Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Natos telling av drepte fiender

Støre frykter at sivile tap skjuler seg bak tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksministeren har skrevet et kritisk brev til sine Nato-kolleger og andre internasjonale ledere.

-  Denne type oppregning av drepte fiender som uttrykk for at Nato lykkes, gir et helt feil budskap. For det første snakker vi i beste fall bare om delseire. For det andre er ikke dette et budskap som nødvendigvis blir sett på som gledesnyheter i Afghanistan, sier Jonas Gahr Støre.

Talsmenn for den Nato-ledede Isaf-styrken i Afghanistan opplyser jevnlig hvor mange opprørere de har drept i kampene som pågår i sør.

Sivile ofre

Dette vil Støre ha en slutt på. I et brev til alle sine kolleger i Nato, FNs generalsekretær og andre internasjonale ledere heter det at uttalelser som fokuserer på antall drepte kan virke mot sin hensikt og øke rekrutteringen til opprørsgrupper i Afghanistan.

- Det er dessuten uklart hva som er Taliban-krigere, hva som er opprørere fra andre grupper og hva som er sivile ofre i disse tallene. Jeg frykter at mange sivile ofre skjuler seg i oppregningen av døde opprørere, sier Støre.

Ny strategi

I brevet etterlyser han en bredere strategi for Afghanistan. Det er skrevet som et innspill til Nato-toppmøtet i Riga i slutten av måneden og inneholder sterk kritikk av mangelen på sivil hjelp og politiske tiltak for å løse krisen.

ISAF_STYRKEN: Det er 32 000 soldater fra 37 land under Natos ledelse i Afghanistan. Her den norske QRF-styrken i Nord-Afghanistan Foto: SCANPIX
ISAF_STYRKEN: Det er 32 000 soldater fra 37 land under Natos ledelse i Afghanistan. Her den norske QRF-styrken i Nord-Afghanistan Foto: SCANPIX Vis mer

«Våre militære behov blir drøftet kontinuerlig i Nato. Men de sivile aspektene blir ikke gitt den samme vedvarende politiske oppmerksomhet,» skriver Støre og advarer kraftig mot det han ser som et ensidig fokus på militære virkemidler:

«Hvis vi overfokuserer på en dimensjon (...), kan resultatet bli mindre stabilitet.»

- Våre forpliktelser på den sivile siden, som humanitær bistand og utvikling av statsapparatet, er ikke oppfylt. Det er vi svært kritiske til, sier Støre.

I brevet streker Støre opp tre hovedmål:Bedre koordinering av den internasjonale innsatsen, mer makt til FN for å styre den og mer bistand gjennom afghanske myndigheter.

Styrke og utvikle det svake afghanske statsapparatet.

Massiv humanitær hjelp. Nesten to millioner afghanere vil denne vinteren være avhengig av hjelp etter en alvorlig tørkeperiode og på grunn av kampene i sør.

Norske styrker

Støre avviser imidlertid at brevet er et generaloppgjør med den strategien Isaf-styrken har ført sør i Afghanistan, slik talsmenn for SV i Norge har etterlyst.

image: Refser Natos telling av drepte fiender

-  Det er nødvendig med en fast militær hånd. Den strategien Isaf har ført sør i den meget kritiske situasjonen der, er en strategi vi støtter. Det vi påpeker er behovet for å satse tungt sivilt samtidig.

I brevet advarer Støre også mot at urolighetene i sør kan spre seg til andre deler av Afghanistan. -  Regjeringen har klargjort at det ikke er noen hindre for at Norge kan bidra med mer, sier Støre.

REFSER NATOs uttalelser om antall drepte opprørere i Afghanistan.