Donald Trump vs. Joe Biden:

Refser egen Biden-dekning

Etter en milkshake-fadese fikk deler av amerikansk presse nok. Av seg selv. Etter litt selvransakelse langet de deretter ut mot Joe Biden.

FOR LITE KRITISK?: Deler av amerikansk presse har nå tatt et oppgjør med seg selv, og refser sin egen dekning av Joe Biden. En milkshake-episode fikk begeret til å renne over. Foto: AFP / NTB
FOR LITE KRITISK?: Deler av amerikansk presse har nå tatt et oppgjør med seg selv, og refser sin egen dekning av Joe Biden. En milkshake-episode fikk begeret til å renne over. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens USAs president Donald Trump ble presset om alt fra sin egen skatt og sitt forhold til den spinnville konspirasjonsbevegelsen QAnon i forrige uke, har utfordreren Joe Biden i mellomtida blitt anklaget for å gå i «dekning» fra amerikansk presse.

Da Demokratenes presidentkandidat omsider stakk hodet fram tidligere denne uka, ble seansen straks erklært som en fadese. Ikke på grunn av hva Biden gjorde, men hva amerikansk presse atter en gang ikke gjorde.

Nå refser amerikanske journalister seg selv, og stiller samtidig spørsmålet: Er amerikansk presse for myke med Biden?

Norske USA-eksperter er ikke i tvil om hva som er fasit.

GEORGIA: Det tok ikke lange tiden før Trump langet ut mot sin demokratiske utfordrer, Joe Biden, som han blant annet kalte «muligens den verste presidentkandidaten noensinne». Vis mer

- Farer mer med løgn

- Ja, det synes jeg at de er, svarer Henrik Heldahl, politisk journalist i Nationen, USA-kjenner og skribent for nettstedet AmerikanskPolitikk.no, når Dagbladet viderebringer spørsmålet til ham.

Samtidig mener Heldahl det er viktig å huske på nøyaktig hvem Biden sammenliknes med.

- Sammenliknet med Trump vil Biden få færre kritiske spørsmål, fordi Trump farer mer med løgn, men pressen kunne godt vært mer kritisk til Biden, sier USA-kommentatoren.

MER KRITISK: USA-kommentator Henrik Heldahl synes ikke det er rart at Trump får mer kritisk pressedekning: - Trump farer mer med løgn, sier han. Foto: AFP / NTB
MER KRITISK: USA-kommentator Henrik Heldahl synes ikke det er rart at Trump får mer kritisk pressedekning: - Trump farer mer med løgn, sier han. Foto: AFP / NTB Vis mer

Dette skiller dekningen

USA-ekspert og forsker Hilmar Mjelde ved Norce forskningssenter, trekker fram tre grunner til at dekningen av Biden og Trump er så ulik:

1) - Biden er en normal politiker. Han respekter de politiske normene, stort sett, i motsetning til Trump.

2) - Biden gjør mindre ut av seg. Han skaper mindre nyheter.

3) - Liberale medier deler hans politiske grunnperspektiver.

Og USA-forsker Mjelde skiller mellom venstreorienterte og høyreorienterte medier når han kommenterer amerikansk presse.

UNNGIKK SPØRSMÅL: USAs presidentkandidat Joe Biden holdt et direktesendt folkemøte på TV klokka natt til fredag 16. oktober norsk tid. Bilder fra ABC/AP. Vis mer

- Vi har fått en partipresse igjen i USA de siste 10-15-årene. Det følger polariseringen for øvrig. Man ser det også på humor-talkshowene på kveldstid. Det er ingen helt som Jay Leno og David Letterman lenger – de er nesten alle blitt venstreorienterte satireprogram à la Jon Stewart, sier Mjelde.

Han legger til:

- Leserne er dog ofte mer forutinntatt enn journalistene. Krakilske lesere som hisser seg opp over en sak er som regel mer partiske enn journalisten.

- Mindre kritisk dekning

Han plasserer storavisene New York Times og Washington Post, de amerikanske avisene nordmenn kanskje kjenner aller best, i kategorien «venstreorienterte».

- Min vurdering er at Biden får mindre kritisk dekning fra New York Times og Washington Post enn noen presidentkandidat siden Obama. Han kunne ha vært presset langt mer på sitt mediefravær og for eksempel dette med utvidelse av Høyesterett.

Men det er ikke slik at konservative og republikanere ikke slipper til i amerikansk presse. Mens Mjelde karakteriserer Washington Post og New York Times som venstreorienterte, nevner han Fox News og Wall Street Journal som eksempler på høyreorienterte medier.

- Mediekonsumet er polarisert. Fox News har enorme seertall – det er jo ikke akkurat sånn at konservative ikke kommer til ordet. Det er mye sutring på høyresiden, sier Mjelde

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

Milkshake-fadesen

Det var et spørsmål om milkshake som fikk begeret til å renne over for New York Times-journalisten Jonathan Martin.

Biden forbereder seg nå til den andre og siste presidentdebatten mot Donald Trump natt til fredag, og tidligere i uka tok han seg et avbrekk fra forberedelsene. Han tok med seg barnebarnet til en hurtigmatrestaurant i Nord-Carolina for å kjøpe milkshake, og pressen fulgte etter.

Da Demokratenes presidentkandidat kom ut igjen fra restauranten, lurte mediene først på hva slags milkshake han hadde kjøpt (svar: vanilje og sjokolade).

Da de forsøkte å stille andre spørsmål, ble de avfeid, og Biden trakk seg igjen tilbake. Også det er blitt gjenstand for diskusjon.

«Dagens spørsmål til Joe Biden: Har du gått i dekning denne uka fordi du ikke vil svare på annet enn milkshake-relaterte spørsmål?», spurte New York Times-reporter Jonathan Martin på Twitter.

Og så begynte toget å gå. Selvransakelse var første stopp. Biden-kritikk var neste.

GODT LIKT: Publikum ser ut til å like Donald Trump svært godt, selv hevder presidenten at en nordmann er hans største fan. Video: NTB/AP Vis mer

Bidens strategi

For Bidens valgkamp har så langt vært mer preget av alt han ikke har gjort.

Da coronapandemien brøt ut for alvor i USA, isolerte Biden seg, og corona er også slik valgkampen har rettferdiggjort Bidens utilgjengelighet for både velgere og pressen.

Det er ikke hele historien, mener ekspertene.

- Hvordan vil du karakterisere Bidens mediestrategi i denne valgkampen?

- Å gjøre minst mulig mens Trump driver politisk selvskading. Jo mindre Biden eksponeres, desto mindre fare for tabber. Teamet hans tolker ledelsen på meningsmålingene som en validering av strategien, svarer Mjelde.

HARDT UT: Donald Trump sparte ikke på kruttet da han natt til onsdag holdt valgmøte i byen Erie i den viktige vippestaten Pennsylvanna. Video: AP Vis mer

USA-kommentator Heldahl er enig.

- Det er bevisst strategi fra Bidens kampanje. De har helt sikkert unngått noen feiltråkk, og heller latt Trump grave sin egen grav. De er klar over at dette valget nesten er en folkeavstemning om Trump som president, sier han.

Men Bidens strategi har ikke vært statisk helt siden mars, poengterer Mjelde.

- De har justert strategien litt i høst. Demokratene driver nå mer grasrot-valgkamp. Bidens team erkjente at de ikke kunne la Trump ha hele den fysiske valgkampen for seg selv, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer