Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Refviks taushet

- Etter en slik tragedie er det viktig med åpenhet uavhengig av hvilken posisjon man har, sier Per Sandberg, leder i Stortingets justiskomité.

TAUS: Vidar Refvik var fungerende politidirektør 22. juli i fjor, og assisterende politidirektør i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAUS: Vidar Refvik var fungerende politidirektør 22. juli i fjor, og assisterende politidirektør i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vidar Refvik, assisterende politidirektør, som inntil nå har nektet å svare på henvendelser fra pressen, får kritikk for sin taushet fra flere sentrale justispolitikere.

Refvik var en svært sentral skikkelse i norsk politi både før, under og etter 22. juli i fjor. Han fungerte blant annet som politidirektør i Øystein Mælands fravær, i døgnet etter at Mæland gikk av, under deler av dagen 22. juli, og i tiden etter 22. juli-terroren, da Mæland tok ut pappapermisjon.

Samtidig har han vært assisterende politidirektør under Ingelin Killengreen siden 2004. Refvik fikk også sterk kritikk av 22. juli-kommisjonens rapport for ikke å ha slått terroalarm.

Får refs Fredag så tidligere politidirektør Ingelin Killengreen seg nødt til å svare på spørsmål fra pressen. Refvik nekter foreløpig å gjøre det samme. Informasjonsavdelingen i Politidirektoratet viser til sine nettsider da Dagbladet ber om intervju.

Dette får flere justispolitikere til å se rødt.

- Jeg tror alle, og særlig Politidirektoratet er tjent med å være åpne i den prosessen de er inne i. Å nærmest trekke seg tilbake på denne måten skaper bare mer spekulasjoner for alle som har interesser i denne saken, sier Per Sandberg, justispolitisk talsmann i FrP og leder i Stortingets justiskomité.

- Etter en slik tragedie som har rammet oss er det viktig med åpenhet uavhengig av hvilken posisjon man har. Det har Stoltenberg vært klar på, utdyper han.

- Svært spesiell håndtering Sandberg varsler at det kan nærme seg kontrollsak på Stortinget i denne saken.

- Da må alle de aktuelle personene møte i form av intervju eller høring. Jeg synes det er uklokt av Politidirektoratet og justisministeren å prøve å skjule og gjemme seg på denne måten. Det nytter ikke i 2012 å gjemme seg for journalister. Det er ubehagelig nok for politiet i disse tider. Jeg synes ikke de skal gjøre situasjonen verre for seg selv, sier Sandberg til Dagbladet.

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, påpeker at dette ikke minner om den åpenheten og redeligheten som skal prege kulturen i norsk politi.

- Jeg synes at justisministerens håndtering i denne saken er svært spesiell. Hun vurderte sent sin habilitet og er uklar på om hun har tillit. Da kan man jo spørre seg om Refvik kan komme i en situasjon at han ikke lenger vil fortsette.

Ansvarlig Tausheten fra sentrale politifolk viser hvor utfordrende kulturer vi har med å gjøre, mener Oktay Dahl.

-Refvik stod sterkt ansvarlig for alt som skjedde og ikke skjedde 22. juli.

Han mener også at Faremo bør stilles til ansvar.

- Hun har hatt ansvar for mye som ikke har skjedd i etterkant. Jeg håper ikke dette er enda et forsøk på distansere seg fra personer i politiet for å sikre sin egen stilling, sier han.  

Da Mæland gikk av som politidirektør sent torsdag kveld i forrige uke, var det med begrunnelsen at han ikke hadde tillit fra justisminister Faremo og andre politikere.

Har ikke gitt noen munnkurv Justis- og beredskapsminister Grete Faremo skriver i en epost til Dagbladet at hun ikke har gitt Refvik eller andre munnkurv.

- Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert personers tillit. Ei heller har jeg bedt noen unnlate å snakke med media.

Hun viser videre til pressemeldingen hvor det oppgis av Humlegård beordres som ny politidirektør. I den forbindelse vil det bli etablert et endringsprogram for å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport, opplyser Faremo.

- Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft i politiets øverste ledelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media