MDG balanserer på sperregrensa:

Refser Lans pilsløfte: - Desperat

MDGs Lan Marie Berg lover billigere øl, mer «chill» og mindre stress. Hallstein Bjercke (V) og Espen Andreas Hasle (KrF) reagerer kraftig på utspillet. - Useriøst, sier Bjercke.

BILLIGERE ØL: Lan Marie Berg (MDG) tar til orde for MDGs politikk, der de ønsker billigere kulturtilbud, billigere øl på uteservering og at småbarnsfamilier kan få en ekstra uke ferie.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BILLIGERE ØL: Lan Marie Berg (MDG) tar til orde for MDGs politikk, der de ønsker billigere kulturtilbud, billigere øl på uteservering og at småbarnsfamilier kan få en ekstra uke ferie.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et Facebook-innlegg 8. september skriver MDGs førstekandidat fra Oslo, Lan Marie Berg, at MDG blant annet ønsker å gi småbarnsfamilier en ekstra uke ferie, billigere kulturtilbud og billigere øl på uteserveringer.

Dette er politikk som, i tillegg til å bidra til å redusere forbruk og fotavtrykk på kloden, er med på å skape en «framtid hvor vi kan chille mer, og stresse mindre», ifølge Berg.

Det reagerer bystyrerepresentant i Oslo, Hallstein Bjercke (V), kraftig på.

Selv er han enig i mye av utelivs- og kulturpolitikken til Berg, men øl-utspillet mener han er et desperat forsøk fra MDG, når valgdagen nærmer seg med stormskritt.

- Det å love velgerne billigere pils få dager før valget, virker bare som et desperat trekk fra MDG for å høste inn flere stemmer, sier Bjercke til Dagbladet.

Han mener at forlaget framstår som lite troverdig.

- Det framstår ikke seriøst i det hele tatt. Venstre har vært alene om å kjempe for en mer liberal skjenkepolitikk enn det MDG og byrådet legger opp til i Oslo, og vi har kjempet for bedre vilkår for utelivet i byen. At MDG hiver seg dette rett før et valg er lite troverdig.

DESPERAT: Hallstein Bjercke (V) er enig med uteliv- og ølpolitikken til MDG, men han mener løftet er et desperat forsøk på å sanke inn stemmer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DESPERAT: Hallstein Bjercke (V) er enig med uteliv- og ølpolitikken til MDG, men han mener løftet er et desperat forsøk på å sanke inn stemmer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Liberal alkoholpolitikk

I juli intervjuet Dagbladet den fungerende MDG-leder Arild Hermstad. Også da tok han til orde for MDGs øl-politikk.

- MDG skal gi deg billigere øl på byen. Ingen vil høre det, men det er faktisk tilfellet, sa Hermstad til Dagbladet.

Bjercke synes forslagene om billigere kulturtilbud er bra. Han mener at det er markedet som skal styre ølprisene, og ikke politikerne.

- Venstre har lenge tatt til orde for at dette bør skje i Oslo, men vi har aldri gått til valg på billigere pils.

Han framholder at Venstre over lang tid har ment at det skal være lengre åpningstider på utestedene og at man skal støtte utelivet.

- Vi vil gjerne diskutere alkohol hvis MDG også vil ha en mer liberal alkoholpolitikk. Men når de slenger ut slike løfter få dager før valget, blir det nesten som når Frp går til valg med å kutte prisene på snus og sprit, sier han.

Slår tilbake

Lan Marie Berg avviser kritikken - og sender den i retur:

⁃ Nei, MDG har lenge vært opptatt av gode coronaordninger for utelivsbransjen. Redusert moms ut året for utelivsbransjen var et av flere forslag vi fremmet tidligere i år, mens regjeringen og Venstre har prioritert store redningspakker til flybransjen, og kutt i bompenger.

Det skriver førstekandidaten i en e-post til Dagbladet.

- MDG går til valg på å kutte momsen på kultur, frukt og grønt, reparasjon og kollektivbilletter, sånn at det blir lettere å leve miljøvennlig og å ha gode kortreiste opplevelser. Dette er jo velkjent MDG-politikk, som jeg også skrev om på min Facebook-side.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Balanserer på kanten

septembermålingen som Ipsos gjennomførte for Dagbladet falt MDG ned fra over 6 prosent i forrige måling, til 4,3 prosent. MDG går dermed tilbake med to prosentpoeng på Dagbladets meningsmåling, som ble publisert torsdag.

Partiet kan bli en viktig støttespiller for en ny regjering på venstresida, men de trenger over 4 prosent av stemmene for å komme over sperregrensa, og nå balanserer de tilsynelatende på kanten.

- Jeg begynner å bli litt svett. Men hvis dette blir resultatet, er det godt resultat for oss. Vi har hatt en valgkamp som har handlet om klimakrisa, men vi risikerer likevel å havne under sperregrensa - og at Støre har glemt klimakrisa fullstendig når han setter seg ned og skal skrive regjeringsplattform, sa MDG-leder Une Bastholm til Dagbladet torsdag.

- UHELDIG: Espen Andreas Hasle (KrF) mener det er uheldig at Lan Marie Berg taler småbarnsfamilienes sak og alkohol i samme innlegg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- UHELDIG: Espen Andreas Hasle (KrF) mener det er uheldig at Lan Marie Berg taler småbarnsfamilienes sak og alkohol i samme innlegg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hul kjærlighet

Førstekandidaten til Stortinget for Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, har også sett innlegget til Berg. Også han reagerer kraftig.

- Hun vil tale småbarnsfamilienes sak, samtidig som hun vil kutte ølprisene på uteservering. Når hun har til orde for dette, så tenker jeg at dette bare viser at hun ikke tenker på barnas beste. Det er tom og hul kjærlighet hun viser for barna, sier han til Dagbladet.

«UKJENT SIDE»: Une Bastholm avslører detaljer om sin partikollega Lan Marie Berg. Vis mer

Hasle mener imidlertid at det er bra at Berg deler dette innlegget så kort tid før valget.

- For da kan folk selv se hva de står for, sier Hasle og legger til:

- Det er faglig bevist at lavere priser på alkohol fører til høyere alkoholforbruk som både er farlig for folkehelsa, og gjør det utrygt for barna, hevder han.

Det får Berg til å reagere.

- Det synes jeg er en urimelig påstand. Vi i MDG har en litt annen politikk for utelivet enn KrF, og er opptatt av å støtte opp om alle som bidrar til å skape kultur og fellesskap i byene våre, også barene og restaurantene våre. Vi er samtidig opptatt av å videreføre en restriktiv alkoholpolitikk, nettopp også av hensyn til barnas beste, svarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer