Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Refser Gerhardsen for lønnsfesten

Inga Marte Thorkildsen liker ikke lønnsfesten i Oslo-skolen, og krever nå en gjennomgang av alle eksterne millionavtaler på coaching, hodejegere og konsulenter. Hun forventer også at antall direktører i etaten går ned.

I HARDT VÆR: SV-byråd Inga Marte Thorkildsen sier det er forhold hun hadde ønsket at Marte Gerhardsen håndterte annerledes.
I HARDT VÆR: SV-byråd Inga Marte Thorkildsen sier det er forhold hun hadde ønsket at Marte Gerhardsen håndterte annerledes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At dette har vært et krevende første år for henne, er det ingen tvil om. I den situasjonen er det noen forhold jeg likevel hadde ønsket at Marte Gerhardsen hadde håndtert annerledes, som håndteringen av læringsmiljøteamet og økningen av direktørlønninger.

Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildsen kritiserer utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i sitt første intervju etter Dagbladets artikler om Oslo-skolen. I går fikk hun kritikk av blant andre Senterpartiets Marit Arnstad.

– Det er viktig at toppledere i store organisasjoner lytter til grasrota og er ydmyk for de han eller hun skal lede. Jeg har tror på at direktøren tar signalene hun nå får og vil justere kursen deretter, fortsetter Thorkildsen.

Har tillit

Byråd Thorkildsen ønsket ikke å møte Dagbladet til intervju, men besvarer på spørsmål via e-post.

– Har du tillit til Marte Gerhardsen?

– Ja.

Stormen mot Utdanningsetaten i Oslo, Norges største kommunale etat, har tiltatt i styrke etter Dagbladets avsløringer. Først ble det kjent at antall direktører i etaten har gått opp, tross Gerhardsens løfter om det motsatte.

Så fortalte Dagbladet om lønnsfesten til direktørene, en lønnsfest Thorkildsen nå distanserer seg fra.

Dagbladet har også avslørt at millioner av skattekroner har gått til amerikansk coaching, hodejegere og konsulenter.

– Ikke løftet en finger

Opposisjonen i Oslo refset Thorkildsen kraftig for konsulentbruken, men byråden mener kritikken stinker dobbeltmoral.

– Jeg registrerer at noen av dem som er mest kritiske til konsulentbruken ikke løftet en finger for å få gjort noe med dette da de selv styrte, sier Thorkildsen.

Hun gjentar at byrådet aktivt jobber for å få ned konsulentbruken i kommunen.

– Jeg er klar til å besvare alle bystyrets spørsmål, men vil da minne KrF på at de var ansvarlig for en utdanningsetat med et over dobbelt så stort konsulentbudsjett som det vi styrer over nå, og om lag like mange direktører, fortsetter hun.

– Mener du det var riktig å øke antallet direktører i etaten?

– Jeg er ikke tilhenger av flere direktører i utdanningsetaten. Jeg forventer at antallet direktører i etaten ikke øker, men snarere går ned på sikt, svarer Thorkildsen.

– Vil du ta grep for å sikre at ikke flere direktører ansettes?

– Etatsdirektøren er ansvarlig for å rekruttere de hun trenger for å levere på bystyrets vedtak. Jeg tror hun veldig klart har fått med seg at jeg ikke er begeistret for flere direktører, skriver SV-byråden til Dagbladet.

Lønnsfesten «ikke riktig»

Mens lærerne i Oslo-skolen er bedt om å vise moderasjon i lønnsoppgjøret i år, har minst 12 direktører og seksjonsledere i etaten fått store lønnsøkninger.

Thorkildsen skriver i e-posten til Dagbladet at det var feil av Gerhardsen å gi de store lønnspåskjønnelsene.

– Jeg er enig med dem i at det ikke er riktig at en direktør skal få høy lønnsøkning mens lærere og andre i førstelinja i et corona-år må utvise moderasjon. Det var feil å gi de store lønnsøkningene nå, og derfor skal systemet endres, i tett samarbeid med fagforeningene. Jeg tar på største alvor når jeg får meldinger fra ansatte i skolen som sier at de reagerer på det de opplever som forskjellsbehandling. Dette er særlig alvorlig i en utfordrende tid hvor mange har stått på ekstra mye for å sikre elevene våre en best mulig skolehverdag.

Vil ikke reversere

Thorkildsen skriver samtidig at hun ikke vil gå inn og reversere lønnsøkningene.

– Jeg opptatt av at spennet i lønnsutviklingen i samfunnet ikke skal øke generelt. Og jeg er glad for at direktøren forstår at disse økningene var uheldige, og at dette tross alt har medført et nytt og bedre system som sikrer økt dialog til fagforeningene.

– Når ble du informert om lønnsøkningene?

– Jeg ble ikke informert om dette. Det er heller ikke vanlig at etater informere politisk ledelse om administrative lønnsfastsettelser.

– I bystyret sa du at du ikke har ansvar for lønnsutviklingen i etaten din. Du sa at lønn er noe du «ikke blander meg borti eller har ansvaret for». Mener du fortsatt det?

– Jeg burde ha uttrykt meg på en annen måte. Jeg forsto det sånn at opposisjonen mente jeg skulle sitte direkte involvert i enkeltbeslutninger, og det var jeg i så fall uenig i. Som byråd har jeg ansvar for den overordnede lønnsutviklingen i etaten. Men det er etatsdirektøren som fastsetter lønningene til enkeltpersoner. Jeg er fullt klar over at politisk ledelse ikke kan delegere det parlamentariske ansvaret, og det ønsker jeg selvsagt heller ikke, svarer Thorkildsen.

Gjennomgå alle kontrakter

Dagbladet har også avslørt at Utdanningsetaten bruker millioner på samme ledercoaching som brukes i digre amerikanske selskaper. Thorkildsen sier fokuset må være å utvikle kompetanse internt «framfor å betale svindyre firmaer for å gi råd som vi burde kunne gi selv».

– Det er også grunnen til at vi har bedt etaten gå gjennom alle sine konsulentkontrakter og vurdere om de er i henhold til målet om tillitsbasert styring og ledelse, skriver Thorkildsen.

I fjor brukt Utdanningsetaten over én millioner på hodejegere. Thorkildsens minner Marte Gerhardsen på at Oslo kommune også har et miljø som kan bistå ved ansettelser.

– Utdanningsetaten er en stor organisasjon. Å ansette mange toppledere samtidig krever store ressurser. Dette er etatslederens ansvar og jeg forutsetter at hun også vurderte kommunens eget kompetansemiljø på rekruttering forut for beslutningen om å bruke et eksternt selskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer