Refser banker som på rekke og rad setter opp renten

Når bankene setter opp boligrenten er det i flokk og rentefølge. Konkurransetilsynet har allerede kontaktet Finans Norge.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide og konsernsjef Rune Bjerke i DNB foretrekker høyere renter. Foto: Eivind Yggeseth. 
Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide og konsernsjef Rune Bjerke i DNB foretrekker høyere renter. Foto: Eivind Yggeseth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Denne uken har Sparebanken Vest, Sparebanken Hedmark, SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Nord-Norge alle utnyttet at DNB satte opp den flytende boligrenten i forrige uke. Alle har økt prisen denne uken.

For samtlige er det den første renteøkningen siden spleiselaget i 2013.

Konkurransetilsynet følger med

- Ja, vi observerer det som nå skjer. Vi har sagt det tidligere, og vi sier det fremdeles: Bankene må gjøre sine beslutninger på egenhånd, sier Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til Finansavisen.

I 2013 og i 2015 var Konkurransetilsynet langt frem på banen og refset bankene for kameraderi og samhandling i markedet. Nå løfter myndighetene igjen pekefingeren i retning bankene.

På rekke og rad

Fredag 30. september i høst kom Nordea med sin renteøkning på boliglån. I løpet av en halv måned var det en liten bølge av renteøkninger. Omtrent samtidig holdt bankene sine presentasjoner av regnskapene for tredje kvartal. Både i pressemeldingene knyttet til renteøkningene og under kvartalspresentasjonene, viste banksjefene til at markedsrenten øker.

I Konkurransetilsynet har de sett at kommunikasjonen i det offentlige rom blant bankene har gått for langt denne høsten.

- Vi har sett tendenser til at signaler har blitt sendt, og at de er helt i grenseland for hva vi kan akseptere. Konkurransetilsynet har vært i kontakt med Finans Norge, og varslet at vi ser med bekymring på det som skjer, sier Nese til Finansavisen.

Opererer i flokk

Ifølge Finansavisen har ikke Konkurransetilsynet tatt stilling til om de vil åpne en formell sak som reaksjon på at bankene denne gangen operer i flokk, selv om signalementet om retningen er helt klar.

- Det sentrale for at konkurransen skal virke er at bankene gjør sine vurderinger på selvstendig grunnlag. De skal ikke kjenne til hvilke planer konkurrentene har. Når en banksjef sier «Vi kommer til å sette opp renten så og så mye», fjernes noe av den usikkerheten som skal være rundt hvordan selvstendige aktører har tenkt å konkurrere i markedet, avslutter Nese.

Ber bankene være forsiktige

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge bekrefter at han har fått en «henvendelse» fra myndighetene.

- Vi har sett det samme som Konkurransetilsynet og vi har sendt en generell påminnelse til bankene om å være forsiktige med de signalene de sender i markedet, sier Fåne til Finansavisen.

Han vil ikke kommentere enkelteksempler som «Rentebunnen kan være nådd», som viser hvilken retning som er gjeldende fra nå av.

Andre økonominyheter:
Nå er banken klar til å øke boligrenten
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner