Refser Bush fra graven

Død president etterlot seg tidsinnstilt bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da tidligere president Gerald R. Ford døde på 2. juledag, kunne verdens mest berømte journalist fiske fram kasetter med over to år gamle diktafonopptak og holde løftet han hadde gitt den prominente kilden sin.

Forfatter Bob Woodward, mer kjent som reporteren som i tospann med Washington Post-kollega Carl Bernstein felte skurkepresident Richard Nixon med avsløringen av Watergate-skandalen, gjorde et fire timer langt intervju med Ford i juni 2004. Eks-presidenten ga Woodward tillatelse til å offentliggjøre opplysninger fra intervjuet - etter Fords død.

Og de drøyt to år gamle uttalelsene om amerikansk inn- og utenrikspolitikk er neppe musikk i ørene til dagens svært hardt pressede beboer i Det hvite hus. Avdøde Ford, republikaneren som både etterfulgte og benådet nevnte Nixon, var nemlig slett ikke begeistret for hvordan George W. Bush hadde ledet USA inn i en ny krig.

Ville funnet alternativ til krig

Ford uttalte at han var "svært sterkt uenig" i Bush\' rettferdiggjøring av invasjonen av Irak. Den tidligere presidenten snakker også i svært kritiske ordelag om visepresident Dick Cheney, som var Fords stabssjef i presidentperioden, og den avgåtte forsvarsministeren Donald Rumsfeld - som var Cheneys forgjenger under Ford og senere presidentens Pentagon-sjef.

- Jeg tror ikke jeg ville gitt ordre til Irak-krigen, om jeg var president da, basert på faktaene slik de ble presentert offentlig for meg. Jeg ville ha maksimert innsatsen vår gjennom sanksjoner, restriksjoner, hva som helst, for å finne et annet alternativ, sier Ford i intervjuet som Woodward altså sørget for å ta opp på bånd.

- Rumsfeld, Cheney og presidenten gjorde en stor feil ved å rettferdiggjøre å gå til krig i Irak. De vektla masseødeleggelsesvåpen. Og, jeg ville aldri uttalt offentlig at de gjorde en feil, men jeg følte veldig sterkt at det var galt hvordan de skulle rettferdiggjøre det de hadde tenkt å foreta seg, fortsetter han.

Ford gyver også løs på de mer idealistiske begrunnelsene Bush og hans nære støttespillere har tatt i bruk.

KRITISK TIL IRAK-INVASJONEN: Tidligere president Gerald R. Ford synes Bush gjorde en stor feil ved å rettferdiggjøre å gå til krig i Irak. Det kommer fram i et intervju gjort før hans død 2. juledag. Foto: AP/Scanpix
KRITISK TIL IRAK-INVASJONEN: Tidligere president Gerald R. Ford synes Bush gjorde en stor feil ved å rettferdiggjøre å gå til krig i Irak. Det kommer fram i et intervju gjort før hans død 2. juledag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vel, jeg kan forstå teorien om å ønske å gjøre folk fri (en referanse til Bush\' uttalelse om at USA har en "plikt til å frigjøre folk", red. anm.). Men jeg er skeptisk til hvorvidt det er mulig å holde det adskilt fra forpliktelse nummer en, det som er i nasjonens interesse. Og jeg tror bare ikke at vi burde dra rundt kloden med svoveltaler og frigjøre folk, om det ikke er direkte knyttet til vår nasjonale sikkerhet, mener eks-presidenten, som dermed gjør det klart at han ikke kjøpte argumenter om at Saddam Husseins Irak var en overhengende fare for det amerikanske folk.

Kan bli bok

Stemmen fra graven sier seg også enig med Colin Powell i at Dick Cheney utviklet en "feber", nærmest var besatt, i forhold til terrorisme-trusselen og gjennomføringen av en krig i Irak.

- Jeg tror nok kanskje det stemmer, samtykker Ford.

Det oppsiktsvekkende intervjuet med Ford, som Woodward torsdag bare bragte små utdrag av i avisa si, skjedde i forbindelse med et "framtidig bokprosjekt", skriver stjernereporteren, som imidlertid ikke utdyper hva boka skal handle om.

Hør utrdag fra selve lydbåndopptakene hos Washington Post (under "Audio" i artikkelens høyremarg).

LEGGER FREM OPPTAK: Forfatter og journalist Bob Woodward intervjuet Gerald Ford for to år siden. Etter Fords død har han presentert deler av det Bush-kritiske intervjuet.