Refser regjeringens skatteparadis-politikk

Norske bistandspenger sluses fortsatt gjennom skatteparadiser. Korrupsjonsjeger Eva Joly er ikke imponert.

PRISVINNER: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly besøkte i går Oslo for å motta motta Sofieprisen. Den fikk hun sitt «utrettelige og fryktløse innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, og for hennes visjon om å skape et bærekraftig likhetssamfunn».    
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PRISVINNER: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly besøkte i går Oslo for å motta motta Sofieprisen. Den fikk hun sitt «utrettelige og fryktløse innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, og for hennes visjon om å skape et bærekraftig likhetssamfunn». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Neste uke er det tre år siden regjeringens kapitalfluktutvalg rettet beinhard kritikk mot det statlige bistandfondet Norfunds omfattende investeringer gjennom skatteparadiser.

I rapporten som utvalget la fram for daværende bistandsminister Erik Solheim (SV), het det blant annet at det offentlige norske fondet «bidrar til å legitimere» og «er med på å finansiere de skadelige strukturene i skatteparadisene».

Kapitalfluktsutvalget klare råd til regjeringen var derfor at Norfund i løpet av tre år gradvis skulle avvikle praksisen.

- Vi kan ikke la Norfund investere norske bistandsmidler via skatteparadis samtidig som vi ønsker å bekjempe dem, sa Solheim den gangen.

Men norske bistandsmillioner strømmer fortsatt gjennom skatteparadiser. Forbudet lar vente på seg.

Får slakt - Rådene vi ga, har blitt vannet ut, sier korrupusjonsjeger og medlem av kapitalfluktutvalget Eva Joly til Dagbladet.

Noe har nemlig skjedd. Utenriksdepartementet har pålagt bistandsfondet «å utvise forsiktighet» med hensyn til investeringer i skatteparadiser. Norfund skal inntil videre unngå å investere i skatteparadiser som ikke er medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), «med mindre Norge har innsyns- eller skatteavtale med landet». Det går fram av departementets føringer for fondet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer