Coronakrisepakke

Refser Ernas lederskap: - Helt vanvittig

Ifølge opposisjonen på Stortinget var det vanskelig å få Høyre med på den voldsomme krisepakka.

PRØVDE SEG PÅ HÅNDTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom regjeringens krisepakke til et coronarammet norsk næringsliv: Litt over seks milliarder kroner.

Mandag morgen hadde Stortinget forhandlet pakken opp utallige milliarder. Prislappen vet ingen ennå, men trolig er det snakk om minst en tidobling av den opprinnelig krisepakka.

Deler av opposisjonen mener den første krisepakka viser at Erna Solberg har utvist svakt lederskap.

- Regjeringen og Erna Solberg har kommet halsende etter den krisa landet og arbeidsfolk står i. Derfor var det helt nødvendig at opposisjonen tok ansvar for å bedre situasjonen i landet, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Enighet søndag endte i nattmøter

Kort tid etter at regjeringen la fram sin første krisepakke fredag, ble det tydelig at den ikke hadde flertall på Stortinget.

Sammen med resten av opposisjonen har Kaski brukt helga på å oppjustere tiltakene. Som Dagbladet fortalte i går, hadde Ap, SV, Sp og Frp en felles enighet om krisetiltak allerede søndag formiddag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var innledningsvis sterkt kritisk til regjeringens håndtering av virusepidemien, noe han også påpekte fra Stortingets talerstol.

- For meg er det et før og et etter torsdag i forrige uke. Det vil bli et behov for en evaluering og en gjennomgang av tiden før, men der er vi ikke nå. Fra torsdag av har regjeringen rigget hele systemet for å begrense smitten og støtte oppunder svake og sårbare grupper. Samtidig er det jo et uvanlig stortingsflertall som har etablert seg, og som nå har satt en retning og tone for arbeidet, sier Støre.

Bare detaljer fra opposisjonens enighet ble endret i løpet av søndag og natt til mandag, etter hva Dagbladet forstår.

Opposisjonens enigheten gjaldt blant annet bedre lønn for permitterte, og krisepakke til selvstendig næringsdrivende og frilansere.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Krevende å få Høyre med

Kaski sier at det har vært vanskelig å få Høyre, Venstre og KrF med på ei krisepakke som er så mye større enn den regjeringen først la opp til.

- Jeg opplever at det har vært krevende å komme fram til en enighet med regjeringspartiene. Opposisjonen var tidlig samlet om hva som behøvdes. Det var overraskende hvor lang tid det tok å få regjeringspartiene med på tiltakene, sier hun.

Trond Helleland (H) svarer med å peke på en naturlig gjennomgang av tiltakene som opposisjonen - og regjeringspartiene selv - ønsket å iverksette.

- Vi måtte ha en faglig gjennomgang av mange av tiltakene opposisjonen foreslo. Sånt tar naturligvis litt tid. Her var det forslag man gjerne bruker et år på å kvalitetssikre, som skulle vurderes i løpet av ei helg, sier Helleland til Dagbladet.

BARNAS SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg svarte på barnas corona-spørsmål under en pressekonferanse mandag. Video: Regjeringen / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Enighet om lønn

Forhandlingene varte ut i nattestimene natt til mandag, og ble sluttført mandag morgen.

Kilder i Høyre understreker at partiet umiddelbart var enig med opposisjonen om å sikre permitterte arbeidstakere bedre lønn enn krisepakka først la opp til.

Det samme gjelder krisehjelp til selvstendig næringsdrivende. Enkelte mener opposisjonen i dag ønsker å skape et inntrykk av at regjeringspartiene ikke var villig til å bruke penger.

- Var regjeringens første krisepakke en feilvurdering av situasjonen landet står i?

- Pakken på fredag var altfor lite kraftig. Det så vi veldig tidlig. Den møtte ikke utfordringen i norsk økonomi overhodet. Vi har derfor jobbet knallhardt med å få på plass ordningen som behøves, uten å tenke for mye på kostnaden akkurat nå, sier Kari Elisabeth Kaski i SV.

- Fullstendig vanvittig

To dager etter første krisepakke, kom regjeringen med nye krisetiltak i går. Den inneholdt 100 milliarder i lånegarantier til det brede lag av norsk næringsliv.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Erna Solberg og regjeringen bommet grovt i sin første krisepakke. Han er glad for at opposisjonen nå har åpnet lommeboka betydelig sammenliknet med regjeringens første krisepakke.

- Regjeringen forsøkte å legge hele regninga av krisa over på arbeidsfolk. Det var fullstendig vanvittig, og en samlet opposisjon har nå nedkjempet dette, sier han til Dagbladet.

- Det kom altfor lite på fredag, og det var en usosial profil, legger han til.

- Er regjeringen i praksis satt under administrasjon av Stortinget?

- Partiene på Stortinget har diskutert og kommet fram til en bred enighet, og det er det viktigste.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer