Refser forsker etter lakse-alarm

Direktør Øyvind Lie ved Nasjonalt institutt for sjømat- og ernæringsforskning (NIFES) irettesetter forskeren som tirsdag gikk ut i Dagbladet og hevdet at Norges lakseråd er helsefarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): - Vi tar sterk avstand fra vedkommendes utspill i media. Det representerer ikke NIFES syn i saken. Hennes utspill er hennes private mening. Vi mener absolutt at Norges lakseanbefalinger ikke er helsefarlige, sier NIFES-direktør Øyvind Lie til Dagbladet.no.

- Merkelig utspill

Claudette Bethune, seniorforsker ved NIFES avdeling Trygg Sjømat, hevder i Dagbladet i tirsdag at Mattilsynets anbefaling til folk om hvor mye laks det er trygt å spise, overskrider Verdens helseorganisasjons grense for daglig giftinntak.

- Myndighetene gambler med folks helse gjennom å bagatellisere og feilinformere om risikoene ved oppdrettslaks, ser hun.

- Et merkelig og underlig utspill, sier direktør Lie om sin egen forsker, og legger fram en bred dokumentasjon på hvorfor Norges anbefaling om hva folk kan spise av norsk laks ikke er gal.

EU-råd

- Norges anbefaling er basert på alt som er gjort av av forskning internasjonalt, og er knyttet til det som finnes av riskovurderinger rundt å spise fisk, inkludert laks. I de land hvor det foreligger riskovurderinger av sjømat, anbefaler myndighetene folk å spise 1-2 eller 1-4 måltider fet fisk i uka, bortsett fra overfor kvinner som ønsker å bli gravide: De bør spise 1-2 fet fisk i uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer