Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Lindholdt

Finanspolitiker Børge Brende i Høyre er ikke nådig i sin kritikk av Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tore Lindholt opptrer som en moralens yppersteprest, en slags lokalavdeling av verdikommisjonen. Det er skummelt og svært betenkelig.

Finanspolitikeren Brende tar et knallhardt oppgjør med Folketrygdfondets direktør. Brende er mer enn lei av Lindholts stadige utspill mot Kjell Inge Røkke og andre aktører i finansmarkedet.

- Han har tiltatt seg en rolle han ikke skal ha, når han på vegne av en statsinstitusjon med en stor makt stempler andre investorer som gode eller dårlige.

Stadige konflikter

Helt siden Kjell Inge Røkke begynte sine oppkjøp i Aker i 1996, har Lindholt og Røkke vært som hund og katt. En rekke ganger har Lindholt, som representant for den største investoren i det norske aksjemarkedet, kritisert Røkke i krasse ordelag. Seinest skjedde det mandag i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv etter Røkkes kjøp av aksjer i Kværner. I innlegget skriver Lindholt blant annet at Røkke har talent i å berike seg selv, men er uten evne til å skape verdier.

- Vi tar ikke stilling til det som nå skjer i Kværner, men vi tar et oppgjør med den økende makten som Tore Lindholt har tillatt seg, sier Brende til Dagbladet.

Redd for Lindholt

Høyrepolitikeren mener Lindholdt går langt utenfor sitt mandat.

- Hans oppgave er å sørge for at statens og pensjonistenes penger skal få en god avkastning, uten at den var spesielt imponerende i fjor. Isteden opptrer han med sterke utspill som ikke engang er klarert innad i Folketrygdfondets styre.

- Men selv hevder Lindholt at han sier det han gjør, nettopp fordi han ønsker å ivareta fondets interesser. Er ikke det å gjøre jobben sin, da?

- Det er et skalkeskjul han lager seg. Det Lindholt faktisk skriver og sier, er jo at Røkke beriker seg selv uten å skape verdier. Dermed utsteder han en slags vandelsattest, noe som er langt utenfor det å sikre god avkastning for pensjonistenes penger.

- Er Lindholt etter Høyres mening dermed skadelig for aksjemarkedet?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere over. Men Folketrygdfondet har en stor maktbase på en liten børs, og jeg veit at enkelte er direkte redd for rikssynseren Lindholt. Makten hans er blitt altfor stor, slår Brende fast.

Tore Lindholt avviste i går ettermiddag å kommentere kritikken overfor Dagbladet.

KJEFTER PÅ RØKKE-KJEFTEREN: Høyres stortingsrepresentant Børge Brende mener Folketrygdsfondets ledet Tore Lindholt må slutte å kritisere Kjell Inge Røkke og heller konsentrere seg om jobben sin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media