Refser Hviterussland for juks og politivold

Lukasjenkos valgseier utløste voldsomme demonstrasjoner.

ANNEN HOLDNING: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med hard hånd siden 1994, og han nektes innreise i EU og USA. Men før valget til ny nasjonalforsamling søndag har Lukasjenko vist en mer forsonende holdning for å bedre forholdet vestover. 
Arkivfoto: REUTERS/Vasilij Fedosenko/SCANPIX


 ill til sak fra ntb utenriks ut fredag 26. september 2008
ANNEN HOLDNING: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med hard hånd siden 1994, og han nektes innreise i EU og USA. Men før valget til ny nasjonalforsamling søndag har Lukasjenko vist en mer forsonende holdning for å bedre forholdet vestover. Arkivfoto: REUTERS/Vasilij Fedosenko/SCANPIX ill til sak fra ntb utenriks ut fredag 26. september 2008Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Hviterussland og arrestasjonen av opposisjonsledere vekker sterke reaksjoner i Vesten. Men Russland deltar ikke i klagekoret.

President Aleksandr Lukasjenkos valgseier utløste voldsomme demonstrasjoner i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag kveld. Politiet gikk hardt til verks mot de om lag 10 000 demonstrantene som marsjerte i snøføyken.

Mandag var minst fire av Lukasjenkos utfordrere i valget sperret inne, i tillegg til hundrevis av opposisjonstilhengere.

Reaksjoner Både USA, EU, Polen, Litauen, norske myndigheter og Den norske Helsingforskomité reagerer skarpt på det de mener er en brutal behandling av opposisjonen.

- Med det rå angrepet på fredelige demonstranter, inklusive sentrale opposisjonsledere, viser regimet sitt sanne ansikt, sier organisasjonens generalsekretær Bjørn Engesland.

Norge fordømmer Norges regjering mener at presidentvalget verken var fritt eller demokratisk og beklager det sterkt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer også voldsbruken mot demonstranter og arrestasjonene av opposisjonsledere, journalister og representanter for det sivile samfunn.

Også norske opposisjonspartier har sendt ut pressemeldinger der de fordømmer voldsbruken og ber den norske regjeringen om å reagere raskt og skarpt.

Langer ut Samtidig langer Aleksandr Lukasjenko ut mot «bandittene » i opposisjonen, som hevder han vant valget på grunn av valgfusk.

Presidenten, som har blitt kalt Europas siste gjenværende diktator, beskylder opposisjonen for å være vandaler og kriminelle og hyller samtidig politiet, som brukte rå makt mot demonstrantene søndag kveld.

Lukasjenko har styrt Hviterussland i 16 år og fikk nå nær 80 prosent av stemmene, ifølge landets valgkommisjon.

- Basert på juks Valgresultatet er basert på juks, mener Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som også kritiserer politiets hardhendte behandling av demonstrantene.

- Dette valget ga ikke Hviterussland den nye starten som trengtes, sier Tony Lloyd, leder for OSSEs valgobservatører.

Forholdet forbedret Uttalelsen står i skarp kontrast til kunngjøringen fra russiske valgobservatører, som sier at valget ble gjennomført slik det skulle. Heller ikke fra sentralt hold i Moskva kommer det kritikk.

- Presidentvalget i Hviterussland og hendelsene der er et internt anliggende, fremholder president Dmitrij Medvedev.

Anstrengt Medvedevs forsiktige uttalelser kommer etter at det tidligere i år ble spekulert på om Russland ville forsøke å hindre at Lukasjenko ble gjenvalgt for en fjerde periode, som følge av et økende konfliktnivå mellom nabolandene.

Forholdet har imidlertid bedret seg i det siste, men analytikere regner med at Russland vil øke presset på regimet hvis det handler i strid med russiske interesser.

- Overdreven maktbruk Amerikanske myndigheter er svært bekymret for myndighetenes «overdrevne maktbruk». Spesielt reagerer de på opplysningene om at presidentkandidaten Vladimir Nekljajev skal ha blitt tvunget med fra et sykehus av ukjente personer. Han fikk tidligere et ublidt møte med opprørspolitiet.

Pågrepet Over 600 personer ble pågrepet søndag, inkludert sju opposisjonskandidater. Minst 14 opposisjonsledere, deres representanter og aksjonister blir straffeforfulgt og risikerer ti års fengsel, ifølge Helsingforskomiteen.

De andre pågrepne vil få såkalt administrativ straff, noe som betyr bøter og eventuelt noen få dager i fengsel.

(NTB)