Refser regjeringens skatteparadis-politikk

Norske bistandspenger sluses fortsatt gjennom skatteparadiser. Korrupsjonsjeger Eva Joly er ikke imponert.

PRISVINNER: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly besøkte i går Oslo for å motta motta Sofieprisen. Den fikk hun sitt «utrettelige og fryktløse innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, og for hennes visjon om å skape et bærekraftig likhetssamfunn».    
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PRISVINNER: Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly besøkte i går Oslo for å motta motta Sofieprisen. Den fikk hun sitt «utrettelige og fryktløse innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, og for hennes visjon om å skape et bærekraftig likhetssamfunn». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste uke er det tre år siden regjeringens kapitalfluktutvalg rettet beinhard kritikk mot det statlige bistandfondet Norfunds omfattende investeringer gjennom skatteparadiser.

I rapporten som utvalget la fram for daværende bistandsminister Erik Solheim (SV), het det blant annet at det offentlige norske fondet «bidrar til å legitimere» og «er med på å finansiere de skadelige strukturene i skatteparadisene».

Kapitalfluktsutvalget klare råd til regjeringen var derfor at Norfund i løpet av tre år gradvis skulle avvikle praksisen.

- Vi kan ikke la Norfund investere norske bistandsmidler via skatteparadis samtidig som vi ønsker å bekjempe dem, sa Solheim den gangen.

Men norske bistandsmillioner strømmer fortsatt gjennom skatteparadiser. Forbudet lar vente på seg.

Får slakt
- Rådene vi ga, har blitt vannet ut, sier korrupusjonsjeger og medlem av kapitalfluktutvalget Eva Joly til Dagbladet.

Noe har nemlig skjedd. Utenriksdepartementet har pålagt bistandsfondet «å utvise forsiktighet» med hensyn til investeringer i skatteparadiser. Norfund skal inntil videre unngå å investere i skatteparadiser som ikke er medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), «med mindre Norge har innsyns- eller skatteavtale med landet». Det går fram av departementets føringer for fondet.

Joly rister på hodet over formuleringen.

- Da har Finansdepartementet vunnet. Det synet de har, som er at OECDs bilaterale skatteinnsynsvatler løser dette problemet, det er for meg bare tull. De løser ingenting, sier Joly, og fortsetter:

- Avtalene er nemlig ikke basert på at du automatiske skal få opplysinger. Så da må altså skattemyndigheten vite at folk har konto i et skatteparadis for å kunne foreta seg noe som helst. De løser ingenting.

-Skatteparadis i OECD
Norfund har unnlatt å investere gjennom skatteparadiser utenfor OECD eller land som Norge ikke har skatteavtaler med siden utgangen av 2009. På lista over Norfunds nyinvesteringer fra i fjor, figurerer likevel land som Caymanøyene, Mauritius, Luxemburg, Delaware (USA), Panama og Jersey.

Alle disse landene er enten medlemmer av OECD eller land Norge har skatteavtaler med.

- Mange av skatteparadisene er OECD-medlemmer, sier Joly.

Styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge deler synet:

- Dette er jo på grensen til det komiske: Hvis man fjerner skatteparadisene i OECD og landene Norge har innsynavtale med, så blir det ikke mange land igjen som er bannlyst, sier hun til Dagbladet.

- Radikal politikk
Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) sier til Dagbladet at han er glad for at Eva Joly «sier klart ifra til hele regjeringen».

- For dette er et problem det er ekstremt viktig å få orden på. Kapitalflukten fra fattige land er ti ganger større enn bistanden, sier han. Holmås forklarer videre at hans departement er i full gang med med en større oppfølging av kapitalfluktutvalgets rapport, som han tar sikte på å legge fram til årsskiftet.

 - Men jeg vil gjerne understreke: Vi har gjort en god del allerede. Vi har Europas mest radikale politikk med hensyn til kapitalflukt. Dette er noe vi følger opp løpende, legger han til.