Refser griske ledere

Norske samfunnstopper raser etter at Dagbladet i går avslørte at ledere i norske bedrifter har hatt fire ganger så stor lønnsøkning som sine ansatte. - Dette minner om føydaltida, sier Kåre Willoch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Willoch har i en årrekke tatt til orde for et oppgjør med det han karakteriserer som en svært negativ utvikling i næringslivet. Han sammenlikner mentaliteten til dagens ledere med forgjengere fra den mørke middelalderen - baroner, grever og kronvasaller - som rått og hensynsløst karet til seg store verdier uten å ofre sine undersåtter en tanke.

Klasseskille

- Vi er i ferd med å utvikle et alvorlig klasseskille i den vestlige verden som ikke er ulikt føydalvesenets. Det er på høy tid at noen setter seg ned for å se på det kapitalistiske systemet. Slik det fungerer nå, er det de samme lederne som fører skipet på grunn som stikker av med fortjenesten - stikk i strid med den gamle ideologien om at skipperen skal gå ned med skuta.

- Men norske lederlønninger ligger i hvert fall langt under de svenske?

- Ja, det er en trøst, men en mager sådan. Hvis man går 15- 20 år tilbake i tid var det en helt annen virkelighet. Det har vært en betydelig akselerasjon i løpet av disse åra.

Den legendariske Høyre-sjefen er ikke alene om å refse grådige næringslivstopper. Siv Jensen (Frp) er også bekymret over signaleffektene slike lederlønninger gir.

- Dette er mørke tall som kommer til å gjøre lønnsoppgjøret enda tøffere. Norske ledere skal ikke få firedoblet lønnen sin når lønnsmottakere bare har fått 50 prosent mer i samme tidsrom, sier Jensen.

- 600 prosent

Informasjonsdirektør i NHO, Finn Langeland, sier seg enig med Jensen og Willoch i at moderasjon skal gjelde alle.

- Men vi skal ikke lenger enn til Sverige for å finne helt andre tall. I samme tidsperiode har lederlønningene økt med 600 prosent, mens arbeidstakerne bare har fått et påslag på 54 prosent. Det henger sammen med at det blir stadig tøffere å påta seg lederverv. Bare se på Bernander. Han fikk om lag dobbelt så høy lønn som forgjengeren i NRK. Likevel oppfordrer NHO norske bedrifter til å tilpasse seg norsk virkelighet. Den norske virkeligheten er faktisk nøysom.

Tidligere LO-sjef Yngve Hågensen ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

JUKS: - Nå er det nærmest slik at jo dårligere bedriften går, desto rikere blir lederne. Bare se på Barnevik-saken i Sverige, sier en krass Kåre Willoch.