003 gjorde sykehuset en bred utredning av forgiftningsspørsmålet, og vi mener den var adekvat, sier Holmboe.

Forsvarlig

- Hvordan kan sykehuset frikjennes, når legene feiltolket svaret på denne arsenikkprøven?

- Sykehuset gjorde et forsøk på å få bistand fra divisjon for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet til å tolke resultatet, men det fikk de ikke. De ble bedt om å ta nye prøver med politiet til stede, og da ble politiet involvert. Vi mener sykehuset opptrådte forsvarlig i å forsøke å bringe klarhet i hva dette svaret betydde.

- Hvis sykehuset ikke gjorde feil, hvem har da skyld i det som skjedde?

- Det er faktisk ikke min rolle å dele ut skyld. Vi har vurdert om sykehuset og legene har opptrådt forsvarlig, og det har de gjort, sier fungerende fylkeslege Jørgen Holmboe.

<!--BTEK0-->REAGERER: Helsetilsynet har frikjent Helgelandssykehuset Sandnessjøen i «arsenikksaken». Christian Wiig reagerer.<!--/BTEK0-->