Refser Bondeviks etiske taushet

Norske kirkeledere og en teologiprofessor krever at statsminister og prest Kjell Magne Bondevik bryter tausheten om de etiske sidene ved en eventuell norsk støtte til USAs krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dersom Bondevik faktisk mener at det er etisk forsvarlig å sende 200000 soldater inn i Iraks nær-områder og true med krig, bør han komme frem med resonnementet», skriver Paul Leer-Salvesen i et debattinnlegg i Dagbladet i dag.

Professoren i teologi og etikk mener at nordmenn ikke lenger finner seg i at styrkeoppbyggingen skjer uten solide etiske begrunnelser som befolkningen kan forstå.

Den anerkjente professoren avslutter innlegget slik:

«Jeg drømmer om en norsk statsminister som høyt og tydelig og modig tør å gi Bush-administrasjonen den flammende etiske kritikken den fortjener.»

Full støtte

Leer-Salvesen får full støtte fra en av kirkens sterkeste ledere, prost Trond Bakkevig i Vestre Aker menighet.

- Jeg er helt enig med Leer-Salvesen. Bondevik burde allerede nå begrunne på hvilken måte Norge skal forholde seg etisk til styrkeoppbyggingen og USAs krigshissing. Det har han ikke gjort.

- Setter du høyere krav til Bondevik fordi han er teolog?

- Nei, jeg forlanger av alle statsministrer at de i så viktige spørsmål reiser etikken høyt, sier Bakkevig, som er Den norske kirkes kandidat til å bli generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.

Advarte

Før helga skrev de fremste norske kirkelederne til statsministeren og advarte mot en krig mot Irak: «Slik vi vurderer situasjonen nå, er krig mot Irak uetisk, illegitimt og uklokt ... Krig kan utelukkende forsvares etisk dersom det er absolutt siste utvei til selvforsvar mot militær aggresjon.»

  • I forrige uke gikk generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken, ut med en voldsom kritikk mot Bondeviks «passive arbeid for en krig mot Irak».