Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen

Refser kolleger på skyhøy etterlønn

Siv Jensen sier avgåtte politikere manipulerer systemet for å få mest mulig etterlønn. Flere av dem som fikk mest kommer fra Jensens eget parti. Likevel stemte Frp mot kutt i etterlønn.

ANER UTNYTTING: Siv Jensen sier det virker som om avgåtte statsråder utnytter systemet for å skaffe seg mest mulig penger. I Stortinget ville ikke partiet hennes støtte et forslag om å redusere etterlønna til avgåtte statsråder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANER UTNYTTING: Siv Jensen sier det virker som om avgåtte statsråder utnytter systemet for å skaffe seg mest mulig penger. I Stortinget ville ikke partiet hennes støtte et forslag om å redusere etterlønna til avgåtte statsråder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg-regjeringen har brukt nesten 20 millioner til etterlønn og karantenegodtgjørelse av avgåtte politikere.

Statsråder som må gå på dagen, får lønn i én måned eller i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke får noen ny jobb i perioden. Dersom det er konflikt mellom vedkommendes nye jobb, og jobben som ble gjort i regjering, kan man få etterlønn i seks måneder.

Blant dem som har fått dette er Robert Eriksson (Frp), Tor Mikkel Wara (Frp) og Per Sandberg (Frp). Alle har fått etterlønn på mellom 600 000 og 700 000 kroner, ifølge Aftenposten. Eriksson og Sandberg fikk etterlønn etter å ha opprettet egne konsulentselskaper.

Siv Jensen kom med kraftig angrep mot Statsminster Erna Solberg under Stortingens spørretime onsdag. Vis mer

- Utnyttelse

Frp-leder Siv Jensen sier det kan virke som om noen forsøker å utnytte systemet.

- Det kan se ut slik, ja, forteller hun til Dagbladet.

- Du tenker for eksempel på Robert Eriksson og Per Sandberg?

- Jeg har ikke saksbehandlet noen av deres saker, men sier på generelt grunnlag at det er gode grunner til å stramme inn på ordningen, sier Jensen videre.

Lagt ned

Robert Erikssons konsulentselskap er nå lagt ned, uten å ha fakturert én eneste krone.

- Vi har sagt at vi er villig til å se på etterlønnsordningen og stramme inn. Det er det all mulig grunn til å gjøre. Vi er nødt til å ha en ordning, for det er enkelte som i realiteten får yrkesforbud i en lang periode. At de får en etterlønn er uproblematisk, sier Siv Jensen.

Frp-lederen sier videre at avgåtte politikere «manipulerer systemet».

- Men det som kan være problematisk er at noen - vel vitende om hvordan regelverket er - manipulerer systemet ved hjelp av selvskapsstrukturer som gjør at de kan strekke strikken. Derfor sier jeg at vi kanskje burde stramme inn på ordningen, sier Frp-lederen.

ADVARER: Frp-leder Siv Jensen avviser samtlige forslag fra opposisjonen, selv om mange av dem har støtte i Frp's program. Video: Stortinget TV. Vis mer

Sandberg-kritikk i 2014

Jensen gikk tilbake til Stortinget etter Frp forlot regjering, og får derfor ingen etterlønn.

Per Sandberg har tidligere reagert på etterlønnsordningen og sa i et intervju med VG i 2014 at det virker som om politikere hadde funnet et smutthull i systemet.

- Det forundrer meg at disse menneskene, som har sterke personligheter, fremtredende posisjoner og betydelig kompetanse, ikke klarer å skaffe seg nye jobber, sa Per Sandberg til VG den gang.

Karantenenemnda ber om klarere regler etter at eksstatsråd Per Sandberg brøt loven om etterlønn. Regjeringen har sagt at de ønsker å vurdere hele ordningen.

Stemte mot forslag

Rødt foreslo forrige uke å nedjustere etterlønna til avgåtte statsråder.

Rødt ønsker at politikerne skal få samme vilkår som ledige på dagpenger gjør, altså 62,4 prosent av tidligere lønn. I dag får politikere 100 prosent.

Bare SV støttet forslaget.

- Å høre Siv Jensen kritisere etterlønninger er som å høre en pyroman kritisere brannvern, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Money talks, Siv

Han minner om at Jensen selv har fått personlig trener påspandert av offentligheten.

- Flere av etterlønnsverstingene kommer jo fra hennes eget parti, og hver gang Rødt har foreslått å redusere lønna til politikerne, eller endre etterlønnsvilkårene, så har Frp stemt mot, sier Rødt-lederen.

- Nå retter Jensen indirekte kritikk mot sine egne. Får hun ingen honnør fra deg av den grunn?

- Money talks. Hvis Siv Jensen begynner å stemme for forslagene våre, så skal jeg gi henne ros. Fram til det skjer, så blir dette tomme ord og spill for galleriet, sier Moxnes.