Refser politiet etter voldshelg

Leder av Oslo politiforening, Kristin Aga, slår alarm om ressursmangel i oslopolitiet. Medlemmer er bekymret for å havne i en situasjon hvor politiet har mistet grepet om gata.

SLÅR ALARM: Leder av Oslo politiforening, Kristin Aga, slår alarm om ressursmangel i oslopolitiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR ALARM: Leder av Oslo politiforening, Kristin Aga, slår alarm om ressursmangel i oslopolitiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I helga opplevde oslopolitiet unormalt mange tilfeller av uprovosert vold. Særlig er det fellestrekk ved noen av disse hendelsene som vekker bekymring:

Større grupperinger har uprovosert gått til angrep på én person. Ifølge NRK frykter politiet at dette er en ny trend, men etterforsker sakene individuelt.

VOLD I OSLO: Det har vært en helg med et tosifret antall tilfeller av blind vold. Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Bekymret

Leder av Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal, sier at de er bekymret for ressursmangel i politiet.

- Vår bekymring er at politiet generelt sett ikke har nok ressurser til å opprettholde god nok tilstedeværelse i Oslo sentrum og områdene rundt. Dette gjelder særlig i risikoutsatte områder, sier han til Dagbladet.

Seksjonssjef for barne- og ungdomsavdelingen i bydel Østensjø, Thomas Pedersen, opplever også mindre tilstedeværelse.

- Vi har tett og god kontakt med forebyggende politi i bydelen. Samtidig ser vi en mindre tilstedeværelse på skoler, gata og på fritidsklubber. Vi vet at god forebygging handler om tilstedeværelse også når det ikke brenner, sier han til Dagbladet.

Slår alarm

Leder i Oslo politiforening, Kristin Aga, slår alarm om situasjonen i Oslo.

- Det er ikke overraskende at det stilles spørsmål om politiets ressursmangel nå. Vi har vært tydelig på at de operative styrkene ikke er til stede der det skjer lenger. Det er altfor få patruljer ute i gatene fordi vi ikke har nok folk på jobb, sier Aga til Dagbladet og tilføyer:

- Vi er sterkt bekymret for det vi er vitne til nå.

Foreningslederen sier at hun ikke kan uttale seg om de konkrete voldshendelsene i helga, men at hun på generelt grunnlag mener at mer ressurser vil kunne føre til mer forebyggende arbeid.

- Det er helt åpenbart at mer tilstedeværende og synlig politi vil kunne bidra til å forebygge uønskede hendelser. Dersom man kjører ungdom som ikke oppfører seg bra hjem eller til barnevernet tidligere på kvelden, så vil man kunne forebygge at de utfører mer alvorlig kriminalitet seinere på kvelden.

VOLD I OSLO: Det har vært en helg med et tosifret antall tilfeller av blind vold. Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Fortvilet

- Mine medlemmer er helt tydelige på at de ønsker å være til stede i mye større grad. I dag er det dessverre slik at de kjører fra oppdrag til oppdrag når noe alvorlig har skjedd. Da er det for seint å forebygge, sier Aga.

Aga sier at hennes medlemmer forteller om en hverdag der de oftere ser at politiet må trekke seg tilbake på grunn av ressursmangel. Siden 2017 har ordenspolitiet i Oslo mistet 100 ansatte, ifølge Aga.

- Mine kolleger er veldig fortvilet over det som skjer nå. Det er altfor få folk på jobb, og vi har advart om dette over tid. Nå ser vi at det begynner å eskalere.

Hun sier at det må tas grep før politiet mister grepet.

- Mine medlemmer ønsker å være ute i gatene, men når det oppstår masseslagsmål eller at ungdomsgjenger for eksempel kaster stein mot politiet, så ser vi oftere at politiet må trekke seg tilbake fordi at det er vanskelig å få bistand fra andre patruljer.

- Man opplever at det er andre enn politiet som styrer nå.

- Opplever dere at politiet har mistet grepet?

- Mine medlemmer melder i stadig større grad at de er bekymret for å havne i en situasjon hvor politiet har mistet grepet. Når to politibetjenter rykker ut til en hendelse som involverer 15 personer, så sier det selv at man må ha tilstrekkelig med ressurser.

Flere varsler

Aga sier at Oslo politiforening har god dialog med politimesteren og ledelsen i oslopolitiet om problematikken.

- Vi har tro på at ledelsen skal foreta seg noe for å bedre situasjonen. Men det haster og grep må tas snarlig.

Hun sier at flere politibetjenter rapporterer om utviklingen i politiets egne varslingssystemer.

- Vi har sett at antallet meldinger om uønskede hendelser har gått kraftig opp i det siste. Og dette forverrer seg for hver dag som går.

Krevende ressurssituasjon

Politimester Beate Gangås mener også at Oslo-politiet nå må se på om ressursene brukes på riktig måte.

- Det er klart at når det skjer så mange ting på en gang som i helga, får vi utfordringer med kapasiteten, det er det ikke tvil om. Oslo Politidistrikt har mange viktige oppgaver og jeg er opptatt av at vi skal klare å dimensjonere patruljevirkomheten godt, og er selvsagt også villig til å se på om vi har den rette balansen, sier Gangås til Dagbladet på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Er grunnbemanninga god nok?

- Jeg mener vi har utfordringer når det gjelder patruljetjenesten, og at vi må ha flere ressuer på. Så er jeg opptatt av at vi klarer å ha nok bemanning ute i helgene og på tidspunktene hvor det skjer mest.

- Og det har dere ikke i dag?

- Vi har hatt mye ressurser på i helga, det har også oppgaveløsningen vi har vist i helga bevist, men jeg ønsker å se på helheten i politidistriktet og om vi har dimensjonert patruljetjenesten høyt nok, sier Gangås.

Hun understreker at også andre politifolk enn dem som jobber i patruljetjenesten er politi som gjør politioppgaver ute, blant annet med forebygging.

- At det har blitt noen færre i patruljetjeneste er vi nok enige om, og jeg ønsker å styrke den delen av politiets virksomhet, sier Gangås, som er ny politimester i Oslo.

Krevende ressurssituasjon

Hun legger ikke skjul på at helga har vært krevende for Oslo-politiet.

- Ressurssituasjonen når vi opplever en slik helg som den vi har lagt bak oss nå, oppfattes krevende for oss. Selv om vi har mange patruljer på, er det veldig travelt, sier Gangås til Dagbladet.

Hun understreker at det er viktig med både etterforskningsressurser og politifolk som kan dekke hendelser som skjer ute på kveld og natt.

- Tror du dere har den kapasiteten du snakker om, til å håndtere begge deler?

- Jeg tror vi trenger større kapasitet. Vi må bare finne ut hvor vi skal hente den kapasiteten fra. Oslo har betydelige utfordringer som hovedstad og storby. Vi skal kunne håndtere dette, som typisk er et storbyfenomen, men også mange andre oppgaver, sier Gangås.

Vil bruke ressursene bedre

Over hele landet er tillitsvalgte i politidistriktene bekymret over for få ressurser.

Hun vil ikke kritisere justisministeren.

- Jeg mener selvfølgelig at det er viktig at vi får så mye ressurser at vi kan dekke opp begge deler. Jeg må hele tiden forholde meg til det jeg får, så skal jeg forklare hvorfor Oslo må prioriteres i styringsdialogen med departementet, sier Gangås.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer