Refser Riksadvokatens håndtering av Treholt-saken

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), mener det kan føre til lovendring.

REFSER RIKSADVOKATENS HÅNDTERING: Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), refier Riksadvokatens håndtering av saken og mener Riksadvokatens motiv er å få bort fokuset fra habilitetsspørsmålet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
REFSER RIKSADVOKATENS HÅNDTERING: Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), refier Riksadvokatens håndtering av saken og mener Riksadvokatens motiv er å få bort fokuset fra habilitetsspørsmålet. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), synes det er bra EOS-utvalget på eget initiativ tok tak i saken. EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene.

- Dette er så langt snakk om påstander og faller under EOS-utvalget. Jeg mener POT, PST og alle andre er tjent med at EOS-utvalget starter undersøkelser, sier Sandberg.

Marit Nybakk (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen mener i utgangspunktet at saken må behandles ferdig før Stortinget kan gjøre noe.

- EOS-utvalget er et utvalg som tar initiativ selvstendig og rapporterer til Stortinget. Så langt har vi ment at statsmaktene må gjøre seg ferdig før vi som storting skal se på saken. Dette dreier seg akkurat nå om påtale- og justismakten, sier Nybakk til Dagbladet.

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), synes det er fint at EOS-utvalget nå går inn Treholt-saken for å se på metodebruken.

OMSTRIDT: Arne Treholt, her fotografert av POT i Wien august 1983 sammen med Titov og Lopatin Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
OMSTRIDT: Arne Treholt, her fotografert av POT i Wien august 1983 sammen med Titov og Lopatin Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Jeg synes det er helt naturlig, og en del av det som er poenget med Stortingets EOS-utvalg. Dette gjør det unødvendig med en egen granskning fra Stortingets side, slik SV har tatt til orde for, mener Anundsen.

Refser Riksadvokaten Han reagerer derimot på riksadvokat Tor-Aksel Buschs håndtering av saken:

- Det er spesielt at Riksadvokaten har valgt en form for mellomløsning, der han har begjært gjenopptakelse samtidig som han ikke har begjært om det. Dette er en sak jeg nå undersøker, men basert på det Busch sa i går har han ikke begjært å gjenåpne saken, men bedt gjenopptakelseskommisjonen om å undersøke et bestemt bevis.

- Om ikke jeg endrer oppfatning etter å ha gått gjennom saken, er det noe irregulært i saken. Hvis Riksadvokaten virkelig hadde ment at han var habil i saken kunne han løst det på vanlig måte ved å iverksette en ordinær etterforskning, mener Anundsen.

- Lovendring kan være aktuelt Frp-politikeren forteller at han også er usikker på om Riksadvokaten har hjemmel til å utføre saken som han har gjort.

Han sier saken nå ligger hos den utøvende makt og gjenopptakelseskommisjonen, og at de må gjøre jobben de mener er riktig.

- Så får vi se om det må følges opp i ettertid om det framstår som rotete eller dårlig håndtert. Da kan det legge løypa for lovendring eller instruks fra Stortinget, sier Anundsen.

- PÅTALEMAKTEN MÅ GJØRE SEG FERDIG: Det mener Marit Nybakk (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
- PÅTALEMAKTEN MÅ GJØRE SEG FERDIG: Det mener Marit Nybakk (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Han mener riksadvokat Tor-Aksel Busch kan ha et motiv for å velge en uvanlig løsning:

- Motivet kan ha vært å fjerne fokus fra en habilitetsdiskusjonen, og det er ikke et godt utgangspunkt for å løse alvorlige straffesaker.

FORNØYD: Per Sandberg er glad for at EOS-utvalget har tatt tak i saken på eget initiativ.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FORNØYD: Per Sandberg er glad for at EOS-utvalget har tatt tak i saken på eget initiativ. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer