Refser næringslivstopper

BERGEN (Dagbladet): Fredag ble Kjell Inge Røkke tiltalt for korrupsjon. I går ble kjendisinvestor Einar C. Nagell-Erichsen tiltalt for ulovlig innsidehandel. Næringsminister Ansgar Gabrielsen rister på hodet og svinger nå pisken over næringslivsledere som begår overtramp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nedbrytende på samfunnsmoralen, sier Gabrielsen.

Gabrielsen var i går ettermiddag i Bergen for å kaste glans over utdelingen av årets Willy Brandt-pris som i år gikk til artisten Wenche Myhre og Horts «Derrick» Tappert. Gabrielsen snakket i sin tale varmt om Derrick og kanskje var det nettopp den durkdrevne politimannen Gabrielsen kunne trengt for å rydde opp i de kriminelle forholdene som påtalemakten de siste dagene mener å ha avdekket i norsk næringsliv.

Rister på hodet

Næringsministeren var i går ettermiddag ukjent med tiltalen mot mangemillionær Einar C. Nagell-Erichsen. Han rister på hodet og lukker øynene når Dagbladet forteller om tiltalen for ulovlig innsidehandel.

Korrupsjonstiltalen mot Kjell Inge Røkke ble kjent fredag. Mens han ennå rister på hodet trekker næringsministeren selv fram Veritas-sjef Helge Midttuns avgang i går. Midttun granskes for flere mulige lovbrudd etter at Veritas kjøpte Midttuns Stento-aksjer til langt over markedspris da han ble ansatt for to år siden.

- Enhver slik sak er en for mye. Jeg tror norsk næringsliv har et stykke å gå for å etterleve sine etiske retningslinjer, konstaterer Gabrielsen.

Statsråden presiserer at det bare foreligger tiltaler og at verken Røkke eller Nagell-Erichsen er dømt. Selv om han understreker at han uttaler seg om næringslivsledere generelt, er det ingen tvil om at kritikken også rammer de to øko-tiltalte kjendisene med full kraft.

- For næringslivsledere gjelder det særlige aktsomhetskrav. Det er det ingen som helst tvil om. De er ikke Hvermannsen i gata. Det stilles andre krav til dem enn til Jørgen hattemaker. Dette gjelder også i moralspørsmål, fastslår han.

Skuffet

- Som leder i næringslivet forvalter man store verdier, også i form av arbeidsplasser. Og veldig ofte forvalter man verdier for andre enn seg selv. Jeg vil ikke forhåndsprosedere noen saker, men det skuffer meg hver gang slike saker dukker opp, fortsetter han.

Han vil ikke framskrive hvilke konsekvenser eventuelle dommer mot Røkke og Nagell-Erichsen vil ha for norsk næringsliv. Men han advarer mot en trend der næringslivsledere tar lett på etiske standarder og enten beriker seg selv urettmessig eller gjør seg til kriminelle.

- Da går det utover samfunnsmoralen. Mannen i gata bør ikke få slike ankepunkter mot næringslivsledere. Det virker nedbrytende, sier han.

- Vi er helt avhengige av tillit mellom dem som styrer og dem som blir styrt. Dette er viktig, understreker han.

Han ber nå næringslivet skjerpe seg kraftig for å opprettholde den tilliten det er så avhengig av.

- Jeg vil oppfordre næringslivet til å gå i seg selv. Dette dreier seg om imagebygging for hele det norske næringsliv, sier han.

MINNER OM ANSVAR: Næringsminister Ansgar Gabrielsen minner næringslivslederne om ansvaret de har overfor «mannen i gata» og ber næringslivet skjerpe sin etiske standard.