Refser italienere i skred

Italienerne som var utsatt for snøskred på Uløya i Troms i dag, får sterk kritikk fra redningsmannskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De oppførte seg vanvittig, sier en rystet Eivind Tungland ved Norsk Folkehjelps Opplysningssentral i Tromsø til TV 2.

Tungland utdyper kritikken overfor NTB:

- Dette er en gjeng som driver med toppturer og løssnøkjøring. De har spasert rett opp fra fjorden, og har ikke vært i nærheten av å vurdere området som farlig. Noe det selvfølgelig var, sier Tungland og peker på at lokalkjente er veldig klar over faren.

- Italienerne har undersøkt for dårlig, sier han.

Skredsøker falsk trygghet

Han mener det var en stor fordel at italienerne hadde skredsøkere, men understreker at slike innretninger hjelper lite om man blir dratt flere hundre meter av gårde i et vanntungt snøras:

- Da slår du deg i hjel eller kveles, sier han til NTB og mener skredsøkeren kan gi falsk trygghet.

Tungland avviser imidlertid forslag om at personer som uvettig forårsaker kostbare redningsoperasjoner, skal serveres et økonomisk krav:

- Faren er at folk da venter for lenge med å be om hjelp av frykt for regningen. Da kan de dø, eller skader forverres, sier han til NTB.

Savnede funnet

Tre personer pådro seg lettere bruddskader etter å ha blitt tatt av snøraset. De tre tilhørte altså en gruppe på 31 italienske skiløpere.

Raset gikk på Ulvøya i Skjervøy kommune like etter at charterbåten «Polargirl» hadde satt i land skiløperne ved 12.30-tiden. Kapteinen varslet Norsk Folkehjelp Tromsø som straks satte i gang forberedelser til en større redningsaksjon med helikopter, redningshunder og letemannskaper.

Etter en halv time ble imidlertid de to savnede funnet.

Stor skredfare

Nå advarer Norsk Folkehjelp om høy skredfare.

- Skredet som i formiddag gikk på Uløya i Skjervøy kommune i Troms, bekreftet våre mistanker om at det er områder med høy skredfare i Troms og Nordland, sier Tungland.

Norsk Folkehjelp har skjærtorsdag tatt spadeprøver og snøprofiler, og oppfordrer de få som ferdes ute i de nordlige deler av landet til å være særdeles aktsomme, og til å gjøre fortløpende vurderinger underveis for å sikre trygge veivalg.

Norsk Folkehjelp avviser å peke ut spesielt skredfarlige områder fordi folk da kan bli mindre aktsomme når de ferdes i andre områder.

(NTB)