Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Oslo for hemmelighold

Oslo kommune holder dokumenter hemmelig i strid med offentlighetsloven. En stikkprøve Oslo kommunes kontrollutvalg har foretatt, viser at mer enn halvparten av dokumentene skulle vært offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er større åpenhet i Forsvarets overkommando enn i Rådhuset, sier medlem av utvalget, Ivar Johansen (SV).
I en rapport til Oslo bystyre kommer kontrollutvalget med krass kritikk av hvordan offentlighetsloven praktiseres i byrådsforvaltningen. En stikkprøve utvalget foretok i februar/mars viste at et flertall av dokumentene som var unndratt innsyn, skulle vært offentliggjort.

Kontrollutvalget mener det viser at byrådet bryter både offetlighetlovens intensjoner og sitt eget uttrykte ønske om å arbeide for mer åpenhet. Konklusjonen er at «byrådsavdelingene i altfor liten grad legger en reell vilje til grunn for å følge bystyrets pålegg om mer offentlighetsvurdering».

Ingen begrunnelse

- I utgangspunktet er alle dokumenter offentlige, og skal de unndras, må det gis en begrunnelse, sier Johansen.
Han mener det i mange tilfeller ikke finnes noen begrunnelse for å nekte innsyn, men at hemmelighetsstempelet nærmest brukes automatisk.

Eksempelvis ble offentligheten nektet innsyn i et brev fra byrådslederens avdeling til rådhusforvaltningen om menyen på et møte for reprsentanter for storbyene 2.- 3. april. Ivar Johansen mener det forteller alt om den restriktive praktiseringen.

- Ifølge loven kan dokumenter bare unntas offentlighet hvis de kan være til skade eller ulempe for kommunen eller enkeltpersoner. Jeg kan ikke si at det er problematisk å vite hva man spiser i Rådhuset, sier han.

Måneders behandlingstid

Kontrollutvalget kritiserer også byrådet for treg behandling av innsynssøknader. Stikkprøver foretatt av Oslo Journalistlag viser at det ikke er uvanlig at det kan gå flere måneder før en søknad blir behandlet.

I kommunens egne reglement heter det at svaret «som hovedregel skal gis innen et tidsrom på tre dager».
- Meningen med offentlighetsloven er at den skal gi folk anledning til å påvirke beslutningsprosessen. Hvis saksbehandlingen tar flere måneder, blir denne muligheten borte. Det så vi under debatten i høst om barnefamilier som måtte bo på hospits i Oslo. For SV tok det fire uker å få utlevert dokumentene fra byrådet. Innen den tid var debatten over, sier Johansen.

Hele Norges coronakart