Trygve Slagsvold Vedum:

Refser Erna:
- Ingen troverdighet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solbergs valgløfte om å styrke politiet dreier seg om ren valgflesk.

FNYSER AV POLITILØFTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ingen tro på Erna Solbergs ferske politiløfte. Her fra hans besøk i Vardø under valgkampturneen med Hurtigruta. Foto: Berit Roald / NTB
FNYSER AV POLITILØFTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ingen tro på Erna Solbergs ferske politiløfte. Her fra hans besøk i Vardø under valgkampturneen med Hurtigruta. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

VOSS (Dagbladet): I forrige uke startet statsminister Erna Solberg sin valgkampturné.

Allerede på dag to kom Høyre-lederen med et nytt valgløfte, da hun lovte et politiløft som både vil gi mer og bedre utstyr og mer synlig politi i gatene.

Men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som er en svært kjent kritiker av regjeringens politireform, er slett ikke imponert.

- At Erna nå kommer med disse løftene halvannen måned før valget, er ikke annet enn et valgkamputspill, sier Vedum til Dagbladet.

- Ernas innrømmelse

Blant Ernas løfter er å innføre en gylden regel i politiet: Det skal være dobbelt så sterk vekst i ansatte i den operative delen sammenliknet med i den sentrale fellesnevneren og i stabsfunksjoner.

Samtidig lovte hun et utstyrsløft med flere nye biler, bedre IKT-utstyr og bruk av ny teknologi, samt en dobling av ansatte på cyberkrimsenteret.

- Dette er Ernas innrømmelse av at den såkalte nærpolitireformen har blitt «tidenes sentralisering av norsk politi», sier Vedum til Dagbladet.

Han understreker at denne setningen er hentet fra en av politihøgskolens egne omtaler av politireformen.

- Det ble kalt nærpolitireform, men så var det sentralisering. Nå kommer den gylne regel. Altså, det er en koselig regel, men dette har minimalt med troverdighet, sier Vedum til Dagbladet.

- KrF, Venstre, Høyre og Frp har hatt ansvaret nå de siste åtte åra og da har de ment at sentralisering var riktig. Og det synes jeg er en ærlig sak, men de har kalt reformen det motsatte av det de har gjort. Når de nå kommer noen uker før valget og sier at de skal bygge opp nærpolitiet igjen, noe de også sa i starten av denne reformen, så har det ingen troverdighet, fortsetter han.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Lover kraftig opptrapping

Dagbladet møter Vedum på sin valgkampturné på Vestlandet. Ett av mange stopp han har gjort på sin reise nedover norskekysten de siste dagene, er et besøk på Skjervøy i Troms og Finnmark fylke.

- Her er lensmannskontoret egentlig ikke lagt ned, men det har ikke lenger noen ansatte, sier Vedum.

Får Sp både regjeringsmakt og sin egen vilje, blir det en fireårig opptrappingsplan for å styrke lokalpolitiet rundt om i Norge, fastslår Vedum.

- Vi får veldig stor inspirasjon av den danske regjeringa, fordi de gjennomfører akkurat dette nå. I 2013 hadde Erna Solberg slagordet «nye ideer og bedre løsninger», men egentlig kunne dette heller hete «danske ideer og sentraliserende løsninger». For den danske regjeringen hadde gjennomført akkurat den samme sentraliseringa av høgskoler, politi, tingrett, etc. i tiåret før. Nå har den sosialdemokratiske regjeringen i Danmark gjort akkurat den samme endringen som vi nå vil gjøre, med å opprette blant annet politistasjoner og Høgskoler rundt om i Danmark.

- Så nå skal du gjøre som danskene?

- Ja, helt riktig. Jeg henter mye inspirasjon fra danskene, sier Vedum.

- Men et utstyrsløft da, er ikke det bra?

- Enhver regjering vil ha dette som mål, og det er et skrikende behov for et løft. Vi må investere mer i politiet, det er det ikke politisk strid om. Striden er om det skal være politi på både store og små steder og om vi skal akseptere at det stadig oftere er brannvesenet som kommer først fram til små steder når ulykka skjer, sier Vedum.

Sp-lederen er også kritisk til at Politidirektoratet har blitt såpass stort, og understreker at politi er og bør være et politisk ansvar.

- Når veldig mye mer ansvar blir lagt til politidirektøren, så er det til sist deres ansvar å legge ned lensmannskontor. Men det bør ikke være en embetsmanns jobb, dette bør gjøres av en politiker som også kan stilles til politisk ansvar, slik det var fram til politireformen kom i 2015. Fravær av politi må være justisministerens ansvar, folk må kunne stille de som har den politiske makta til ansvar, ikke en embetsmann som ikke stiller til valg, avslutter Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer