Refser forsker etter lakse-alarm

Direktør Øyvind Lie ved Nasjonalt institutt for sjømat- og ernæringsforskning (NIFES) irettesetter forskeren som tirsdag gikk ut i Dagbladet og hevdet at Norges lakseråd er helsefarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): - Vi tar sterk avstand fra vedkommendes utspill i media. Det representerer ikke NIFES syn i saken. Hennes utspill er hennes private mening. Vi mener absolutt at Norges lakseanbefalinger ikke er helsefarlige, sier NIFES-direktør Øyvind Lie til Dagbladet.no.

- Merkelig utspill

Claudette Bethune, seniorforsker ved NIFES avdeling Trygg Sjømat, hevder i Dagbladet i tirsdag at Mattilsynets anbefaling til folk om hvor mye laks det er trygt å spise, overskrider Verdens helseorganisasjons grense for daglig giftinntak.

- Myndighetene gambler med folks helse gjennom å bagatellisere og feilinformere om risikoene ved oppdrettslaks, ser hun.

- Et merkelig og underlig utspill, sier direktør Lie om sin egen forsker, og legger fram en bred dokumentasjon på hvorfor Norges anbefaling om hva folk kan spise av norsk laks ikke er gal.

EU-råd

- Norges anbefaling er basert på alt som er gjort av av forskning internasjonalt, og er knyttet til det som finnes av riskovurderinger rundt å spise fisk, inkludert laks. I de land hvor det foreligger riskovurderinger av sjømat, anbefaler myndighetene folk å spise 1-2 eller 1-4 måltider fet fisk i uka, bortsett fra overfor kvinner som ønsker å bli gravide: De bør spise 1-2 fet fisk i uka.

- Det europeiske mattilsynet, EFSA, anbefaler 1-2 fet fisk per uke, og mener det ikke er noen risikoforskjell mellom villfisk og oppdrettsfisk. Norges anbefaling er internasjonalt forankret. Dette er ikke noe vi bare finner på i Norge, sier Øyvind Lie.

<strong>IRETTESETTES:</strong> Seniorforsker Claudette Bethune ved NIFES. Foto: Oddmund Lunde
IRETTESETTES: Seniorforsker Claudette Bethune ved NIFES. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Verre ikke å spise

- Det er viktig å få fram at det er mye verre å ikke spise fisk, sier Lie.

Han viser til den omtalte amerikanske forskergruppen som i tidskriftet Science i 2004 hevdet at det å spise oppdrettslaks mer enn to ganger i måneden øker kreftfaren.

- Forskeren Willet ved Harvard-universitetet i USA skriver i en artikkel i fjor at forskergruppens artikkel er uansvarlig. Deres konklusjon er basert på en hypotetisk beregningsmodell. Helsefordelene ved å spise laks er minst hundre ganger høyere enn risikoen for å få kreft når en undersøker folks sjømatinntak, sier Lie. (American Journal of Preventive Medicine, 2005, volum 29, s 320-321)

Han viser også til FN-organet FAO som i 2004 publiserte en rapport som viser at dersom barn eller ammende spiser ett måltid laks i uka, vil det øke kreftrisikoen med bare 0,001 prosent.

- Til sammenlikning vil det å slutte å spise fisk øke faren for å dø av hjerte- og karsykdommer med hele 30 prosent, sier han til Dagbladet.no.

- Ikke overrasket

Seniorforsker Claudette Bethune er ikke overrasket over å bli irettesatt av sin ledelse, og står ved sine uttalelser.

- Jeg sier ikke at folk ikke skal spise fisk. Fisk er sunt. Men jeg mener norske myndigheter svikter i å gi spesifikke råd til befolkningen om hvem som kan spise hvor mye. Uttalelsene til Øyvind Lie indikerer at folk kan spise 1-2 fet fisk i uka. Det støtter jeg. Mattilsynet, derimot, kommer med ulike råd: Blant annet anbefaler de folk å spise tre fet fisk i uka.

- Jeg mener dessuten Norge bør gi anbefaling om inntak per dag, slik Verdens helseorganisasjon gjør, sier Bethune til Dagbladet.no, og legger til at hva hun har uttalt seg om ligger innenfor hennes spesialfelt ved NIFES.

Les pressemeldingen fra NIFES.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer