Rusreformen

Refser eget parti

Mathilde Tybring-Gjedde (H) hevder at SV vil ofre rusreformen for en plass i regjering - og får støtte fra SV-medlem og RIO-leder Kenneth Arctander Johansen. - Skal kjempe med nebb og klør, svarer Kari Elisabeth Kaski (SV).

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- SV løfter ikke rusreformen som en hovedsak inn mot neste fireårsperiode. Jeg er dessverre overbevist om at de vil ofre rusreformen for å komme inn i regjering.

Det sier stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) til Dagbladet.

- Sannsynligheten for at en Ap/Sp-regjering kommer til å akseptere en avkriminalisering av brukerdoser, er veldig, veldig lav. Det tror jeg SV vet. Så jeg synes de skal være ærlige med velgerne om at det er veldig liten sjanse for at de får gjennomslag for dette.

I februar presenterte regjeringen sin foreslåtte rusreform. Her foreslo de å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk. Måneden etter ble reformen stemt ned i Stortinget av et flertall bestående av Ap, Sp og Frp.

Tybring-Gjedde får støtte fra Kenneth Arctander Johansen. Han er leder for brukerorganisasjonen RIO (tidligere Rusmisbrukernes interesseorganisasjon), varastyremedlem for Alna SV, og 16.-kandidat på stortingslista til Oslo SV.

- SV er mindre enn både Ap og Sp. Det er ikke umulig at disse tre partiene får flertall sammen, og det er vanskelig å se for seg at SV skulle få gjennomslag for avkriminalisering i en eventuell regjeringsplattform, sier han til Dagbladet.

Det han er mest bekymret for, er at partiet hans kan komme til å binde seg til et vedtak som gjør at de stemmer imot en rusreform i Stortinget.

- Jeg ser ikke det som usannsynlig, slik det er nå, og basert på at ledelsen og SV har valgt å ikke prioritere rusreformen i valgkampen, slik som de sa at de skulle i april.

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson for SV, bedyrer at partiet ikke har gitt opp kampen om rusreformen - men gir ingen garantier.

- Det eneste vi garanterer er at vi kommer til å kjempe med nebb og klør for å få mest mulig gjennomslag etter valget, sier hun til Dagbladet.

KRITISK TIL EGET PARTI: RIO-leder og SV-medlem Kenneth Arctander Johansen stiller seg bak Høyres kritikk av sitt eget parti. Her med Høyres Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK TIL EGET PARTI: RIO-leder og SV-medlem Kenneth Arctander Johansen stiller seg bak Høyres kritikk av sitt eget parti. Her med Høyres Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Hovedsak

Konklusjonen er klar, mener Høyres Tybring-Gjedde. Vil du ha rusreform, må du stemme Høyre eller Venstre.

- Høyre og Venstre har vist at vi kan lage en flertallsregjering hvor rusreformen er avtalefestet. Det er fordi Høyre, med statsministeren, har hatt det som en hovedsak.

- Men dere fikk ikke rusreformen vedtatt i Stortinget - hvordan skal dere gjøre det i neste periode?

- Det er fordi Frp gikk ut av regjering, og Ap og Sp stemte mot. Jeg håper at vi får et flertall for en rusreform blant partiene på Stortinget i neste periode.

- Du håper dere får flertall - hvordan skal dere få det til?

- Det er avhengig av at Høyre og Venstre blir størst mulig. Og at vi får støtte fra andre partier som er for rusreformen.

- Konkret, hvordan går dere fram for å sikre et stortingsflertall for reformen?

- Først må Høyre og Venstre bli størst mulig. Vi har vist at vi klarer binde regjeringen til å stemme for. KrFs representanter stemte for reformen i Stortinget, til tross for at partiet er imot, fordi reformen lå til grunn i regjeringserklæringen.

REFSES SV: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). Foto: Thomas Rasmus Skaug
REFSES SV: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Ingen garantier

Med en Ap-regjering ble det motsatte tilfelle, framholder hun.

- Ap og Sp vil kreve at det ikke blir noen rusreform. SV kommer til å være bundet av en regjeringsplattform eller en samarbeidsavtale, og vil måtte stemme imot.

Frp, Ap og Sp stemte imot rusreformen.

- Hvis du vil ha en rusreform, så er det dårlig idé å plassere de samme to partiene i en regjering der de både har flertall og statsministeren, sier Tybring-Gjedde.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Garanterer dere en rusreform med avkriminalisering hvis det ikke blir regjeringsskifte?

- Det er feil å komme med garantier. Men Høyre og Venstre har, i motsetning til alle andre partiet, vist at vi klarer å legge fram en slik reform og få gjennomslag i en regjeringsplattform. Jeg mener at man skal stole på handling framfor ord.

LOVER KAMP: - Det eneste vi garanterer er at vi kommer til å kjempe med nebb og klør for å få mest mulig gjennomslag etter valget, sier SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Christian Roth Christensen
LOVER KAMP: - Det eneste vi garanterer er at vi kommer til å kjempe med nebb og klør for å få mest mulig gjennomslag etter valget, sier SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Hvis dere ikke får flertall i Stortinget for reformen, hvilke forhandlingskort legger dere på bordet?

- Forhandlingskortet mitt er så enkelt som å spørre: Mener du at dem som sitter nederst ved bordet, som sliter med en negativ spiral og ruser seg, skal møtes med behandling, eller mener du at de skal møtes med straff?

- Politikk er ofte hestehandel, men rusreformen burde ikke være det. Skal det være noe forhandling de neste åra, handler det om å overbevise flere om å ha en kunnskapsbasert tilnærming til ruspolitikken, konkluderer hun.

- Snu sabla fort

- Vi er veldig klar over at vi er det eneste partiet som sitter rundt det forhandlingsbordet som kjemper for rusreformen. Det er en ren realitet, dessverre. Det er også et ansvar vi er nødt til å ta, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

Hun er på linje med Tybring-Gjedde: Reformen er for viktig til å bli gjenstand for «politisk spill», framholder hun.

- Dette er viktig. Dette skal vi kjempe for hver eneste dag.

- Hva er dere villige til å gi bort for å få gjennomslag for dette i eventuelle regjeringsforhandlinger?

- Vi forhandler ikke gjennom media, og vi forhandler ikke bort noe i forkant av forhandlingene. SV går inn i forhandlingene med hele vårt program, og vi vet at jo større og sterkere vi blir, jo større gjennomslag vil vi kunne få.

I april gikk Ap offisielt imot avkriminalisering på sitt landsmøte. Kaski har imidlertid ikke gitt opp håpet om å få Jonas med på laget.

- Ap kommer til å måtte snu, og SV går til valg på at de skal snu sabla fort, fastslår hun.

- Kan dere garantere at dere ikke binder dere til en regjeringsplattform eller samarbeidsavtale som gjør at dere må stemme imot en rusreform?

- Vi stiller ingen ultimatumer, eller låser oss til noe scenario i forkant av valget og forhandlingene. Vi går inn i forhandlingene på programmet vårt, og skal ha mest mulig gjennomslag. Dette er en viktig sak for oss. Jo større vi blir, jo større gjennomslag vil vi kunne få. Det er vårt budskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer