Refser helsetilsynet i dødshjelp-sak

Statens helsetilsyn har sviktet som tilsynsorgan i behandlingen av klagesaken om dødshjelp i Bærum. Det mener konstituert helsedirektør Petter Øgar, som også mener at avdelingsdirektør Jørgen Holmboe var inhabil i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan se ut som om helsetilsynet har prioritert en rask avgjørelse framfor en grundig saksbehandling i denne saken, sa Øgar på en pressekonferanse i dag.

Konstituert helsedirektør Øgar har gått gjennom saksbehandlingen i den såkalte Bærumsaken. Saken dreier seg om en overlege ved Bærum sykehus som ble anklaget for å ha gitt elleve pasienter for sterk medisinering.

I forbindelse med massiv kritikk av helsetilsynets håndtering av saken, har Øgar erstattet Anne Alvik som helsedirektør for en periode.

- Passiv holdning

- Både fylkeslegen og helsetilsynet har inntatt en for passiv holdning i denne saken, sa Øgar i dag.

Øgars kritikk av saksbehandlingen omfatter det faktum at mye av klagebehandlingen har foregått muntlig,. Dette gjelder også faglige råd i saken. Videre kritiserer Øgar at partene i saken har vært forhindret fra å få innsyn i saken, og at det til å begynne med bare ble oppnevnt én sakkyndig.

Inhabil

Helsetilsynets avdelingsdirektør Jørgen Holmboe har tidligere arbeidet ved Bærum sykehus, og særlig media har fokusert på hvorvidt det gjorde Holmboe inhabil i saken.

- Hvis vi ser enkeltpunkter i klagesaken hver for seg, gir de ikke grunnlag for å si at Holmboe var inhabil i saken, men den totale vurderingen blir likevel at han var inhabil, sa Øgar i dag.

Holmboe har nå selv bedt om å få gå tilbake til sin tidligere stilling som avdelingsdirektør i spesialisthelsetjenesten.

- Første vurdering viktig

Øgar spør seg i ettertid om rutinene ved helsetilsynet er gode nok når avvik inntreffer.

- Helsetilsynet behandler 200 til 250 klagesaker hvert år. Jeg vil understreke betydningen av de første vurderingene man gjør i slike saker. Likevel gir ikke én enkelt sak godt nok grunnlag for å vurdere rutinene i helsetilsynet generelt.

Politisak

Klagesaken om dødshjelp ved Bærum sykehus er nå oversendt påtalemyndigheten.

- Jeg skal ha et møte med Asker og Bærum politidistrikt neste uke. Det blir politiets og rettsvesenets oppgave å avgjøre om det i dette tilfelle var snakk om aktiv dødshjelp. Min vurdering gjelder bare saksbehandlingen i helsetilsynet, men det kan kanskje bli snakk om en sammenstilling av hele saken, sa Øgar.