Refser regjeringen:- Systematisk misbruk

Professor ved det juridiske fakultet ved UiT, Johan Aulstad, mener at bruken av meldingstjenesten Signal kan være en omgåelse av Offentleglova. Nå reagerer flere på regjeringsmedlemmers bruk av meldingstjenesten.

REFSES: Statsminister Erna Solberg får kritikk for regjeringens bruk av kryptert kommunikasjon. Foto: Berit Roald / NTB
REFSES: Statsminister Erna Solberg får kritikk for regjeringens bruk av kryptert kommunikasjon. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag skrev Dagbladet at statssekretærer i regjeringen benytter meldingstjenesten Signal til å kommunisere.

Det bekreftet Statsministerens kontor selv til Dagbladet.

Johan Aulstad, professor ved det juridiske fakultet ved UiT og leder av Forskergruppen for forvaltningsrett, understrekte at bruken av en slik tjeneste kan være en omgåelse av Offentleglova.

Også leder i Pressens offentlighetsutvalg, Tron Strand, reagerer kraftig på bruken.

Nå får regjeringen krass kritikk fra flere hold.

- Sånn bør vi ikke ha det. Man kan ikke bruke en app som sletter meldingene automatisk. Jeg forventer en større respekt og etterprøvbarhet enn det, sier Freddy André Øvstegård (SV) ved Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til Dagbladet.

Kan slette spor og meldinger

Signal er en kryptert meldingstjeneste der personvern og mulighet til å slette spor og meldinger er sentralt. Appen er gjentatte ganger koblet til kriminelle miljøer.

Det er blant annet mulig å sette opp samtalene i Signal slik at meldinger automatisk slettes umiddelbart etter at de er lest.

Hvis «eieren» av en samtale på Signal sletter en melding, slettes den også for andre som deltar i samtalen. Det er da ingen måte å hente opp igjen informasjonen, den er fullstendig slettet. Det vil derfor heller ikke være mulig for andre å vurdere om meldingen opp mot offentlighetsloven.

- Vi deler bekymringen fra Pressens offentlighetsutvalg om at regjeringens bruk av funksjoner for automatisk og endelig sletting av meldinger kan åpne for enda mer undergraving av åpenhet og innsyn, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Dette er regjering som systematisk har misbrukt adgangen til hemmelighold og undergravd offentlig innsyn, ikke for å verne om nasjonal sikkerhet eller andre aktverdige hensyn, men for å beskytte seg selv mot kritikk. Det gjør bekymringen over automatisk og uopprettelig sletting av meldinger enda større, fortsetter han.

KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant dem som mener Erna Solbergs regjering har undergravd offentlig innsyn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant dem som mener Erna Solbergs regjering har undergravd offentlig innsyn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Forventer større respekt

Øvstegård mener det er en uheldig praksis hvis medlemmer av regjeringen og departementene unngår å journalføre kommunikasjonen seg imellom.

Også han mener denne regjeringen gjentatte ganger har vist at de ønsker å holde ting unna offentligheten.

- Dette går inn i et større bilde der regjeringen driver med en hemmelighetskultur. Mer hemmelighold, mer mørklegging og mer lukkethet, sier Øvstegård og kommer med en klar oppfordring:

- Jeg vil gjerne oppfordre statsministeren om å være tydelig med sine kolleger, statssekretærer og politiske rådgivere på hva vi forventer av åpenhet og etterprøvbarhet.

Også kontroll og konstitusjonskomiteens leder, Dag Terje Andersen (Ap), er enig i at Erna Solbergs regjering har vist en økende vilje til hemmelighold.

- I det større bildet er det er helt åpenbart slik at regjeringen har et ønske om mindre åpenhet og innsyn. Denne regjeringen har vist en økende vilje til hemmelighold som vanskeliggjør Stortingets kontrollfunksjon, sier han til Dagbladet.

Han sier han forutsetter at dokumentasjon blir lagret på den måten det skal.

- Det gjelder også uavhengig av teknologi. Det er bare sånn det skal være. Teknologien utvikler seg hele tiden, og kommer til å gjøre det framover. Da er det viktig at de samme prinsippene gjelder uansett kommunikasjonsform.

- Hva tenker du om at regjeringsapparatet bruker en app der meldingene kan slettes umiddelbart?

- Da må Statsministerens kontor sørge for at den ikke brukes, eller at det lages rutiner for hvordan den teknologien benyttes.

INGEN ANING: Statsminister Erna Solberg (H) om da regjeringen brøyt grunnloven tidlig i pandemien. Video: Vegard Krüger. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Alstadsæter: - Loven skal følges

Erna Solbergs statssekretær, Rune Alstadsæter, understreket til Dagbladet at alle regjeringens medlemmer følger loven og journalfører det som skal journalføres - uansett plattform.

- Kommunikasjon mellom politisk ledelse i departementene er underlagt offentlighetsloven og arkivregelverket. Reglene er klokkeklare: Loven er teknologinøytral og det spiller ingen rolle om kommunikasjonen skjer på SMS, Signal eller andre plattformer, sa Alstadsæter.

Alstadsæter sa videre at han ikke har oversikt over hva slags kommunikasjon som eventuelt foregår på Signal, men understreket altså at loven uansett skal følges.

Både Aulstad og Strand reagerer på bruken - til tross for at Alstadsæter altså bedyrer at all kommunikasjon skal foregå etter loven.

- Ofte er det ikke opplagt om en tekstmelding er et dokument som det kan være knyttet innsynsrett til, og det er først mulig å få avklart det ved en klagebehandling. Når statssekretærene benytter seg av plattformer som åpner for automatisk og endelig sletting av meldinger, blir det umulig for pressen og allmennheten å be om innsyn og få en reell vurdering av det, sa Strand til Dagbladet.

Han mente også det var grunn til å advare mot at vurderingen om noe er et dokument, skal være opp til den enkelte.

- Blir en kjempeutfordring

Nils T. Bjørke (Sp), også han medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier de stadig ser at nye tekniske løsninger skaper problemer med å journalføre og ettergå saker.

- Hvis dette brer om seg blir det en kjempeutfordring fordi man ikke har oversikt på hva slags kommunikasjon som finner sted. Vi må få være tydelige med regjeringen på at alt skal arkiveres, sier han.

Bjørke anbefaler regjeringen å tenke seg nøye om før de fortsetter å bruke appen. Han mener praksisen kan slå begge veier:

- Det kan føre til at det fattes mistanke til folk uten at det er noen grunn til det. Det kan virke forlokkende, men her kan man heller ikke vise at alt er som det skal. Regjeringen bør ta seg en runde og gå gjennom hva de vil gjøre slik at kommunikasjonen kan kontrolleres.

Moxnes legger til at Riksrevisjonen i 2017 avdekket at regjeringa i realiteten unndrar seg innsyn blant annet gjennom mangelfull arkivering, unntak fra innsyn uten rettslig grunnlag og mangelfull arkivering og avslag på innsyn på uholdbart grunnlag.

- Nylig oppga koronakommisjonen at det var vanskelig å hente inn informasjon som var nødvendig for å gjennomføre undersøkelsen av pandemihåndteringen, blant annet på grunn av sletting av SMSer.

Han understreker at uten tilstrekkelig åpenhet, så forvitrer tilliten til demokratiet.

- Da forvitrer demokratiet også. Tiden er overmoden for en opprydding i regjeringens tvilsomme praktisering av åpenhet, sier Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer