Refser Gro for feighet

Verdens helseorganisasjon har bøyd seg for den globale legemiddelindustrien, og Gro Harlem Brundtland snakker som en administrerende direktør for et multinasjonalt selskap, skriver Le Monde diplomatique..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enig i kritikken? Si din mening!

Det er ikke generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO) som har æren for at fattige land til slutt fikk bedre tilgang til billige medisiner, står det i juliutgaven av det franske månedsmagasinet.

Artikkelforfatteren er Jean-Loup Motchane, professor emeritus ved universitetet i Paris.

Vedtaket om fattige lands begrensede rett til å produsere billige medisiner ble fattet på WHOs ministerkonferanse i november 2001 og var resultat av press fra opinionen og opplysningsarbeidet til frivillige organisasjoner. Toppledelsen i WHO hjalp ikke til, skriver Motchane.

Le Monde diplomatique er kjent for sin kritiske holdning til frihandel og globalisert kapitalisme, og unnfanget i 1998 protestbevegelsen Attac (Aksjon for skattlegging av finansielle transaksjoner til hjelp for borgerne).

Roste industrien

- WHO har aldri åpent kritisert legemiddelindustrien for dens grådighet. Tvert imot har WHO-sjef Gro Harlem Brundtland rost legemiddelfirmaene offentlig for «beundringsverdig innsats.» Fem uker etter denne talen, i januar 2001, gikk 40 legemiddelfirmaer til sak mot den sørafrikanske regjeringen, som de mente hadde importert billige kopier av aidsmedisin, påpeker Motchane.

Ifølge en ikke navngitt diplomat som skal kjenne FN-systemet godt, er Gro Harlem Brundtlands forhold til legemiddelindustrien preget av hennes tro på globaliseringsprosessen, fortsetter professoren.

- Dersom generaldirektøren hadde inntatt en annen posisjon, ville hun ha satt seg opp mot USA, som har en dominerende rolle, sier diplomatkilden.

Annans aids-fond

I mai i fjor opprettet FNs generalsekretær Kofi Annan et globalt fond for bekjempelse av aids, med et budsjett på mellom 50 og 70 milliarder kroner. Professor Motchane hevder at FN-sjefen selv grep inn på denne måten fordi WHO ikke hadde oppnådd overbevisende resultater i kampen mot smittsomme sykdommer.

Han mener Gros strategi som WHO-sjef først og fremst har vært å oppmuntre private selskaper, blant dem legemiddelfirmaene, til å sponse WHO-prosjekter, i samarbeid med Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og Verdens handelsorganisasjon WTO.

Ny avtale

Motchane viser til hva lederen for koordineringsbyrået for FNs aidsprogrammer (UNAIDS) Peter Piot har sagt:

- Den økonomiske liberalismens lover er blitt uforenlige med globaliseringen av aids-epidemien. Det vi trenger nå er en ny avtale mellom legemiddelfirmaene og samfunnet.

UNAIDS-lederen går ifølge artikkelen inn for at det i nødsfall skal gå an å produsere medisiner uten tillatelse fra patentholderne på forhånd. Piot er også for fri konkurranse mellom patentbeskyttede medisiner og billige kopier.

Gro Harlem Brundtland har derimot, ifølge artikkelforfatteren, snakket mest om å beskytte legemiddelfirmaenes patentrettigheter. Han skriver at hun snakker som en administrerende direktør for et multinasjonalt selskap når hun sier at vi trenger mekanismer for å hindre at billige medisiner blir eksportert videre til rike land.

Gro på ferie

Gro Harlem Brundtland er på ferie, og ikke tilgjengelig for kommentar får NTB opplyst ved WHOs hovedkvarter i Genhve. Men hennes kontorsjef, Dennis Aitken, sier at artikkelen i Le Monde er preget av ett spesielt syn på verden, og at den bygger på en feiltolkning av forholdet mellom WHO og legemiddelfirmaene.

- Vi kan ikke overse legemiddelindustrien. Det er tross alt den som forsyner verden med medisiner, og vi må samarbeide med den. Men det må være en balanse i forholdet, og den balansen reguleres av våre interne etiske regler, som kan leses på WHOs nettsider, sier Dennis Aitken til NTB.Enig i kritikken? Si din mening!

FÅR REFS: Gro Harlem Brundtland får kritikk for å være i lomma til legemiddelindustrien.