Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Ap

Ap-leder Thorbjørn Jagland vil gjenopplive de utskjelte samrådene fra sin statsministertid: - Det er for mye innavl i Oslo-miljøet, sier Ap-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei til et Ap-møte i Stavanger tar Jagland et kraftig oppgjør med hvordan det politiske systemet har utviklet seg. Han deler analysen til blant andre professor Knut Heidar: Grasrota visner, eliten tar over.

- Vi er nødt til å bryte det Heidar kaller «det politiske Bermuda-triangel mellom regjeringen, Stortinget og Akersgata». Vi må organisere nye kanaler ut til folk, ellers vil systemet i Oslo råtne på rot. Det var nettopp det jeg begynte med da jeg var statsminister.

Jens' bed

- Så nå vil du gjeninnføre samrådene?

- Hadde det vært opp til meg, hadde vi gjort det, for jeg ser på samrådene som helt nødvendige for å gi nytt liv til det politiske systemet. Men nå leder jo ikke jeg regjeringen... Jeg er forsiktig med å blande meg inn i noe jeg ikke har ansvaret for.

Uttalelsene om hva eks-regjeringssjefen ville ha gjort i Stoltenbergs sko, kan vanskelig oppfattes som annet enn klare råd fra partilederen til statsministeren.

Dermed står Jagland i fare for å tråkke inn på Stoltenbergs ansvarsområde. I verste fall kan det skade den skjøre balansen i det delte lederskapet.

Samrør og samråd

Det er et åpent spørsmål om Jens vil gjøre som Jagland vil. Samrådene som skulle være en sentral byggekloss i «det norske hus», fikk kraftig kritikk.

Samrør, ikke samråd, ropte opposisjonen.

Og de ambisiøse planene som ble skissert i regjeringserklæringen i oktober 1996, ble etter hvert kraftig nedjustert.

- Trussel

- Jeg brukte mye tid på samrådene, og kontakten med disse fagmiljøene og det brede organisasjonsliv var noe av det mest givende i året mitt som statsminister. Opposisjonen beskyldte meg for å misbruke penger og tid.

- Jeg tror de så på nyvinningen som en trussel mot sitt eget system. Men jeg så på samrådene som nødvendige for å få en bredere dialog med det sivile samfunn utenfor embetsverket, sier Jagland.

Han mener det er tragisk at kunnskapen i de mange forskningsmiljøene ikke blir brukt mer aktivt av politikerne.

- For tjue år siden ble forskerne trukket inn i mye større grad. Nå sitter det kunnskapsrike mennesker rundt omkring som aldri blir spurt om råd. I stedet lager de tjukke rapporter som ingen leser.

- Vil ikke flere eksperter og samråd forsterke utviklingen mot et elitestyrt demokrati?

- I virkeligheten utformes politikken allerede av en ganske liten kjerne. Men i Arbeiderpartiet er det flere enn i andre partier som deltar. Før vi la fram forslag til partiprogram vil jeg anslå at om lag 15000 medlemmer deltok i diskusjonen. De kan bli enda flere.

Lettvinte svar

En fersk meningsmåling viser en tillitskrise for politikerne. To tredeler mente partiene mislykkes i å ta ansvar for langsiktige og vanskelige spørsmål.

- Paradokset er at de samme som sier det, i neste omgang stemmer på det mest kortsiktige partiet i Norge, Fremskrittspartiet.

- Den største utfordringen for oss er nettopp å forklare folk hvorfor de kortsiktige løsningene er farlige. Men det er ikke lett når hele dynamikken i samfunnet krever hastige, lettvinte svar. Media, politikere og eksperter påvirker hverandre i samme negative retning.

- Så midt i oppløsningen er det bare Ap som står fast?

- Nei, jeg sier ikke det. Vi vingler sikkert også iblant, men det er veldig mye opportunisme for tida. Det er også en av forklaringene på Frp's framgang.

REFSER: Thorbjørn Jagland.