Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser barnevernet for lovbrudd, men vil ikke ta i konflikten som førte til at gutt (15) med Downs og autisme er skilt fra fostermor

Fylkesmannen har konkludert i tilsynssak mot barnevernet i Bydel Bjerke.

SKILT ETTER 14 ÅR: Da fostermor Gro Mikalsen ikke kom til enighet med barnevernet i Bydel Bjerke om ny kontrakt, ble fostersønnen (15) med Downs syndrom og autisme flyttet til en barnebolig. Foto: Bjørn Langsem 
SKILT ETTER 14 ÅR: Da fostermor Gro Mikalsen ikke kom til enighet med barnevernet i Bydel Bjerke om ny kontrakt, ble fostersønnen (15) med Downs syndrom og autisme flyttet til en barnebolig. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Barneverntjenesten i Bydel Bjerke har, ved ikke å snakke med gutten forut for flytting til barnebolig, ikke overholdt barnevernlovens krav om å ivareta barnets rett til medvirkning», konkluderer Fylkesmannen i Oslo og Akershus etter tilsyn i fostermorsaken.

29. februar i år ble fostermor Gro Mikalsen skilt fra sin fostersønn (15) med Downs syndrom og autisme etter langvarig konflikt med barnevernet i Bydel Bjerke i Oslo.

Fostermora nektet å tegne ny kontrakt med barnevernet, med mindre hun fikk det kontraktsfestet at barnevernet ville sørge for tiltak slik at 15-åringen kunne ha blitt boende i hjemmet, dersom Mikalsen skulle bli syk med sykemelding.

Dette kravet mente barnevernet at de ikke kunne etterkomme, og flyttingen av fostersønnen ble iverksatt.

Sterke reaksjoner

Det vakte sterke reaksjoner da barneverntjenesten, bare noen dager før gutten skulle flyttes fra fosterhjemmet i Bjørkelangen til en barnebolig i oslobydelen, uttalte at det beste for barnet ville være å forbli hos fostermora.

Unicef Norge stilte seg sterkt undrende til hvorfor barnevernet da valgte å flytte ham, og tok til orde for at barneministeren bør vurdere regelendringer dersom «regelverket ikke er fleksibelt nok til at barnevern og forsterforeldre sammen kan komme til gode løsninger for barna».

- Hensynet til barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle avgjørelser som gjelder barn. Det er også helt avgjørende at barnevernet forsøker å finne ut av hva barnet selv ønsker, uttalte juridisk rådgiver Ivar Stokkereit i Unicef Norge til Dagbladet 1. mars.

- Barnevernet kommuniserte aldri med gutten min i løpet av de 14 åra han bodde hos meg. Det ble aldri gjort forsøk på å høre hva han mente gjennom alternativ, supplerende kommunikasjon (ASK). Fram til han ble flyttet, ble han aldri spurt, hørt eller snakket med, uttalte fostermor Gro Mikalsen til Dagbladet 18. mai.

15-åringen har Down syndrom, autisme og er alvorlig utviklingshemmet. Mentalt er han på 0-24 måneders stadiet, er bleiebarn og mangler verbalt språk. Det er likevel mulig å kommunisere med ham.

Han bruker noe tegn til tale og ASK i sin kommunikasjon.

Brøt loven og barnekonvensjonen

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har understreket viktigheten av at barnevernsbarna blir lyttet til.

I mai stilte stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) henne spørsmål i Stortingets spørretime.

De Ruiter brukte fostermorsaken som eksempel og uttrykte bekymring for at utviklingshemmede barn, som har vanskelig for å uttrykke seg, ikke blir lyttet til.

- Barns rett til å medvirke i sin sak og til å bli hørt er blitt styrket av et enstemmig storting. Barn skal høres og medvirke i sin sak. Har ikke kommunen gjort det, har de heller ikke fulgt loven, svarte Horne fra talerstolen.

Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkludert med at barneverntjenesten i Bydel Bjerke handlet i strid med barnevernloven og barnekonvensjonen da de i sin saksbehandling unnlot å kommunisere med Mikalsens fostersønn.

«Fylkesmannen kan ikke se av barneverntjenestens redegjørelse, eller av de innkomne saksdokumenter, at barneverntjenesten snakket med gutten forut for flyttingen. Det er heller ikke doumentert at barneverntjenesten i det hele tatt vurderte dette», skriver Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Tilsynsmyndigheten har bedt barneverntjenesten om å komme med sin vurdering av hva som skal til for å forebygge lignende lovbrudd i framtida og utarbeide en plan med tiltak.

- Tar på alvor

- Vi tar på alvor at fylkesmannen mener vi burde ha informert gutten bedre i forkant av flyttingen til barneboligen. Vi mener at dette best ble ivaretatt ved at en personlig assistent - som han kjente godt fra før - var med underveis, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke og fortsetter:

- Den personlige assistenten er for øvrig nå ansatt i barneboligen for å jobbe videre med ham. Men vi tar til etterretning fylkesmannens vurdering om at vi kunne vært enda bedre i kommunikasjonen med gutten i forkant. Vi vil gi en nærmere redegjørelse til Fylkesmannen, sier Mathisen.

Advokat Cecilia Dinardi, som representerer fostermora, mener det er alvorlig at barnevernet aldri kommuniserte med gutten.

- Det er urovekkende at et offentlig organ som er satt til å beskytte og ivareta barns rettigheter, bryter en av de mest sentrale rettighetene til barn, nemlig barns rett til å uttale seg og bli hørt, sier Dinardi.

Vil ikke behandle konflikten

At Fylkesmannen refser barneverntjenesten for lovbrudd, fører ikke til at 15-åringen med Downs syndrom og autisme nå blir tilbakeført til fostermora.

Fylkesmannen vil nemlig ikke ta stilling til om det var riktig eller galt av barnevernet å ikke gå med på fostermoras krav.

Dermed er situasjonen like fastlåst som den har vært siden gutten ble flyttet til barneboligen.

- Kontraktsrettslige forhold mellom fosterforeldre og barneverntjenesten er av privatrettslig karakter og faller utenfor vårt myndighetsområde, sier seksjonssjef Tove Narud ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Fylkesmannen finner det sannsynliggjort at fostermor Gro Mikalsen framsatte et ultimatum til barneverntjenesten i Bydel Bjerke om å imøtekomme hennes krav om BPA (brukerstyrt personlig assistent) i hjemmet dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

Derfor mener Fylkesmannen at flytting av gutten fra fosterhjemmet til en barnebolig var uunngåelig, i og med at fostermora og barnevernet ikke kom til enighet om en ny fosterhjemsavtale. Fylkesmannen vurderer at flyttingen av gutten i seg selv ikke var uforsvarlig.

- Utilbørlig press

I sin argumentasjon til Fylkesmannen påpekte barneverntjenesten at en flytting fra fosterhjemmet bare var nødvendig fordi fostermor sa opp fosterhjemskontrakten, at gutten får god omsorg og oppfølging i barneboligen og at det var faglig forsvarlig med en flytting fra fosterhjemmet og over i barneboligen.

- Vi konstaterer og er glade for at Fylkesmannen i det vesentlige er enig med oss i våre vurderinger i saken. Vårt mål har hele tida vært hva som er best for gutten. Derfor er det særlig viktig for oss at Fylkesmannen er enig med oss i at flyttingen fra fosterhjemmet ikke var kritikkverdig, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen og fortsetter:

- Det har vært et utilbørlig press mot en del av våre ansatte i denne saken fra flere hold - fra mange som bare kjenner saken ut fra medieomtale. Derfor er vi fornøyde med at vi nå får støtte fra tilsynsmyndigheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!