Statsbudsjettet:

Refser budsjettet

Det ble forhandlinger til langt på natt i helga, men til slutt fikk SV den store klimaseieren sin. - De rikeste kan puste lettet ut, sier Rødt, som får støtte fra uventet hold: - Vanlige folk blir taperen, sier Frp. KrFs Kjell Ingolf Ropstad kaller budsjettet «ufattelig».

MISFORNØYD: Marie Sneve Martinussen i Rødt sier statsbudsjettet for 2022 ikke er godt nok. Foto: Torstein Bøe / NTB
MISFORNØYD: Marie Sneve Martinussen i Rødt sier statsbudsjettet for 2022 ikke er godt nok. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SV og regjeringspartiene er blitt enige om statsbudsjettet for 2022.

Det har vært lange og harde forhandlinger i flere uker. I helga satt de tre partiene i harde forhandlinger ut i nattetimene, får Dagbladet opplyst.

Blant annet kuttes flere av Solberg-regjeringens såkalt usosiale kutt, blant annet på feriepenger til arbeidsledige, og CO₂-avgiften i oljebransjen økes kraftig.

Se oversikten over de viktigste endringene i budsjettforslaget nederst i artikkelen.

Klimaseier og «oppspinn»

Samtidig skrotes den 26. konsesjonsrunda på oljeleting, akkurat som Dagbladet skrev allerede i vår. Da fortalte kilder tett på partiene at SV kom til å få gjennomslag for å stanse oljeleting, og at dette ble planlagt i det skjulte.

Ap-nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran raste mot påstandene fra Dagbladets kilder:

- Hele greia er oppspinn og uten rot i virkeligheten. Ingen i ledelsen kjenner til noen slik diskusjon, skrev Tajik på Facebook.

Men til slutt fikk altså SV klimaseieren sin:

- Dette er et budsjett som er et vendepunkt, et budsjett som snur landet i en bedre retning etter åtte år med Erna Solberg. Dette er også et historisk grønt budsjett, sier SV-leder Audun Lysbakken på Løvebakken i ettermiddag.

- Verner de rikeste

For Rødt er likevel ikke budsjettet godt nok.

- De aller rikeste kan puste lettet ut. Regjeringa tviholder på skatteforliket med høyresida og freder det skattekuttet som har hatt mest å si for økt ulikhet, den lave selskapsskatten, som gjør at den rikeste énprosenten betaler lavere skatt enn mange vanlige arbeidsfolk. Det trengs kraftigere lut for å snu forskjellsutviklingen, sier Marie Sneve Martinussen i Rødt.

- Og selv om feriepengene er reddet for neste år, ligger de over 100.000 som fortsatt er arbeidsledige an til å gå ned i inntekt fra nyttår. Da forsvinner det økte dagpengenivået, som kom som en konsekvens av at krisa lærte oss at sikkerhetsnettet var for svakt. Og tusener vil miste retten til dagpenger når maksperioden ikke forlenges. Det opplever vi er i strid med hva regjeringsplattformen signaliserte, om at korona-krisetiltakene skal vare så lenge det er krise.

Også Frp er kritiske - de mener såkalte «vanlige folk »blir skadelidende.

- SV har hjulpet Arbeiderpartiet med å få gjennomført deler av sin 100-dagersplan, men prisen for vanlige folk kan bli høy. Vanlige folk må betale enda mer for drivstoff neste år enn det regjeringen la opp til. Samme dag som strømprisen er rekordhøy kommer det heller ingen nye tiltak fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, sier Hans Andreas Limi (Frp) og konkluderer:

- Prisen for vanlige folk kan bli svært høy.

Om SVs klimaseier sier Limi og Frp følgende:

- I realiteten stopper de oljeleting i nye områder, det kan bli dramatisk. Det er første skritt mot en avvikling av oljenæringen og i hvert fall ikke en utvikling slik både Arbeiderpartiet og Senterpartiet lovet.

- Ufattelig

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad legger vekt på at budsjettet viderefører kutt i bistanden, svikter friskolene og kutter i kontantstøtten.

- Regjeringen og SV velger å fjerne fritidskortet som skal gi barn og unge mellom 6 og 18 år muligheten til å delta på fritidsaktiviteter. De velger altså å la barn som faller utenfor betale. Det synes jeg er helt ufattelig, sier Ropstad.

Dette er endringene i Ap-Sp-regjeringens statsbudsjett etter enigheten med SV:

  • Permitterte og arbeidsledige får rett til feriepenger på samme måte som de fikk i fjor. Dette settes det av rundt 1,2 milliarder kroner til.
  • Det blir ikke noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel neste år.
  • CO₂-avgiften for oljebransjen økes kraftig.
  • Kuttet i friinntekter for uføre blir fjernet.
  • Kuttet i brillestøtte til barn reverseres.
  • Gratis halvdagsplass i SFO for alle førsteklassinger.
  • Det settes i gang en tannhelsereform. Flere unge får billigere tannlege, støtten til tannregulering for barn økes og kapasiteten i tannhelsetjenesten skal økes.
  • Kutt i skogvern stanses.
  • Det legges fram en lovendring om at barnetrygden ikke skal regnes med i sosialhjelpen til familier.
  • Kollektivtrafikken får en krisepakke på 500 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer